Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nederland / Nieuws

Al miljoen dollar binnen voor The Ocean Cleanup

Een project van de 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat om grote hoeveelheden plastic uit de oceanen te vissen heeft al veel financiële steun gekregen. Van de 2 miljoen dollar die nodig is voor de testfase, is ruim de helft binnen.

Deze mooie tussenstand is te lezen op de website van de The Ocean Cleanup. De geldinzamelingsactie loopt nog ruim twee maanden.

TEDx Talk

Boyan Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie van lange drijvende armen in de vorm van een V en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Vorige maand presenteerde hij in New York in zijn TEDx Talk de resultaten.

De Delftse student denkt dat hij in 2020 zijn uitvinding kan inzetten tussen Hawaï en Californië, een van het door het plastic meest vervuilde plekken op zee. ‘Binnen 10 jaar kunnen we bijna de helft van al het plastic uit dat gebied halen’, verwacht de jonge uitvinder.

Drijvende plasticvangers

De drijvende armen zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. ‘Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe.’ Daar wordt het omhoog gepompt en opgeslagen en vervolgens opgehaald door een tanker.  Volgens Boyan vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming. Inmiddels heeft hij een team van zo’n 100 mensen om zich heen.

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *