Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Begraafplaats en oorlogsschip gevonden in verzonken stad

De ontdekking van de verzonken stad Thônis-Heracleion in de Baai van Aboukir in 2001 was al spectaculair te noemen, maar de onderwaterarcheologen doen steeds meer vondsten: een Griekse begraafplaats en een oorlogsschip zijn de meest recente ontdekkingen.

De onderwaterarcheologen van de IEASM, het Europese Instituut voor Onderwaterarcheologie, en het Egyptische ministerie van oudheden hebben bij opgravingen twee spectaculaire vondsten gedaan, die opnieuw meer inzicht geven in het leven in de (nu verzonken) Noord-Egyptische havenstad – een Griekse begraafplaats en een oorlogsschip uit de oudheid.

Volgens een woordvoerder van het Egyptischee ministerie is het Egyptische oorlogsschip gezonken in de tweede eeuw voor Christus. Het lag aangemeerd naast een tempel voor de god Amon, die mogelijk vanwege een aardbeving in de rivier de Nijl stortte. Het schip, dat onder een 5 meter dikke laag modder verborgen lag,  was 25 meter breed en ook de riemen en een zeil werden aangetroffen. De roeiboot had een platte bodem en kiel, wat erop wijst dat deze ook op de Nijl werd ingezet. Op basis van het hout is gecontateerd dat het schip in Egypte is gebouwd.

De Griekse begraafplaats stamt volgens de archeologen uit de vierde eeuw voor Christus. In die tijd, nog voordat Alexander de Grote Alexandrië stichtte, was Thônis-Heracleion de belangrijkste haven van Egypte aan de de Middellandse Zee. Veel Griekse handelaren werkten en woonden er, vandaar ook de Griekse begraafplaats. Ook de begraafplaats lag naast een tempel voor Amon, die vermoedelijk ook door een aardbeving in de Nijl terecht is gekomen, de graven in zijn val meeslepend.

Bron: Ministerie van Toerisme en Oudheid van Egypte.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief