Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Arco de Man in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Arco de Man!

Arco de Man (1971) is een Zeeuwse onderwaterfotograaf met een paar bekende duikstekken ‘in zijn achtertuin’ – hij woont in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Ik ken Arco al vele jaren en spreek hem met enige regelmaat aan de waterkant voor een duik of een gezellige barbecue die we met een klein groepje organiseren. Hij fotografeert al jaren en ik vind zijn foto’s vaak erg inspirerend. In feite heb ik ook best wel wat van hem geleerd in de tijd dat wij beiden actief deelnamen aan een fotogroep voor onderwaterfotografie. Tijd dus voor een portfolio!

Arco duikt sinds 2001, zo vertelt hij. “Tijdens een vakantie in Mexico heb ik een introduik in het zwembad gemaakt en mocht daarna mee in het buitenwater. Een geweldige ervaring! Bij terugkomst in Nederland heb ik een duikschool in de buurt gezocht en heb ik bij Dolphins Dive Center in Brouwershaven mijn Open Water-brevet gehaald.”

Niet veel later pakte Arco ook de onderwaterfotografie op. “Tijdens onze eerste vakantie op Bonaire had mijn partner Lilian een Sea&Sea MX-5 camera (nog met een rolletje) mee. Ik ben hiermee aan de slag gegaan om te zien of ik wat kon vastleggen. Ik was toen heel tevreden met überhaupt iets van een vis op de foto! Later toen ik instructeur werd, is dit pas serieus geworden – ik moest voor mezelf namelijk een uitdaging houden onder water. Anders was het alleen nog maar lesgeven en dan verlies je het plezier in het duiken/onderwaterleven.”

Cameraset
Arco heeft net als vele andere onderwaterfotografen in zijn fotoleven verschillende camera’s gebruikt. Hij somt setjes op: “Het is begonnen met een Canon Powershot A70 en daarna een Olympus C-7070. Vervolgens kocht ik de eerste serieuze set – een Olympus Pen E-PL1 met twee Sea&Sea YS-01 flitsers, waar ik een tijdje mee gewerkt heb. Daarna maakte ik de overstap naar een Canon EOS 550D met een Sea&Sea huis en met dezelfde flitsers. De laatste 5 jaar gebruik ik een Canon EOS 70D met een Hugyfot huis en INON Z-330 en Sea&Sea YS-110A flitsers. Maar ik heb inmiddels weer wat nieuws aangeschaft, namelijk een Olympus OM-D E-M1 mark III.”

Fotowedstrijden
Arco neemt al enkele jaren deel aan fotowedstrijden. Ik kan gerust stellen dat hij een van mijn concurrenten is, en ik kijk ook nog steeds vol respect naar zijn wedstrijdfoto’s. Hij nam bijvoorbeeld verschillende jaren, voor het eerst in 2013, deel aan het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) en Open Belgisch Kampioenschap (OBK) Onderwaterfotografie (OBK). Maar ook vertegenwoordigde hij Nederland bij WK Onderwaterfotografie van 2015 in eigen land. Niet als fotograaf, maar als buddy van Raymond Wennekes ging hij mee naar het WK dat in 2017 in Mexico werd gehouden.

Mooie resultaten
Aan wedstrijdervaring geen gebrek! En ook niet aan mooie resultaten. Waar hij het meest trots op is? “Bij de wedstrijden heb ik aardig wat top drie plaatsen behaald in verschillende categorieën. Het meest trots ben ik toch wel op mijn eerste plaats ‘groothoek met model’ tijdens het ONK in 2013 – die foto is precies zo geworden als ik in gedachten had. Maar ook op een ‘half-half foto’ die ik op het ONK in 2014 maakte. Deze foto maakte onderdeel uit van mijn serie die dat jaar goed was voor een 2e plaats overall én dus een ticket voor deelname aan het WK van 2015. Verschillende van deze wedstrijdfoto’s zijn als cover gebruikt voor Onderwatersport Magazine (NOB-blad), maar ook geplaatst in de Hippocampus (NELOS-blad).”

Favorieten
Ik weet van Arco dat hij een allround onderwaterfotograaf is. Hij maakt foto’s die variëren van supermacro tot ultra groothoek met zijn fisheyelens. Maar ik heb geen idee wat hij nu het liefst doet, heeft hij favoriete soorten onderwaterfotografie? Het antwoord is verhelderend: “Een interessante vraag! Het hangt voor mij helemaal van het moment af – waar ben ik en wat wil fotograferen? In Nederland pak ik vaak de macrolens en op vakantie is het toch al snel een fisheyelens, omdat daar de omstandigheden meestal wat aangenamer zijn. Maar als ik moet kiezen, dan zijn macro en groothoek toch wel favoriet.”

Reizen
Arco woont praktisch naast het Grevelingenmeer en kan bijna vanuit zijn huis het water in stappen, maar hij gaat ook op reis. Hij heeft dan ook al een reeks mooie en uiteenlopende bestemmingen bezocht waar hij heeft gedoken en gefotografeerd: “De afgelopen jaren waren dat Egypte, Australië, Bonaire, Mexico, Mozambique, Kroatië en het Canarische eiland La Palma. Wat ik op die bestemmingen op de foto heb gezet, loopt echt uiteen van supermacro tot aan bultruggen en alles daar tussenin – het is echt te veel om op te noemen!”

Zit er voor hem ook een favoriet tussen? Zijn antwoord zie ik niet meteen aankomen. “Op de eerste plaats toch Nederland omdat hier echt veel te zien is en je nog steeds niet-duikende mensen moet overtuigen hoe mooi Nederland onder water is. Op de tweede plaats staat bij mij Bonaire, puur omdat je hier kan gaan en staan waar je wilt, net zoals hier in Nederland. Daarnaast heeft Bonaire natuurlijk het voordeel van lekker warm water.”

Wensen en doelen
Bijna iedereen heeft wel een wensenlijstje met bestemmingen of bepaalde foto’s die nog gemaakt moeten worden. Zo ook Arco: “Op mijn bucketlist staan o.a. Zuid-Australië, Polynesië, Raja Ampat en Canada. Wat betreft foto’s zou ik graag nog eens de zeedraakjes in Australië willen fotograferen en dan zowel de weedy als de leafy – hoewel ik deze eerder al wel heb gezien.”

Arco heeft zijn ambities of doelen in onderwaterfotografie in de jaren bijgesteld, zo vertelt hij. “Waar het voorheen ging om zo veel mogelijk op de foto te zetten, gaat het mij nu alleen nog maar om een bepaald onderwerp mooi op de foto te krijgen. Het kan soms wel een aantal duiken duren voor het naar mijn zin is. Kwaliteit gaat dus voor kwantiteit.”

Kennis delen
Zoals Arco al eerder aangaf, is hij ook instructeur. Af en toe geeft hij wel eens een cursus onderwaterfotografie. Waarom vindt hij dat zo leuk? “Ik probeer mijn cursus af te stemmen op de behoefte van de cursist. Het leuke is dat je tijdens een weekend of aantal duiken de progressie ziet die de cursist doormaakt. En het enthousiasme neemt toe als er steeds meer foto’s lukken. Het geeft mij een enorme voldoening om op deze manier bij te dragen aan nog meer plezier voor een onderwaterfotograaf.”

Arco is iemand die nog wel vaker van zich zal laten horen met zijn onderwaterfoto’s! Benieuwd naar zijn werk? Hieronder laat hij een serie foto’s zien en meer is te vinden op zijn website.

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een miniatuur om de foto groot te openen en de diavoorstelling te starten.

3 reacties

  1. Leuk om te lezen én te kijken!

    REAGEREN
  2. Top!! Altijd leuk om naar Arco zijn foto’s te mogen zien en natuurlijk en zoals altijd een aangenaam verhaal van René om te lezen!

    REAGEREN
  3. Prachtige foto’s en zeker een allround onderwaterfotograaf. Leuk verhaal weer René.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief