Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Axel Gunderson – Haarlemmermeerse Bosplas 200 kg schoner

Locatie Hoofddorp

 

Project Baseline Haarlemmermeer organiseert twee keer per jaar een schoonmaakduik. Dit maal is er maar liefst 200 kilogram opgeruimd. Tja en wat vind je dan…

11 oktober zouden we de westzijde aanpakken, maar daar bleek niet zo heel veel afval te liggen gelukkig. Aan de oostzijde waar veel meer zwemrecreatie plaatsvindt lag veel meer afval. Daarom was de locatie op het laatste moment omgezet.

Een zonnige ochtend met een voorspelling van regen, maar dat komt toch altijd anders uit en zo ook deze dag. Op weg naar Hoofddorp, hoorde ik dat er een communicatiefoutje was omtrent het regelen van de zakken om afval in te verzamelen. Gelukkig was een aardappelteler in Nieuw Vennep de reddende engel, waar we voor weinig, 30 nieuwe oranje aardappelzakken konden kopen.We konden altijd zakken lenen van Project Baseline Vinkeveen, maar het hebben van eigen zakken is toch fijner. De briefing werd daardoor een kwartiertje verschoven.

Iedereen maakt ondertussen even gezellig een praatje en ik durfde te wedden, dat we met z’n allen makkelijk de hele ochtend hadden kunnen praten, om pas in de middag te gaan duiken. De man die de vuilcontainer had geplaatst kwam ook even kijken en vond onze actie ontzettend leuk. Als we meer containers nodig zouden hebben, dan kon hij dat zo ter plekke regelen. We moesten eerst maar eens zien hoe ver we zouden komen, want uiteraard hoopte ik op minder vuil dan de vorige schoonmaak. Toen iedereen tot de orde was geroepen stonden ineens alle gezichten gefocust, want er was werk aan de winkel.

Na een kort welkomswoord gaf ik de briefing over aan Ted. Omdat de Donald van de Hengelsport Vereniging Haarlem zijn boot had meegenomen, konden wij een heel stuk efficiënter aan de slag. Normaal mag je niet met bootje op de plas, omdat je daar een ontheffing voor nodig hebt. Het was vorige keer al aangeboden, maar toen besefte ik niet, dat men vanaf grote afstand, met zware objecten en zakken terug zou komen. Gelukkig stond het aanbod nog en dat bleek geen overbodige luxe.

We zijn dan ook erg dankbaar voor het meewerken van de Hengelsport Vereniging en zo zie je dat duikers en vissers prima kunnen samenwerken, mits men elkaars hobby gewoon respecteert. Ted lichtte verder het boot-protocol toe omtrent het schieten van een boei, want we hadden geen trek in een rode kleurspoeling die zou kunnen volgen na het zetten van een buitenboordschroefpermanentje.

ATA1463De teams gingen te water onder het toeziend oog van Marleen die de duiklijst bijhield. Ze is onze rots in de branding als EHBO’ster. Ze was gewapend met drie zuurstofkoffers, pen en papier. De zakken werden gewogen en het gewicht werd genoteerd. Jack deed samen met Marleen het oppervlakte support, waarbij Donald ook assisteerde als hij de gevulde zakken kwam brengen.

Een paar nieuwe gezichten. Ad had zich aangemeld om snorkelend mee te helpen om de oeverzijde schoon te maken en dat leverde drie zakken vuil op. Ad snorkelt veel en kent de plas goed. Gerard en Rob en Bert kwamen omdat ze er ook graag bij wilden zijn en vanaf heden ook wat vaker willen duiken. Maar ook oude gezichten van vrienden die al een tijdje niet meer hadden gedoken waren van de partij. Laten we eerlijk zijn, het opruimen van andermans troep is niet onze hobby. Ongeacht het feit dat er meer dan genoeg vuilnisbakken staan, belandt er onverhoopt nog veel plastic, blik en glas in de plas en verdwijnt nagenoeg onzichtbaar op de bodem. De gemeente heeft geen middelen om het onderwater schoon te maken.

 

Wij willen in een schone plas duiken en genieten van het onderwaterleven en een plastic zak of andere troep past niet in dat plaatje. Natuurlijk verliezen mensen onbedoeld attributen tijdens het zwemmen of vissen, of er waait wat in het water. Dat blikjes en flessen uit zich zelf kunnen vliegen lijkt me sterk, maar ze belanden vaak op de bodem waar kinderen nog kunnen lopen. Blikjes roesten weg en glas breekt en daar wil je je toch echt niet aan bezeren.

ATA1467Nu kunnen we een potje mopperen en niks doen, maar “niks doen” staat niet in het Project Baseline woordenboek. Dat is de reden waarom we ons onderwatertuintje zo schoon mogelijk willen houden, ondanks dat de tuin niet van ons is. Het is echter super om een klus te klaren met hele enthousiaste en gemotiveerde mensen en daar ontbreekt het gelukkig nooit aan. Het team van John en Koos kwam bijvoorbeeld met een enorme zware PVC buis aanzetten van circa 4 meter lang die is voort gesleept door de boot van Donald. Die bleek vol slib te zitten en was echt ontzettend zwaar. Die zit overigens niet eens opgeteld in het totaal gewicht. Team Marco en Ted hebben voornamelijk oude vislijnen opgeruimd. Vissers weten niet wat de lange termijn effecten zijn, en dat het soms slachtoffers eist onder meerkoeten. Ze raken met de tong in de oude vislijnen verstrikt. Het gaat met name om oude vislijnen, waar ook vaak live lijnen in blijven hangen. Door deze nu zoveel mogelijk op te ruimen kunnen we daarom ellende voorkomen en een beter beeld krijgen of er nieuwe bijkomen.

We halen daarbij ook het nodige lood en kunstaas omhoog. Door dit onder de aandacht te brengen, kunnen vissers veel beter geïnformeerd worden. We hebben het “meldpunt verloren vistuig”, maar dat moet nog meer bekend  worden gemaakt, zodat men het nut ervan inziet. Donald heeft flink rondgevaren om zakken aan te nemen.

 

Alles werd dit keer gewogen, want we waren nu wel reuze benieuwd, wat we naar boven zouden halen. De driepoot was even snel door “Handy” Ben gemaakt. De zwaarste zak die was opgehaald woog 21 kg. Totaal hebben we ruim 200 kg vuil van de bodem gevist in 1,5 uur tijd met 22 duikers. Daar zit heel veel klein plastic tussen en uiteraard ook water wat in flessen zit, maar evengoed konden we de container weer aardig vullen. Ik keek in de afvalbak en zag daar een roze vin in liggen. Nou herinnerde ik nog een berichtje dat iemand deze in de laatste weken van juli was verloren. Het zicht was toen dramatisch slecht en we hebben toen niet kunnen zoeken. Cora bleek deze roze zwemvin weer gevonden te hebben, welke diep in het zand zat. De vroege middag was aangebroken en knorrende magen moeten natuurlijk wel gevoed worden. We konden iedereen wel een handje en een bedankje geven en naar huis sturen met een PB stickertje, maar we hadden iets beters.

IMG_8660Papa’s Beach House is zeer met Project Baseline Haarlemmermeer begaan en ze boden een gratis broodje met koffie/thee en jus aan. Helaas moesten Rob en Bert naar huis en dus gingen we met 23 man naar Papa’s Beach House. We werden welkom geheten en namen plaats aan de gedekte tafels. Voor iedereen 1 broodje, maar dat waren niet zo maar broodjes. Er was meer dan genoeg en iedereen genoot ervan. Pas na de uitgebreide lunch ging iedereen tevreden naar huis. De eigenaar van de verloren roze zwemvin was snel opgespoord en de kleine dame Marthe kwam samen met haar vader een prachtige tekening brengen als dank.

 

De tekening heb ik bij een andere schoonmaakduik in Hazerswoude-Rijndijk overhandigd aan Cora die de zwemvin gevonden had. Schoonmaakduiken hebben slechts een negatieve kant, namelijk het feit dat ze nodig zijn. We blijven ons inzetten voor een schone plas. We hopen dat we met deze acties bij het niet duikende publiek, de schoonheid van de Nederlandse onderwaterwereld onder de aandacht kunnen brengen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief