Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Bonaire 2013 (3)

Riffen, de Hilma Hooker, nachtduiken – Aike duikt erop los. Hij neemt je in woord en beeld mee naar de onderwaterwereld van Bonaire.

Datum oktober 2013
Locatie Bonaire

IMG_066315 oktober
We starten de dag weer zoals gewoon, ontbijten, en wakker worden in het zwembad en rijden naar het zuiden toe, vandaag gaan we eerst duiken bij Red Slave en Hidden Beach, daar is het strand zo goed verstopt dat hij inderdaad niet te vinden is. De route naar het zuiden is helemaal langs de kustlijn dus een mooie rit.

Duik 273
Spullen aantrekken en snel erin, het is warm bovenwater. Er staat wat deining maar het valt erg mee. Er is hier erg veel zachtkoraal en grote groepen vis. We duiken naar 18 meter en zien een roughtail stingray in het zand liggen, hij smeert hem snel als hij ons ziet en zweeft het blauw in weg van ons.
Ook hier staan veel paarse buis sponsen, zo hier en daar zit er een garnaaltje in, verder zien we ook veel azure vase sponge, die hebben een mooie blauw/paarse kleur en als je flitst haast fluorescerend.
Ondiep duiken we terug tussen het zachtkoraal dat mooi op de stroming heen en weer zwaait, ondiep was het zicht wel slecht door het opdwarrelende zand.

Duik 274
Even lunchen bij Hidden Beach, dit een een plek die niet aangegeven staat met een gele steen, er ligt wel een stapeltje stenen bij de instap. Ook hier is er weinig stroming al kan dat wel eens anders zijn aan deze kant van het eiland.
We stappen het water in en duiken snel onder, gelijk zien we een schildpad op 5 meter afstand, hij duikt de diepte in en komt wat later op een afstandje nog even kijken. Het koraal loopt hier zeker door tot een meter of 30, zo diep gaan we niet en blijven hangen op 15 meter.IMG_0605
Wat dieper zit een grote tarpon en we duiken er even heen. ’s Nachts komen ze erg dichtbij maar overdag zijn ze toch wat schuwer. Ondieper zien we een grote barracuda zwemmen. We keren om op duiken op 5 meter richting de instap, hier zit een secretary blenny, zijn kopje is 5mm groot maar ik krijg hem groot in beeld met mijn macrolens.
Op het einde van de duik zwemt er een groep blue tang samen met een grote sheepshead porgy en een irish pompano, ze laten vast de kleine vissen het werk doen en eten de resten op. Ze zwemmen als groep bij elkaar, kiezen een stukje koraal uit en duiken er met zijn allen op af, een mooi schouwspel. Ik blijf er 10 minuten bij hangen en na 70 minuten lopen we weer het water uit. Het valt tot nu toe wel op dat aan de zuidkant er grotere vissen en bij de duikplaatsen boven Kralendijk het kleinere spul zoals slakjes.
Vanavond gaan we eten bij C’est La Vie, daar hebben we goede dingen over gehoord, Ton en Nel runnen het kleinte restaurantje met bar, elke dag hebben ze een andere daghap en verder gehaktballen en saté, simpel en goedkoop. Maar wat was het lekker en gezellig! Zeker een aanraden om eens te gaan eten.

16 oktober Duik 275
De dames gaan vandaag winkelen in Kralendijk en Jos en ik gaan lekker duuk’n, We rijden naar de Hilma Hooker en zwemmen tot een stuk voorbij de eerste boei, als we het wrak zien liggen duiken we onder, bij een van de masten vinden we wat slakjes, Jos maakt een paar foto’s en ik kijk alvast in het ruim waar een grote tarpon zwemt. Het wrak is mooi begroeid en al snel komen we bij de machine kamer, er hangt een bordje met “in memory of bobby shea 3-11-2002”, na wat zoeken op het internet lees ik dat een groep vrienden van een duiker die hier is overleden het bordje heeft opgehangen. Bobby Shea was in de 40 en overleed aan een hartaanval bij dit wrak.
We duiken iets verder de machine kamer in waar de motor duidelijk herkenbaar is, we schieten er wat foto’s en kijken wat rond. Iets verder komen we bij de schroef, ook deze is mooi begroeid, helaas begin ik aardig door mijn lucht heen te raken dus we duiken via het rif terug naar de instap. Een mooi wrak en zeker een duik waard.
Op de kant bouwen we onze setjes af en Jos mist zijn macrolens, snel weer schoenen aan en maskers op, een rondje snorkelen over de route die we ongeveer afgelegd hebben, na 20 minuten zie ik hem liggen op 2 meter, een wonder want tussen de kant en het wrak zit behoorlijk wat afstand. We stappen in de auto en rijden weg…. Sh*t de slippers staan nog aan de waterkant. We gaan nu op weg naar Dive Friend Yellow Sub voor een duikje op hun huisrif. Onderweg waait de deksel van onze koelbox af, ik zet de auto snel aan de kant en vervolgens schuift de hengel van Jos voor de voorruit….. deze lag nog op het dak van de auto. Gaat lekker vandaag;)

IMG_0577Duik 276
We komen aan bij Yellow Sub en duiken snel onder. Het rif is hier niet zo heel mooi maar er zitten erg veel kleine beestjes, mooier garnaaltjes, sla-slakjes, krabbetjes, murenes en er schijnen een paar frogfishen te zitten, deze zien we helaas niet.
In een holletje in de rotsen vind ik een boel vissen eitjes, flitser richten door het ene gaatje, camera met macrolens door een ander gaatje, het duurt even maar dit zijn wel leuke dingen om te vinden en te fotograferen, verder op vinden we nog een ander soort.
We duiken verder en er komt een tarpon van een goede meter langs zwemmen die ons nauwlettend in de gaten houdt. We maken de ene foto na de andere, dit soort duiken is prachtig, hoe kleiner de beestjes hoe mooier. Garnaaltjes en kerstboomwormen in alle kleuren van de regenboog.
Na 90 minuten duiken we de zwem-zone in, een vrije opstijging op een andere plaats is hier gevaarlijk, er leggen veel boten aan. We halen een paar flessen nitrox en gaan nog wat rusten voor de nachtduik die we straks gaan maken.

Duik 277
Voor de nachtduik rijden we naar Oil Slick, je kunt vanaf de stijger met een trap te water of vanaf een rots springen. Er liggen grote blokken vol met holletjes. Al snel hebben de tarpons ons gevonden, na een tijdje worden ze steeds brutaler en zwemmen ze op je af om op het laatste moment weg te draaien. Na een half uur zijn we de tarpons zat en gaan we opzoek naar het marco leven, heb je net dat ene beestje voor je lens komt er weer zo’n reus langs je op gezwommen.
We spotten heel wat garnaaltjes en krabbetjes en schieten de ene na de andere foto en helaas na 70 minuten is de duik afgelopen, even langs de snackbar en bedtijd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief