Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Duikreporter

Andrea Kuiken – Diversnight

Duikreporter Andrea Kuiken
Uit
Zuidlaren
Datum 1 november 2012
Locatie Veenmeer, Tynaarlo

c5d9f87b55Andrea vertelt over een traditie die in Noorwegen is ontstaan en nu ook een jaarlijkse navolging lijkt te krijgen in Nederland.

Donderdag 1 november vond het internationale evenement Diversnight plaats. In Nederland werd op één locatie meegedaan en wel bij het Veenmeer in Tynaarlo. Op deze avond stonden er bij deze populaire duikstek 18 fanatieke duikers klaar om een bijdrage te leveren aan de recordpoging nachtduiken van Diversnight.

Diversnight is een Noors initiatief dat in de afgelopen 8 jaar is uitgegroeid tot een internationaal evenement. De Noorse Tone haalde een aantal jaren geleden haar duikbrevet en ontmoette meer en meer duikers via een duikforum. Al snel kwam het besef dat de tijd voor, tussen en na het duiken even belangrijk was als de duik zelf, maar dat niet iedereen hier evenveel tijd aan besteedt. Tone wou meer sociale activiteit in deze duikdagen brengen en zo is het idee van ‘cakedives ‘ ontstaan. Via een Noors duikforum nodigde ze duikers uit om mee te gaan duiken en Tone zorgde voor vers gebakken taart of cake.
sfeertje

Deze ‘cakedives’ groeiden uit tot Diversnight toen Tone van een paar duikbuddies een paarse light-stick kreeg. Deze avond in oktober 2005 vormde zich het idee om een landelijke nachtduik te organiseren, waarbij op diverse locaties op hetzelfde tijdstip een nachtduik gemaakt zou worden. Slechts drie week later werd er door heel Noorwegen op 40 locaties gedoken en deden er 351 Noorse duikers mee. In 2009 werd het record aantal duikers behaald, toen er op 218 locaties door 2749 duikers op hetzelfde tijdstip een nachtduik werd gemaakt.

duiken  moonlight

Dit jaar werd Diversnight voor de achtste keer gehouden en voor de tweede keer werd er bij het Veenmeer gedoken voor dit evenement. Er was goede hoop dat het record dit jaar verbroken zou worden, aangezien er 240 duiklocaties geregistreerd waren. Bij het Veenmeer gingen om 20:12 uur 18 duikers het water in voor een nachtduik. De duikers zijn lid van diverse verenigingen, namelijk van Sharkdive (Haren), Karibu Divers (Zuidlaren), New Atlantis (Hoogezand), Duikvereniging Leeuwarden (Leeuwarden) en het vriendengroepje “duiken met Ruud” (omgeving Zuidbroek). Er werden mooie duiken gemaakt, waarbij nog veel vis werd gezien. Na de duik was het tijd om op te warmen bij een knapperend vuurtje, met een bekertje warme chocolademelk, koffie of thee en, niet te vergeten, vers gebakken cake.

Woensdag 7 november is bekend geworden dat het record van 2009 helaas weer niet verbroken is. Uiteindelijk is er niet van alle 240 geregistreerde locaties doorgegeven hoeveel duikers er waren en stopt de telling met 2322 duikers op 186 locaties. Ondanks dat het record niet is verbroken hebben wij ons doel wel bereikt, namelijk een gezellige avond met duikers waarbij het niet uitmaakt van welke vereniging, duikschool of organisatie je lid bent.

buddy_check

Volgend jaar vindt Diversnight weer plaats op de eerste donderdag in november en gaan we weer proberen het record te verbreken. Voor meer informatie over Diversnight 2013: houd de website in de gaten of ‘like’ de facebook pagina van Diversnight.

 

groepsfoto
Foto’s: Koos Bakker

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief