Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bajau duiken langer dankzij grotere milt

De Bajau, een stam van zeenomaden in Zuidoost-Azië, hebben een veel grotere milt dan andere mensen. Hun lichaam heeft zich aangepast aan een leven met veel duiken. 


De Bajau jagen onder water om aan voedsel te komen. Dat doen ze al ruim 1000 jaar. Onlangs werd ontdekt waarom zij dit zware werk zo goed aan kunnen.

De milt van de Bajau is vergroot. Tot deze ontdekking kwam de Deense bioloog Rasmus Nielsen samen met zijn team. Voor het onderzoek, dat nu is gepubliceerd in het wetenschapsblad Cell, werd de genetische opbouw van het Bajau-volk vergeleken met die van het Saluan-volk. De Saluan leven op het vasteland van Indonesië en hebben weinig tot niet te maken met de zee.

De Bajau zijn een nomadenvolk dat in huizen op palen in zee bij Indonesië leeft en met boten de zeeën van Zuidoost-Azië bevaart. Ze jagen onder water op voedsel en halen bouwmaterialen uit zee. Ruim zestig procent van hun werkdag brengen de Balau onder water door, aldus Nielsen.

Duiken doen ze zonder apparatuur. Ze gebruiken hooguit een houten masker, lood en een speer of harpoen. De Bajau staan erom bekend dat ze ontzettend lang hun adem kunnen inhouden en tot wel zeventig meter diep gaan.

De onderzoeker concludeert dat de Bajau door duizend jaar onderwaterjagen een grotere milt hebben ontwikkeld.

Bloedsomloop

Wanneer een mens zijn adem inhoudt en zich onder water begeeft, gaat het hart langzamer kloppen, vernauwen de bloedvaten en trekt de milt samen. Doordat de milt samentrekt verspreiden zich meer rode bloedcellen met zuurstof door het lichaam. De grotere milt van de Bajau geeft hen daarom een voordeel bij het duiken.

Video van een Bajau-jager uit de Filipijnen (ter illustratie).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief