Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Belgische douane neemt 1200 kg vinnen in beslag

De Belgische douane heeft in mei op de luchthaven van Zaventem een gigantische lading haaienvinnen in beslag genomen.

De lading bestond uit 1200 kg vinnen afkomstig van verschillende soorten haaien en roggen. Het is de eerste keer dat haaien- en roggenvinnen in België in beslag worden genomen.

De lading haaien- en roggenvinnen was afkomstig uit Liberia en bestemd voor Hongkong. Bij de douane werd de lading aangegeven als gedroogde vissen en darmen, maar een groot deel van de vinnen was afkomstig van beschermde hamerhaaien. De internationale handel in die dieren is sinds 2013 verboden. De lading bevatte ook vinnen van niet-beschermde haaien en roggen, waaronder de vioolrog, de hamerkophaai en gitaarroggen. Ook deze groep van kraakbeenvissen is sterk bedreigd, maar nog niet beschermd.

Voor deze lading  zijn naar schatting 1600 tot 2000 haaien gestorven. De partij bestond vooral uit kleine vinnen, afkomstig van jonge dieren. Er worden bijna geen volwassen dieren meer gevangen omdat jonge haaien niet de kans krijgen om uit te groeien tot volwassen exemplaren. Sinds kort ligt er een voorstel op tafel om de handel in viool- en gitaarroggen ook aan banden te leggen.

Foto’s: Natuurpunt
Bron: Nieuwsblad.be

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief