Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Voor de badgasten

Duikreporter Ad gaat vroeg uit de veren om te snorkelen bij de Blokkendam. Hij moet in deze tijd wel als hij nog een beetje zicht wil hebben.

In de vakantie maanden julli en augustus is er op een mooie dag nauwelijks iets te zien bij de blokkendam. Van het zicht onderwater blijft er door badende mensen en golven veroorzakende watersporters, nauwelijks iets over. Maar vandaag is het om 6 uur laagwater en dat maakt alles anders. Om 5:15 uur ben ik op locatie en om 5:30 lig ik in het water. Een licht briesje uit het oosten en nauwelijks deining van betekenis zorgen ervoor dat het zicht bij de blokken op sommige plekken wel 3 meter is. Het water heeft een aangename temperatuur van 19 graden. Na een enkele Slibanemoon komt in het licht van mijn duiklamp een Zebrazeespin in beeld.

Ad Aleman Zeebrazeespin 31.07.2020-101277

Omdat er zo vroeg aan de schaduwkant van de dam nauwelijks lichtverschillen zijn de contrasten erg laag en daardoor is het vrij eenvoudig om diep in de blokkendam te kijken, Er is heel veel te zien; een Europese zeekreeft, een paar Noordzeekrabben, heel veel Fluwelen zwemkrabben, een Hooiwagenkrab en natuurlijk heel veel Strandkrabben.

Ad Aleman Noordzeekrab 31.07.2020-101277

Ad Aleman Fluwelen zwemkrab 31.07.2020-101277

Ook aan vissen geen gebrek: Een Lipvis, een paar Palingen, Harders, Zeebaarzen, Zeedonderpadden, een Steenslijmvis, een Zwarte Grondel en meerdere Steenbolken komen in beeld. Grote groepen haringachtigen doen ook mee. Zoveel vis heb ik hier nog nooit gezien.

Ad Aleman Steenbolk 31.07.2020-101277

Vreemd is het dat er geen levende kwalen te zien zijn, alleen liggen er wat dode exemplaren  op de bodem. Een zwevend stukje Darmwier wordt mooi uitgelicht door mijn duiklamp.

Ad Aleman Darmwier 31.07.2020-101277

Na ruim 2 uur krijg ik weer vaste grond onder de voeten. Van de ruimte op de Brouwersdam is niet veel meer over en een parkeerplaats aan direct aan het water was er alleen voor de echte vroege bezoekers.

3 reacties

 1. Avatar

  Vóór de badgasten offfffffffffff voor de badgasten…….That is the question! Mooie foto’s Ad!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Vóór de badgasten!!!!!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Die zeespinnen zie ik nu steeds vaker. Hopelijk zijn ze niet al te schadelijk.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief