Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Weekendje slakken zoeken

Datum 28+29 juni 2013
Locatie Zeeland

Twee dagen vrij, dat betekent twee dagen duiken in Zeeland voor Duikreporter Aike. En het wordt meteen het weekend van zijn 250ste duik.

IMG_85012 dagen achter elkaar vrij afgelopen week, dat kan maar 1 ding betekenen, op naar Zeeland. Helaas is mijn vriendin en vaste buddy niet zo lekker in orde en ziet ze het niet zitten om te duiken….. hmm daar gaat mijn weekendje in zeeland. Of toch niet, een bevriende duikvereniging zit ook in Zeeland dus naar een buddy hoef ik niet te zoeken. De eerste duik staat pas in de avond gepland dus deze keer op een normaal tijdstip naar zeeland rijden.

Als ik de Grevelingen of de Oosterschelde zie wil ik er eigenlijk gelijk in springen maar mijn vriendin wordt zenuwachtig van mijn solo duikplannen dus we gaan maar eens kijken bij het watersnoodmuseum in Ouwerkerk, erg indrukwekkend en zeker de moeite waard! Ondertussen zijn we welkom in onze B&B waar we dit weekend overnachten en gooien snel wat spullen eruit om daarna te meteen met de rest die op de camping is aangekomen. Nadat iedereen zich gesetteld heeft lopen we naar de Barbier, altijd fijn de spareribs daar!

IMG_8636De eerste duik is een nachtduik bij Dreischor Parking, lang geleden dat ik een nachtduik in Zeeland heb gemaakt dus ik heb er zin in! We gaan kopje onder en het zicht is zeker een meter of 4, Eerst even bij de reefballs rond snuffelen, veel kreeften die rondlopen hier! Al snel zien we op het zand een vlokslak en niet veel later nog 1. Ook zien we veel grondels die snel er vandoor gaan als ik er een foto van wil maken. Terug gaan we wat ondieper en het stikt hier van de Groene Wierslakken, duizenden! Na 60 minuten zitten we rond de pijlers van de stijger, nog genoeg lucht dus we duiken nog even door, niet veel verder zit een zeedonderpad die rustig blijft zitten als we er een paar foto’s van maken. We zijn al 75 minuten onder, we hebben nog lucht zat maar we zouden maximaal 70 minuten duiken dus tijd om het water uit te gaan. Boven water werden we helaas net zo nat als onder water, wat een zomer…..

IMG_8643Na de nachtduik drinken we nog een koud biertje op de camping en vertrekken we naar onze B&B ‘t Blauwe Pepermuntje, het is een nieuwe B&B in een bijgebouw achter een huis in Nieuwerkerk. Eerste keer dat we in een bed & breakfast zitten maar het bevalt erg goed, het is eigenlijk een kleine woning met 2 etages waar alles in zit behalve een keuken en deze ruimte heb je helemaal voor jezelf, ook het ontbijt was super!
IMG_8752Ondertussen is het de 2e duikdag, we rijden naar Zonneschijn Zuiveringsinstallatie, een nieuwe stek voor mij in de Oosterschelde, het ligt in de buurt van Zoetersbout. De bewoonster in het huis bij de dijk kwam al naar buiten en wenste ons succes… volgens haar was het een grote zandvlakte. In de duikgids van Zeeland staat dat er buiten de kentering gedoken kan worden maar helaas, het is niet te vergelijk met Zoetersbout. We zwommen een heel stuk uit en het bleef ondiep, ook was de stroming behoorlijk hard en zagen we voornamelijk zand. Dan maar wat dieper kijken, op 5 meter was het zicht al niet veel beter en was niet meer tegen de stroming in te duiken. Dan maar een stukje over het zand knallen en 23 minuten later staan we weer op de kant. Waardeloze duik helaas. Dan de tijd maar nuttig besteden door broodjes knakworst te maken voor de rest van de duikers die ook al weer snel op de kant stonden;)

IMG_8743Na wat gegeten te hebben rijden we naar de Zeelandbrug, vanaf de dijk zit het er al niet al te best uit, eenmaal in het water klopt dat, wat een bagger zicht. Max 1 meter maar op de meeste stukken nog minder. We zijn extra wat vroeger het water in gegaan om de meute voor de blijven en al snel gaan we op zoek naar slakjes, en die hebben we voldoende gezien, harlekijnslak, boompjes slak, bruine plooislak. Zelfs met slecht zicht is deze stek prachtig. Helaas door het vele stof valt het fotograferen niet mee. We duiken langs de pijler die vol zit met boompjes slakjes en gaan kijken of de sepia’s er nog zitten, ik vermoed van wel maar op de plek waar ze ongeveer zitten is het wereld kampioenschap bodem kruipen aan de gang, dan maar weer verder met slakjes zoeken. Na een goed uur begint het aardig te stromen en duiken we terug naar de instap. Ondanks het slechte zit was dit door alle slakjes een fantastische duik en tevens mijn 250ste! Op naar de 500!

Nog even in het zonnetje zitten en dan is het weer tijd om naar de Achterhoek te rijden, snel weer naar Zeeland hoop ik!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief