Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Ken jij de snotolf?

Ken jij ‘m al – de snotolf? Evelien Salzmann van Stichting ANEMOON stelt hem kort aan je voor.

De snotolf (Cyclopterus lumpus) is een grote vis zonder schubben waarvan de volwassen dieren alleen in het paaiseizoen te zien zijn. Dit paaiseizoen begint in februari en duurt tot eind april. Je kunt de volwassen dieren zien in zowel de Oosterschelde als het Grevelingenmeer. De roze eitjes worden tot ze uitkomen bewaakt en verzorgd door het mannetje.

Foto: Erik de Boer

De snotolf is blauw-groen tot grijs van kleur maar tijdens het paaiseizoen zijn de mannetjes oranjerood en de vrouwtjes helder blauw-groen. De jonge snotolfjes zijn geel tot groen met een zilveren streep op de kop. De jonge visjes kun je in het voorjaar tussen het wier vinden waar ze zich verschuilen.

Op de buik zijn de buikvinnen vergroeid tot een zuigschijf. Hiermee kunnen de vissen zich aan een stevige ondergrond vasthouden.

Foto: Erik de Boer

ANEMOON-dag op 17 maart 2018
Wil je meer weten over Stichting ANEMOON of over het Nederlandse onderwaterleven? Kom dan naar de ANEMOON-dag in Tiel op 17 maart 2018. Iedereen is welkom, maar vol is vol!

Anemoon Stichting logo RGB_websiteTekst: Evelien Salzmann
Foto’s: Erik de Boer


Dit bericht delen

Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) ondersteunt al ruim 20 jaar vrijwilligers bij het monitoren, onderzoeken en inventariseren van de fauna en flora in het Nederlandse mariene milieu.

2 reacties

  1. Ik hoorde gisteren van een kennis dat ze bij AJP een snotolf gespot hebben. Ze zijn vroeg dit jaar!

    REAGEREN
  2. Prachtige vis. Jammer dat het water nu zo koud is.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *