Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Begint jouw duikvakantie met jetlag?

Vervelend! Kan je vakantie na een lange vliegreis eindelijk beginnen, slaat de jetlag toe. Dive and Travel geeft je tips hoe je jetlag zo veel mogelijk kunt beperken. 

vliegtuig

«Op jacht naar de mooiste duiklocaties moeten we vaak ver vliegen. Terwijl ik dit schrijf, vlieg ik op tien kilometer hoogte tussen Hong Kong en Manilla en heb ik net een nacht overgeslagen. Het vervelendste van zo’n verre reis is de jetlag die het met zich meebrengt. Het liefst gaan we gelijk door in ons eigen ritme. Er wordt wel eens gezegd dat je lichaam zich per dag 1 uur aanpast aan de tijdzone waarin je bent. Dit zou betekenen dat je lichaam bij een tijdsverschil van 7 uur een week bezig is om zich aan te passen aan de reisbestemming.»

Wij hebben een paar tips en trucs voor je om de effecten van een jetlag tijdens je duikvakantie tot een minimum te beperken.

  • Ga uitgerust op reis en voorkom stress op en vóór de dag van vertrek zo veel mogelijk. Neem een halve dag voor vertrek vrij en pak rustig je duikkoffer in.
  • Probeer je slaapritme voor vertrek al aan te passen – ga bijvoorbeeld een paar uur eerder of later naar bed.
  • vliegtuigDe lucht aan boord van een vliegtuig is vaak erg droog en het drinken van alcohol en koffie versterkt dit effect. Drink aan boord dus veel water en probeer dit voor en na de vlucht ook te doen. Zeker als je de dag na aankomst al wilt duiken, moet je voldoende water drinken. Dit beperkt eveneens het risico van decompressieziekte, dat door uitdroging alleen maar groter wordt.
  • Probeer aan boord te bewegen – loop af en toe een stukje, rek en strek en ga van tijd tot tijd staan. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben een korte film met tips om te bewegen terwijl je in je stoel zit.
  • Ga zo snel mogelijk mee in het ritme op je eindbestemming. Kom je in middag aan, ga dan niet slapen maar probeer wakker te blijven en eet niet te zware maaltijden.

We hopen dat je met deze tips de effecten van een jetlag tot een minimum zult beperken en dat je kunt genieten van een geweldige duikvakantie.

www.diveandtravel.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief