Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Australië gaat lozen op Great Barrier Reef

Australië gaat drie miljoen kubieke meter baggerslib lozen op het Great Barrier Reef. Een in december door de regering aangenomen plan voor de uitbreiding van een grote kolenhaven is vandaag goedgekeurd door de overheidsinstantie die het natuurgebied beheert.

Milieugroepen vrezen voor een ernstige bedreiging van het kwetsbare rif voor de kust van deelstaat Queensland. Niet alleen doordat het slib koraal en zeegras kan verstikken, maar ook door de toenemende scheepvaart, met alle gevaren van dien, zoals een grote kans op aanvaringen en olielekken.

‘Bagger is niet vervuild’
De Great Barrier Reef Marine Park Authority, die over het beheer van het rif gaat, keurde vandaag een aanvraag van het staatshavenbedrijf North Queensland Bulk Ports goed om de bagger van de uitbreiding van de kolenhaven van Abbott Point te dumpen op een plek in het natuurgebied waar geen koraal- of zeegrasbedden zijn.

De Australische minister van Milieu, Greg Hunt, had het plan al eerder goedgekeurd, maar de organistatie had het laatste woord. Russell Reichelt, voorzitter van de organisatie, erkent dat er grote bezorgdheid over het voorstel is, maar zei vandaag dat de beslissing in lijn is met het standpunt van de autoriteit.
Volgens de dienst zijn aan het verlenen van de vergunning strenge voorwaarden verbonden, zoals een systeem dat nog vijf jaar nadat de dumping is voltooid de waterkwaliteit moet blijven bewaken. Minister Hunt zei al eerder dat ‘een van de strengste voorwaarden uit de Australische geschiedenis’ zijn gesteld om te voorkomen dat het rif wordt beschadigd.

Het havenbedrijf zelf bezweert dat de bagger niet vervuild is. ‘Dit is natuurlijk zand en zeebodemmateriaal, het is wat er al is’, zei Brad Fish, CEO van het havenbedrijf, eerder in een interview. ‘We verplaatsen het gewoon van de ene naar de andere plek.’

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief