Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Babyhaaitjes uit Holland

Gladde haai

Gladde haai. Foto: Peter Verhoog, Dutch Shark Society

Voor het eerst is vastgesteld dat een haaiensoort zich in de Nederlandse wateren voortplant. Onderzoekers van Wageningen IMARES en Sportvisserij Nederland schrijven dat in de Journal of Fish Biology.

Het gaat om de gevlekte gladde haai. In de Oosterschelde en de Zeeuwse Voordelta zijn de afgelopen jaren talloze jongen aangetroffen. Vermoed wordt dat ze zijn geboren in de Noordzee. Bij het merendeel van de duizenden haaien die de sportvissers vingen ging het om een gevlekte gladde haai. Volgens de onderzoekers neemt deze soort de laatste jaren toe in onze wateren. Mogelijke oorzaak is het warmere zeewater, waardoor de ooit zo zeldzame haai zich hier meer en meer thuisvoelt.

De onderzoekers vermoeden dat ook de ruwe haai, een veel grotere soort, zich in onze wateren voortplant.

De gevlekte gladde haai heeft stompe en platte tanden en is vaak te herkennen aan stervormige vlekken op het lijf. Zijn dieet bestaat met name uit kreeftachtigen. Het vrouwtje zet geen eieren af, maar wordt inwendig bevrucht en brengt volledig ontwikkelde jongen ter wereld. Per keer worden 7-15 jongen van circa 30 cm lengte geboren.

Bron: Vroege Vogels

1 reactie

  1. Zou leuk zijn als duikers deze ook gingen zien.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief