Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Belize: unbelizable duiken!

Met kilometers lange prachtige riffen is Belize een bestemming die niet in je logboek mag ontbreken. Wordt het tijd voor een unbelizable duikavontuur?

Het dunbevolkte Midden-Amerikaanse land Belize is ongeveer half zo groot als Nederland. Bijna de helft van dit tropische land is beschermd natuurgebied. Ik kan mij indenken dat je bij het plannen van een reisbestemming met zeven door UNESCO erkende riffen als Werelderfgoed direct hoge verwachtingen hebt.

Grootste gezonde barrièrerif

Belize ligt aan de Caraïbische Zee tussen Guatemala en Mexico en heeft 280 kilometer kustlijn. Het land heeft het grootste barrièrerif op het noordelijke halfrond – na het Australische Great Barrier Reef het grootste barrièrerif ter wereld, iets waar de bevolking zich heel goed bewust van is. De mensen die Belize als toeristische trekpleister mogen neerzetten, noemen het overigens graag het grootste gezonde barrièrerif ter wereld. The Great Blue Hole, die is uitgeroepen tot Werelderfgoed, is zonder meer de bekendste duikstek in Belize. De riffen voor de kust tellen echter honderden duiksites, waarvan er naast de Blue Hole nog zes door UNESCO tot beschermd gebied zijn uitgeroepen.

belize_edwin_jetty

 

Lighthouse Reef

Voor het duikgedeelte van onze vakantie stappen wij in Belize City aan boord van een snelle rubberboot. Deze RIB brengt ons in twee uur naar het buitenrif dat het verst van de kust ligt, het Lighthouse Reef. Wij verblijven op Long Caye, één van de vele palmeilandjes met hagelwitte stranden – de zogenaamde “cayes” – die verspreid langs de lange kust van Belize liggen. Ons verblijf doet mij qua beleving erg aan een vakantie op een live-aboard denken, met het grootste verschil dat je hier tussen de duiken door ook een wandeling over het dichtbegroeide eiland kunt maken. Met zeker 25 duikstekken op niet meer dan 15 minuten varen een prima plek om de onderwaterwereld van Belize te verkennen. In Belize is het gebruikelijk om two-tank-duiken te maken, maar omdat onze duikstekken zo dicht bij Long Caye liggen, keren wij na elke duik terug naar het duikcentrum om daar heel ontspannen de oppervlaktetijd door te brengen.

Belize-blenny-edwin-van-der-sande  Belize-blenny-op-hardkoraal-edwin-van-der-sande

baars-belize-edwin-van-der-sande 

Zo veel  haaien en grote vis

Na de eerste duikdag kijken mijn buddy Rob en ik elkaar aan en weten wij al zeker dat deze duikvakantie veel te kort zal zijn. Wij worden direct getrakteerd op prachtige landschappen met enorme bekersponzen, veel gorgonen, forse zeebaarzen, spotted stingrays, flinke tarpons en haaien. Natuurlijk zien wij ook de voor de Caraïbische wateren zo typische goby’s. Tijdens vrijwel alle volgende duiken zien wij die flinke tarpons weer en datzelfde geldt voor de haaien, die wij ook tijdens een indrukwekkende duik in The Great Blue Hole tegenkomen. Dit is gaaf! De kwaliteit van de riffen en de visstand is opvallend goed. Duiken wij dan echt op een plek waar een national park ook echt betekent dat er niet gevist wordt? Het lijkt er zeker op! Het water is 29 graden -veel kouder dan 27 wordt het hier niet- en in mijn logboek zet ik bij het zicht van elke duik een grote smiley.

groothoek-rif-belize-edwin-van-der-sande  rif-belize-edwin-van-der-sande

belize-rif-met-model-edwin-van-der-sande  belize-reef-edwin-van-der-sande

Beschermd vogeleiland

Op vrijwel alle duikstekken die wij aandoen, duiken we langs een wand, een enkele keer kunnen wij op een zandbodem op zoek naar de velden met garden eels of naar de roggen die zich onder het zand hebben verstopt. Helaas is dit niet het gebied waar je de zeekoeien treft, maar die vind je op andere plekken met zeegras in Belize weer wel. De karetschildpadden en roggen die door het gras scharrelen, maken dit meer dan goed.

rog_belize_edwin

Als we duiken bij Half Moon Caye, varen wij voor de oppervlakte interval niet terug naar ons eigen eiland maar gaan wij aan land op dit meest oostelijke eiland. Het is een beschermd natuurgebied vanwege de enorme kolonie fregatvogels die hier broeden. Wij wandelen langs de stranden die zijn afgezet om de schildpadeieren te beschermen, en proberen op de uitkijktoren tussen de dicht begroeide boomtoppen een glimp van de broedende vogels op te vangen. Langs het  zien overal leguanen en landkrabben wegschieten. Oké wij willen heel graag het water weer in, toch hebben wij hier geen enkele moeite om de afgesproken zestig  minuten voor de oppervlakte interval te vergeten. Gelukkig zijn wij niet de enige die “te laat” op de boot stappen.

gent_belize_edwin

Walvishaaien

Ondanks dat wij hier veel te kort zijn geweest maakt Belize wat ons betreft die hoge verwachting waar – wij zijn zeker onder de indruk. De riffen zijn gezond en met helder warm water en een fors aanbod aan vis, is het heerlijk genieten onder water. Je kunt in Belize het hele jaar door duiken. Als je een vakantie in de periode maart tot en met juni plant, kun je in het zuidelijke deel van het barrièrerif vrijwel zeker duiken met walvishaaien. Tjonge, dat zou deze topvakantie helemaal geweldig hebben gemaakt: unbelizable… wanneer mogen we weer?

Foto’s: Edwin van der Sande

web_bha  bonlogo

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief