Backscatter HF1, een krachtige flitser en videolamp in één | Test
Een hybride flitser met een indrukwekkend richtgetal van 40 en een videolamp van 5.000 lumen. Is de Backscatter HF1 de gamechanger op flitsgebied? Jan Blanken heeft hem uitgebreid getest in Nederlands én tropisch water.
De indrukwekkende specificaties waar Backscatter bij de introductie mee zwaait, hebben mijn nieuwsgierigheid gewekt. De HF1 belooft krachtige lichtopbrengst, veelzijdigheid en robuustheid. In deze test zal ik dieper ingaan op de specificaties, functies en mijn ervaringen met het gebruik van de HF1 onder verschillende omstandigheden.
Een hybride flitser?
De Backscatter HF1 is een hybride flitser – dat houdt in dat je hem als flitser en als videolamp kan gebruiken. De flitser is krachtig met een richtgetal GN40 (boven water) en de lichtopbrengst van de videolamp is 5000 lumen. Daarnaast is deze flitser uitgerust met een krachtige pilotlamp en rood licht. De HF1 werkt op twee hoogvermogen 21700 lithium-ion batterijen.
De flitser kan worden voorzien van verschillende types platte en dome diffusors, wat een lichtspreiding geeft van 120 (zonder), 140 (platte diffusor) resp. 160 (dome diffusor) graden. Er zijn ook diffusors leverbaar waarmee je voor een kleurtemperatuur van 6500k, 5500K of 4500K kan kiezen. Daarnaast is er nog een Backscatter optical snoot in ontwikkeling. Kan je daar niet op wachten, dan kan Onderwaterhuis.nl de welbekende flip snoot pro voor de HF1 leveren.
De bouw en bediening van de flitser
De flitser is aan de voorkant van aluminium, met een soort koelvinnen, de achterkant is gemaakt van een stevige kunststof. De flitser is qua formaat net een maatje groter dan bijvoorbeeld een Z330 of YS-D3. De flitser is ook zwaarder – 1,14 kg met batterijen boven water en 250 gram negatief onder water. Het gebruik van grotere drijfarmen is dan ook zeker aan te raden.
Je kunt de flitser bedienen via twee grote draaiknoppen en aparte knoppen voor de belichting en een testflits. De draaiknop voor instellen van de flitskracht heeft een ronde vorm wat een beetje onhandig is, wel heeft het kliks om de verschillende standen in te stellen. Een led geeft aan in welke modus de flitser staat en wat de batterijstatus is.
Het batterijvak is eenvoudig te openen, is voorzien van twee o-ringen om lekkage te voorkomen en heeft een extra afdichting die voorkomt dat fijn zand de o-ringen vervuilt.
Je kunt de flitser vastmaken aan een arm met behulp van een balhoofd of een YS-adapter, die je met een inbusschroef vastzet. Backscatter is een Amerikaans bedrijf en zij denken blijkbaar dat iedereen inches gebruikt; daarom heeft de schroef een imperiale maat. Vergeet niet om het meegeleverde inbussleuteltje mee te nemen als je op reis gaat want deze maat vind je buiten de Verenigde Staten niet makkelijk.
Krachtige batterijen
De HF1 werkt op twee 21700 lithium-ion batterijen met een ontladingscapaciteit van minstens 15 ampère. Backscatter heeft momenteel de Nitecore 5300 mAh NL2153HP batterij goedgekeurd als geschikte batterij. Lithium-ion batterijen zijn krachtiger dan Ni-Mh batterijen, maar ze hebben een hoger brandrisico en moeten zorgvuldig worden vervoerd en opgeladen. Iets om rekening mee te houden.
Het flitslicht
De HF1 heeft 12 flitsstanden in manual – deze lopen van 1/32 tot full flash (GN29), +1 (GN34) +2 (GN40). Het flitslicht is met een 6500K vrij koel vergeleken met andere flitsers. De flitser is absoluut snel: bij Fullflash (GN29) is hij weer opgeladen in 0,86 seconde en je kan hierna om de 0,67 seconde flitsen. Bij de powerstanden +1 en +2 is de flitser iets langzamer. Ga je je onder die Fullflash werken, dan zal de flitser zeer snel opladen en zal je dit als continu flitsen ervaren. In de tabel hieronder staan de gegevens van Backscatter.
Power Level | GN | Eerste cycle | Tussenflitsen | Aantal flashes |
---|---|---|---|---|
+2 | 40 | 2,17 sec | 1,67 sec | 375 |
+1 | 34 | 1,17 sec | 0,87 sec | 800 |
Full flash | 29 | 0,86 sec | 0,67 sec | 1000 |
De pilotlamp is 1500 lumen en heeft zowel een brede als spotstand. De pilotlamp heeft daarnaast ook een wit- en roodlichtstand.
Het videolicht
In tegenstelling tot de enorme flitskracht is de hoeveelheid videolicht beperkt, 5000 lumen is niet weinig maar ook niet krachtig genoeg om dezelfde objecten aan te lichten zoals de flitser wel kan. Voor kleine objecten of macrovideo is de lamp zeker geschikt, maar de echte videograaf zal waarschijnlijk voor andere primaire lampen gaan. Naar mijn idee is de HF1 meer voor de fotograaf die ook af en toe video wil opnemen en die de flexibiliteit wil om tussen video en foto te schakelen, zonder vooraf te hoeven kiezen.
Meerdere interessante flitsmodi
De HF1 flitser beschikt over meerdere instellingen. Naast de handmatige modus zijn er ook TTL, macro TTL, HSS (High Speed Sync) en RC remote opties. Mijn standaardmodus is handmatig, die zichzelf correct instelt met of zonder preflash, zodat er nooit een verkeerde handmatige instelling wordt gebruikt. De TTL-modus, Smart Control genoemd, is speciaal ontworpen voor Sony- en OM System-camera’s. Deze modus is nauwkeuriger dan standaard TTL, omdat deze camera’s via licht met de flitser kunnen communiceren.
Daarnaast zijn er nog twee interessante modi: HSS en Remote. Voor het gebruik van HSS heb je een camera nodig die deze functie ondersteunt, samen met een trigger die compatibel is (bijvoorbeeld de triggers van Turtle of UW Technics). In plaats van één enkele flits, zoals bij normaal flitsen, genereert HSS meerdere flitsen tijdens het bewegen van het sluitergordijn. Dit stelt je in staat om aanzienlijk snellere sluitertijden te gebruiken tot soms wel 1/8000s in plaats van de gebruikelijke rond de 1/250s, wat bijzonder handig is onder felverlichte omstandigheden, zoals tegen de zon in fotograferen.
Speciale remote modus
Backscatter heeft een eigen remote-modus waarbij de flitser op afstand bediend kan worden. De meeste flitsers kunnen met behulp van een primaire flitser op afstand als slave afgevuurd worden, de YS-D3 heeft bijvoorbeeld een spiegeltje om het flitslicht van de primaire flitser op te vangen. Backscatter heeft hiervoor een speciale “light pipe” gemaakt die in de richting van de primaire flitser gedraaid kan worden.
Wat erg praktisch is, is dat de primaire flitser de intensiteit van de remote flitser kan regelen. Via een testflits wordt er een signaal naar de remote flitser gestuurd, zodat deze dezelfde intensiteit aanneemt als de primaire flitser op dat moment heeft ingesteld.
Het is mogelijk om een infrarood filter te plaatsen op de primaire filter zodat het licht van de hoofdflitser geblokkeerd wordt en alleen de remote flitser zichtbaar licht zal afvuren. Zeker een vernieuwende optie!
Duiken!
Om echt gebruik te kunnen maken van vermogen en lichtspreiding wilde ik een groot object fotograferen. In Nederland is dat vaak lastig door het beperkte zicht, maar in het Veerse Meer ligt een prachtige, met mosselen bedekte boei. Ik was verrast door de hoeveelheid licht die de flitsers produceren. Mijn eigen flitsers zijn enkele generaties ouder dan wat momenteel beschikbaar is, maar dit verschil overtrof mijn verwachtingen. Ondanks het zicht slaagde ik er moeiteloos in de boei te verlichten.
Tijdens het duiken heb ik twee HF1 flitsers kunnen gebruiken met de platte witte diffusor die er standaard bij zit. Een diffusor verspreidt het licht beter en verandert vaak de kleurtemperatuur naar een warmere tint, hoewel dit ten koste gaat van de lichtsterkte. De dome-diffusor is ideaal voor de slechte zichtomstandigheden in Nederland, omdat deze het licht beter verspreidt en helpt om de lichtgordijnen aan de zijkant te verminderen.
Gebruik van de flitser in blauw tropisch water
Om de volledige flitskracht te benutten heb je blauw water nodig. Gelukkig stond mijn vakantie naar Indonesië al gepland, dus nam ik de flitsers mee op mijn duiken op Lembeh. In de tropen lijkt het of flitsers nooit genoeg licht geven door het sterke zonlicht, waardoor je altijd licht tekortkomt. De HF1 belicht moeiteloos grote objecten. De volgende fotos zijn met en zonder belichten gemaakt om je een idee te geven wat de flitser kan. Deze foto’s zijn niet met HSS modus gemaakt, dan is het nog makkelijker om tegen de zon in te flitsen. Bij het fotograferen in blauw water wordt aanbevolen om de 4500K diffusor te gebruiken (deze is niet standaard inbegrepen). Hierdoor kun je de witbalans iets koeler houden zonder de voorgrond aan te tasten.
Beide foto’s zijn gemaakt met een Nikon D500 met Tokina 10-17 fisheyelens op 10mm en de instelling ISO200 F13 1/160s. De eerste foto zonder flitser en de tweede met gebruik van twee Backscatter HF1 flitsers met 4500K vlakke diffusor.
Wat doet de HF1 bij macro-objecten?
Nu is de HF1 flitser uiteraard niet alleen geschikt voor groothoekduiken. Ook bij kleinere objecten zoals vis en macroleven is deze flitser heel goed bruikbaar. Het grote voordeel van het werken met het lagere flitsvermogen is de mogelijkheid om snel foto’s achter elkaar te maken (burst mode, continuous shooting). Dit heb zelf meerdere keren gebruikt waaronder bij de mandarijnvisduik. Erg fijn, hierdoor mis je het moment suprême niet.
Aan de slag met de videolamp
Wat mij betreft is de flexibiliteit om moeiteloos te schakelen tussen foto en video een van de grote voordelen van de HF1-flitser. En tja, als je dan toch op een locatie met fascinerende onderwaterwezens, zoals de frogfish, de blauwring-octopus of nemo’s, bent, dan kan ik niet anders dan ook video proberen. Ik ben absoluut geen ervaren filmer en daarom extra enthousiast met het resultaat van mijn videotest. De HF1 is zeker geschikt voor macro-opnames, waarbij de kleinste details haarscherp worden vastgelegd. Overigens vind ik de prestaties bij wat meer groothoekwerk ook zeker niet slecht. Hoe dat er uit kan zien zie je in de video.
Plussen en minnen
+ Lichtopbrengst
+ Flitsmodi (HSS en Remote)
+ Flits en videolamp in een
+ Verschillende types pilotlicht
– Gewicht
– Sterkte van de videolamp
Conclusie
De vraag waar we de test mee zijn begonnen: is de Backscatter HF1 de gamechanger op flitsgebied? Na uitgebreide testduiken, in zowel het Nederlandse water als het tropische water van Indonesië, kan ik met vertrouwen zeggen dat de HF1 flitser echt een heel mooi product is. Waar de flitser echt in uitblinkt, is de lichtopbrengst. De kracht is echt indrukwekkend en de verschillende diffusors bieden veelzijdige oplossingen voor diverse onderwateromstandigheden. Het snel schakelen tussen video en foto is een pluspunt voor een fotograaf die af en toe video’s wil maken, de kracht van de videolamp is voldoende maar zal niet genoeg zijn voor de echte videograaf. Wat ik wel een minpuntje vind, is het gewicht: de flitser is relatief zwaar. Om die reden kan ik het gebruik van drijfarmen dan ook zeker aanbevelen.
Reactie van Marco Heesbeen, eigenaar van Onderwaterhuis.NL:
Deze nieuwe flitser van Backscatter is een hele mooie aanvulling op de flitsers die in de markt verkrijgbaar zijn. Jan merkt op dat hij de flitser aan de zware kant vindt. 250 gram negatief drijfvermogen is naar mijn mening niet zo veel. Om dat gewicht te compenseren zouden de kleinste drijfarmpjes met bijvoorbeeld een diameter van 50mm al voldoende zijn.