Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Australische meervallen eten muizen

Meervallen in Australië eten op grote schaal muizen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Neoarius graeffei_meerval_AustraliëBij veel meervallen van de soort Neoarius graeffei zijn muizen en andere landdieren aangetroffen in de maag. Het is nog onduidelijk hoe de vissen hun prooien te pakken krijgen, aangezien muizen zich zelden of nooit in het water vertonen. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Arid Environments.

Maaginhoud
De wetenschappers van de Murdoch Universiteit in Perth onderzochten de maaginhoud van meervallen van de soort Neoarius graeffei. De dieren komen veel voor in de Ashburton River in Australië. Van de onderzochte meervallen had bijna de helft muizen in de maag. De maaginhoud van sommige vissen bestond zelfs voor 95 procent uit kleine op het land levende zoogdieren. Vooral de Australische springmuis wordt vaak gegeten door de dieren.

Meervallen van de soort Neoarius graeffei kunnen een halve meter lang worden en wegen gemiddeld anderhalve kilo. Tot nu toe werd aangenomen dat de dieren alleen ongewervelde waterdieren en planten aten.

Overstromingen
De wetenschappers kunnen alleen nog speculeren over de manier waarop de vissen de springmuizen te pakken krijgen, aangezien de muizen niet kunnen zwemmen en water vermijden. Ze vermoeden dat meervallen hun kans grijpen als de holletjes van de muizen overstromen. “Door een overstroming of ineenstorting van hun verblijf komen de muizen waarschijnlijk ongewild in het water terecht”, verklaart hoofdonderzoekster Erin Kelly op nieuwssite New Scientist.

Als de theorie klopt, zullen springmuizen door de opwarming van de aarde waarschijnlijk steeds vaker ten prooi vallen aan vissen. “De klimaatvoorspellingen voor Australië wijzen erop dat we steeds langere periodes van droogte zullen zien, afgewisseld met hevige regenval”, aldus Kelly.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief