Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Autosleutels – waar laat je ze?

Auto’s worden steeds moderner en in vrijwel alle autosleutels zit elektronica. Hoe doe je dat als je gaat duiken? Hoe houd je de sleutels droog zodat je weer thuis komt?

De veiligste oplossing ligt voor de hand: geef je autosleutel aan de duikleider die op het droge blijft. Maar wat als er niemand aan de kant blijft? Wij hebben duikers gevraagd hoe zij het doen.


Waterdichte koker

Misschien wel de meest gangbare manier. Er zijn allerlei kunststof en aluminium kokers in verschillende formaten op de markt – in bijna elke duikshop kom je ze tegen. Je schroeft de twee delen in elkaar en de o-ring zorgt voor de afdichting. In hoeverre en tot welke diepte waterdichtheid wordt gegarandeerd, verschilt per koker.

In de zak van je onderpak

Als je er zeker van bent dat je droogpak aan de binnenzijde droog blijft, kan je de autosleutel ook in de zak van het onderpak stoppen. Met een beetje mazzel kan je de knoppen van de afstandsbediening zelfs door het droogpak heen bedienen en je auto zo vergrendelen en ontgrendelen.

Extra ‘natte’ sleutel

Bij een aantal automerken kan je extra sleutels van kunststof bestellen, maar je kunt die extra sleutel natuurlijk ook bij de sleutelservice laten maken. Die sleutel kun je dan als ‘natte’ sleutel gebruiken. Nadeel is wel dat de ‘echte’ sleutel in de auto achterblijft.

Sleutelkluisje aan de trekhaak

Een handige oplossing die je (nog) niet heel veel tegenkomt. Een speciale kluis die je bijvoorbeeld aan de trekhaak van de auto bevestigt. Met een cijferslot sluit je de kluis af. De sleutel kan op het droge blijven. Na de duik open je met je eigen cijfercode het kluisje en heb je je sleutel weer. Overigens kan je zo’n sleutelkluis natuurlijk ook aan sleepoog, een wikkel van de autoveer of de deurklink hangen.

De welbekende voorband

Je kent ongetwijfeld iemand die zijn sleutel daar legt, maar of het de meest slimme oplossing is? De autosleutel blijft droog, dat is zeker. Maar staat je auto er nog als je uit het water komt?
Vergeet niet dat de verzekeraar of leasemaatschappij om de autosleutels vraagt als je autodiefstal meldt. Beter niet doen dus!

Slimmere oplossing?

Heb jij een slimmere oplossing of maak je zelf gebruik van een van bovenstaande oplossingen? Laat hieronder dan vooral een reactie achter!

Aanbieding voor nieuwsbrieflezers

Lijkt een sleutelkluisje jou erg handig? In de week van 10 september hebben wij een speciale aanbieding voor de lezers van onze nieuwsbrief. Houd de nieuwsbrief dus in de gaten.
Krijg je de nieuwsbrief nog niet, meld je dan hier aan.

Dit bericht delen

Avatar
Edwin van der Sande

Onderwaterfotograaf, enthousiast duiker en één van de makers van DuikeninBeeld.

21 reacties

 1. Avatar

  Ik heb een sleutel kluisje werkt super gaan we met meer mensen alles sleutels in 1 auto geef de code en iedereen kan er bij wanneer hij Maar wil

  REAGEREN
  • Avatar

   Ik heb ook zo’n kluisje was de code kwijt ik heb nu een metode gevonden om hem zonder code te openen zonder enige beschadiging en gewoon weer met de code te gebruiken.
   Dus helemaal veilig???

   REAGEREN
 2. Avatar

  Sleutelkluisje gekocht en ben er zeer blij mee ; koker bleef niet altijd waterdicht > investering waard!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Net gisteren een sleutel kluisje besteld. Inmiddels heb ik het al veel aan de waterkant gezien. Lijkt heel goed te werken!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Het mechanische baardsleuteltje van het elektronische deel van de sleutel scheiden. Mechanische sleutel werkt niet zonder baardsleuteltje en kan je daarom in de auto achterlaten. Baardsleuteltje gaat mee onder water.

  REAGEREN
 5. Avatar

  Ik doe hem in mijn onderwater ei werkt veilig, ook op mijn extreem diepe duiken. Of gewoon op bladveer van auto, want dat kan soms nog op Curacao. groeten van uit een machtig mooi land.

  REAGEREN
  • Avatar

   Kun je die bij de paas haas bestellen?

   REAGEREN
 6. Avatar

  Meestal laat ik de sleutels in mijn broekzak zitten die hang ik dan op in de hut aan een haakje als ik dan weer aan boord kom na de duik even douchen en dan is er heerlijk eten klaar gemaakt daarna soms even een tukkie doen in mn kooi of we kijken tv tot we weer in de haven zijn. @Lamlash noordzeeduiken

  REAGEREN
  • Avatar

   🙂

   REAGEREN
 7. Avatar

  Ik gebruik een eitje nog nooit problemen gehad, je kunt voor de zekerheid de sleutel in een condoom doen en dan in het eitje stoppen!

  REAGEREN
 8. Avatar

  Onder het kopje ‘Waterdichte koker’ staan een ei en een platte koker van Scubapro afgebeeld. Die platte koker heb ik nog niet kunnen vinden. Iemand die voor mij meer info heeft?

  REAGEREN
  • Avatar

   Hi Thijs, klopt die heb ik bij meerdere duikwinkels en van meerdere merken gezien. Wordt over het algemeen omschreven als “drybox”. Let op want de opgegeven waterdichtheid kan aardig verschillen. Het sluitsysteem is anders dan de ronde kokers.

   REAGEREN
 9. Avatar

  Ik zie het probleem niet, immers er is bij je duik toch altijd een duikleider aanwezig. Hier kun je je sleutel in bewaring stellen

  REAGEREN
  • Avatar

   Oh? Sinds wanneer is dat zo “altijd”? Beetje kort door de bocht Maurice, leuk voor de duikers die niet zelfstandig kunnen of willen duiken. Maar een beetje ervaren duiker heeft echt geen duikleider bij zich. 😉

   REAGEREN
 10. Avatar

  Sleutelkluisje. Heel handig, en veilig hoop ik.

  REAGEREN
 11. Avatar

  Gewoon in mijn droogpak natuurlijk! 😉

  REAGEREN
 12. Avatar

  Heb een Volvo waar een soort van noodsleutel in zit om je deur mechanisch te openen. Zit geen elektronica in en kan dus veilig mee onder water. De rest blijft onzichtbaar achter in de Volvo.

  REAGEREN
 13. Avatar

  Dikke budget tip: zo’n universeel waterdicht smartphonehoesje/tasje/zakje van de action, en dan onder je natpak. Voor €1,23 klaar. Nog nooit lekkage gehad ook.

  Vroeger hadden ze ook kleintjes, die waren nog beter dan t formaat dat ze nu hebben (23 x 12 cm).

  REAGEREN
 14. Avatar

  Ik heb de sleutel gestopt in een goede kwaliteit ballon en deze dichtgeknoopt. Door een klein beetje lucht in de ballon te doen kun je, door er in te knijpen, controleren of deze nog lucht (water) dicht is. De sleutel blijft gewoon te bedienen. Zelf bij een lekkage in mijn pak blijft deze nog droog. Bij het nat duiken neem ik hem mee in een koker. Dubbele zekerheid dus.

  REAGEREN
 15. Avatar

  Sleutel kluisje is ook niet altijd veilig.
  Handige jongens zoeken gewoon de code op van het kluisje.

  REAGEREN
 16. Avatar

  Droogpak zit bretels, deze komt voor de opening/rits langs. Ik neem de sleutel met touwtje aan mijn bretels. Bij terugkomst, rits op een kier, sleutel er door klaar (heb geen afstandsbediening, indien lekkage geen probleem).

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *