Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Snoeken, kreeftjes en een koe

Een avondduikje in de buurt. Duikreporter Aike gaat naar Bronsbergen bij Zutphen.


Datum: 11-9-2013
Duiklocatie: Bronsbergen (Gat Van Roelofs), Zutphen

duikreport-call-to-action-350x85

Eind vorige week had ik al een bericht op Facebook en het duikforum gezet om woensdagavond een duikje je te gaan maken, ergens in de buurt, tegenwoordig ook wel “het wilde oosten” genoemd. Ik had de dag uitgekozen met het beste weer, er kwam maar geen einde aan de regen in de middag maar ’s avond viel het gelukkig mee.

Aike_Willemsen_11-9-2013_IMG_9737

We hadden afgesproken bij Bronsbergen (Gat van Roelofs) in Zutphen en daar aangekomen snel onze flessen bij Bigbubbles afgegeven om te vullen. Handig op 25 meter van de waterkant af! Snel buiten de partytent opzetten want omkleden in de regen heeft niemand zin in.

Het begint ondertussen donker te worden en samen met Taco, Jeroen en Jan duiken we onder bij de instap, het zicht is in deze plas meestal wel goed en ook nu, een meter of 3-4. We zwemmen naar de eerste kooi waar een grote snoek op ligt, helaas was hij niet van ons gediend en propte zichtzelf door een van de spijlen van de kooi…. Dat ging nog net. In de kooi tussen het groen konden we hem jammer genoeg niet meer terug vinden.

Aike_Willemsen_11-9-2013_IMG_9723

Op de 2e kooi stond al een tijdje een metalen koe, deze bleek gestolen uit een plas in de buurt en moest dus helaas terug naar zijn eigenaar maar het duikcentrum heeft nu zijn eigen koe aangeschaft, wat is een duikplas in het oosten zonder koe… toch?

Vanaf de tweede kooi zwemmen we op 5 meter in noordelijke richting, daar ligt het nieuwe wrakje de “Van Baerle”, een zeilbootje van 3 bij 7 meter. Er zaten veel kleine visjes op dus weer een object dat leven aan gaat trekken. Na een grondige inspectie van het wrak zwemmen we terug richting de instap. Onderweg komen we verschillende kleine snoekjes en zoetwaterkreeftjes tegen. Duidelijk het voordeel van een nachtduik, veel meer leven dat zich laat zien.

Aike_Willemsen_11-9-2013_IMG_9704

Vlak voor de instap komen we bij een van de andere wrakjes aan en niet veel verderop het auto wrak wat op 4 meter ligt. Meestal zit hier een grote snoek in maar vandaag niet. We duiken verder naar de bootkooi die helemaal begroeid is met waterplanten en waar veel kleine visjes in en rond zwemmen.

Aike_Willemsen_11-9-2013_IMG_9700

Niet veel verder keren we om en duiken we ondiep terug, al snel wordt ik gewezen op een wat grotere baars die op de bodem ligt, hij heeft overal bijtsporen zitten, ik vermoed van een snoek. We zien nog wat kleine snoekjes en kreeften en komen na 75 minuten boven bij de instap.

Na de duik snel de zooi opruimen, stoeltjes uit de auto en we maken het nog even gezellig met een biertje en een broodje knakworst. Zoutwater is mooi maar een zoetwater duikje kan ook zeker de moeite waard zijn, en deze duik was er zeker één van!

Aike_Willemsen_11-9-2013_IMG_9728

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief