Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Ambitieus project: Proteus, het ruimtestation onder water

Oceanograaf en natuurbeschermer Fabien Cousteau heeft een ambitieus plan opgevat: de bouw van het meest geavanceerde onderzoekstation onder de zeespiegel bij Curaçao.

Het onderzoekstation, de onderwatervariant van ISS in de ruimte, moet worden geplaatst op 18 meter diepte in een marien reservaat bij Curaçao. In PROTEUS zal worden gewerkt aan vraagstukken die de hele wereld aangaan, zoals nieuwe medicijnen, duurzame voeding en de effecten van klimaatverandering.

“De oceaan is een onmisbare schakel bij het oplossen van de grootste problemen van onze planeet,” aldus Cousteau. “De uitdagingen die voortvloeien uit de klimaatverandering, de stijgende zeespiegel, hevige stormen en virussen vormen een enorm risico voor de wereldwijde economie.”

PROTEUS moet in zijn ogen een platform worden waarin toonaangevende wetenschappers met elkaar samenwerken. PROTEUS, dat de vorm van koraalpoliepen zal krigen en zo’n vier keer groter zal zijn dan eerdere onderwaterhabitats, krijgt de meest geavanceerde laboratoria, slaapvertrekken en een kas waarin groente zal worden gekweekt. Voor stroom zal het station afhankelijk zijn van wind- en zonne-energie. Ook wordt uit hett temperatuurverschil in de oceaan energie opgewekt.

Partners in het project zijn onder andere Northeastern University, Rutgers University, de Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation en University of Rhode Island. Voorlopig is het een plan waarvoor de fondsen, zo’n 135 miljoen dollar, nog bijeen moeten worden gebracht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief