Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Atlantische dwerginktvis bij nacht – Het verhaal achter de foto

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar het verhaal kan de foto zeker versterken. Bas van der Sanden vertelt het verhaal achter zijn ‘Atlantische dwerginktvis bij nacht’ – de foto die op Duikvaker 2022 in de DuikeninBeeld Foto-expo hing.

Elk najaar maken wij graag nachtduiken om inktvissen te spotten. De jonge zeekatten en gewone pijlinktvissen zijn er dan nog. Ook zijn dwergpijlinktvissen actief en zien we natuurlijk veel Atlantische dwerginktvissen. Tijdens deze nachtduik bij de Bergse Diepsluis zijn we vooral op zoek naar jonge gewone pijlinktvissen, maar binnen twee minuten vinden we meerdere Atlantische dwerginktvissen. Ik besluit de instellingen van mijn camera aan te passen en een dier een poosje te volgen. Er kunnen twee dingen gebeuren: het dier spuit inkt en zwemt weg, of het went langzaam aan je aanwezigheid. Dit laatste is nu het geval. Elke keer dat het dier net boven de bodem zwemt, ontstaat er een stofwolkje door de waterstraal uit de sifon van het dier. Bij het zien van dat beeld weet ik wat ik wil fotograferen. Dankzij de snoot van Fabio Lardino kan ik het dier en het stofwolkje heel gericht belichten met als gevolg een mooi bevroren actiemoment uit het leven van een van mijn favoriete dieren. Later vinden we ook de familieleden van de Atlantische dwerginktvis, maar dit moment was het hoogtepunt van deze duik.

Camera en instellingen

Camera: Olympus EM5 III
Lens: 14-42 pancakelens op 42 mm
Flitser(s): Inon Z240
Instellingen: F/11, 1/250 sec., ISO 64
Accessoires: snoot Fabio Lardino

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Jouw foto op Chromaluxe?

Deze foto werd in de DuikeninBeeld Foto-expo op Duikvaker 2022 geëxposeerd – een fotoschilderij dat door Arca Printers & Supplies prachtig werd afgedrukt op Chromaluxe. Heb jij ook foto’s (onder of boven water) die je hoogwaardig wilt laten afdrukken, kijk dan eens naar Chromaluxe!  

Nog veel meer verhalen achter de foto…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief