Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Reizen / Snorkelen

Duiken of snorkelen met walvishaaien in Afrika

Een ontmoeting met een walvishaai – het is de droom van elke duiker. In vele wateren rond de wereld kom je ze met veel geluk, met wat meer kans en soms met een soort van garantie tegen, ook in Afrika.

Kaapverdië, Kenia, Egypte, Soedan en de Seychellen

Het zijn landen waar je met veel geluk de grote vriendelijke reus tegenkomt. In het seizoen, dat meestal in onze wintermaanden is, tref je er bij toeval eentje. Dat is meer geluk dan wijsheid. Wil je meer garantie? Dan heb je tijdens duiken en snorkelen in Afrika meer kans in de volgende landen.

Foto: J.S. Lamy/Shutterstock

Mafia Island, Tanzania

Voor de Swahilikust van Tanzania liggen 3 eilanden, die een eeuwenoud kruispunt in de handelsroute vormen. Met in het noorden Pemba. Net iets boven Dar es Salaam ligt Zanzibar. En net iets zuidelijker bevindt zich Mafia Island als grootste eiland van atollen. Rondom het laatstgenoemde eiland ligt het grootst beschermde mariene park van de Indische Oceaan.

Beste seizoen is in onze wintermaanden. Dan zwem of snorkel je bij Mafia Island met walvishaaien. Dit is een speciale walvishaai excursie in ondiep water vlak voor de westkust.

De reden dat er bij Mafia Island in deze tijd veel walvishaaien zijn, komt door de Rufiji rivier. Deze rivier behoort tot het Mafia Marine Reserve. Vanuit de grootste rivier van Tanzania stroomt warm water de Indische Oceaan in. Met open mond filteren de walvishaaien zilt vanuit de delta van de Rufiji River. Beste reismaanden zijn tussen oktober en maart. De overige maanden heb je wat meer geluk nodig. Alhoewel de jonge walvishaaien hier het hele jaar vertoeven. Als ze 8 meter in lengte zijn, migreren de volwassen walvishaaien door een groot deel van de Indische oceaan richting Reuníon.

Nosy Be, Madagascar

Minder bekend onder duikers is het Afrikaanse land Madagascar. Sinds een aantal jaar houdt zich hier een populatie van jonge walvishaaien op rondom het tropisch eiland Nosy Be. Dit ligt ten noordwesten van Madagascar en is omgeven door rijke wateren voor jonge walvishaaien met goed helder water vol plankton en krill. De baai is er in de ochtend meestal kalm. Beschermd door de wind vanuit het zuiden en in het oosten door de bergen van het vaste land. Leuk om te vertellen, is dat de lokale bevolking van Madagascar de walvishaai ‘marokintana’ noemt. Wat zoiets betekent als “veel sterren”.

In tegenstelling tot de andere Afrikaanse landen met walvishaaien is de beste reisperiode van september tot december. De volwassen walvishaaien zwemmen na oud & nieuw richting de Comoren op zoek naar nieuwe avonturen.

Foto: Alain Pardon/Shutterstock

Golf van Tadjoura, Djibouti

Ben je in voor iets meer avontuur, dan is Djibouti een optie. Eeeehhh… Djibouti. Help me even. Waar ligt dat ook alweer? Het land is omgeven door de grenzen van Eritrea, Ethiopië en Somalië aan de westkust. Met aan de overzijde het Arabisch schiereiland, ligt het land op de overgang van de Golf van Aden en de Rode Zee. Heb je ‘m?

Beste reistijd is wederom tussen oktober en maart. Een absoluut onbekende bestemming voor het snorkelen met walvishaaien. Eén groot voordeel als je naar deze snorkelbestemming reist: het is er ontzettend rustig. Dus alle aandacht voor jou als gast. En jij hebt al snorkelend een waanzinnig mooie encounter met walvishaaien.

In de Golf van Tadjoura bij de baai van Ghoubbet is enorme planktonbloei. De watertemperatuur bereikt de 28 tot 30 graden. De walvishaaien komen hier om te paren. Als de kleintjes eenmaal geboren zijn, voelt het water als een warm bad. De beste reistijd om te snorkelen met walvishaaien in Djibouti is november tot januari.

In Djibouti moet je je niet zozeer afvragen of je een walvishaai te zien krijgt, maar hoeveel. Door de enorme hoeveelheid plankton, is het zicht er niet top. Slechts 5 tot 15 meter. Tip: Let wel op dat je een organisatie kiest die op een verantwoorde manier de snorkeltours organiseren. Daar zit nogal een kwaliteitsverschil in.

Tofo, Mozambique

Walvishaaien hebben een neus voor lekker eten. Mond open en filteren maar. En laat dit in Tofo nou volledig kunnen. Het hele jaar bloeit daar volop plankton. Tofo bezit Afrika’s grootste concentratie van walvishaaien.

Tofo is van oorsprong een vissersdorpje wat inmiddels bekend is door de vele toeristen. Het is een vriendelijk dorp met een hippe vibe. Gelegen in het duin aan een ellenlang wit zandstrand. Tijdens het duiken en snorkelen is een grote kans op het tegenkomen van een walvishaai. En blijf alert tijdens de surface interval op het zien van walvishaaien. Wees voorbereid op een snelle jump vanaf de RIB het water in.

De beste periode is tussen oktober en maart, want dan staat (hoe raad je het zo) de plankton volop in bloei. De volwassen walvishaaien met een lengte tot wel 20 meter migreren daarna noordwaarts. Dat doen ze langzaam, met zo’n 20 kilometer per uur. De walvishaaien die in oktober en november in Tofo te zien zijn, zijn in december en januari bij de Bazaruto Archipel. De jonkies tot zo’n 7 à 8 meter blijven hangen in de baai bij Tofo. Daarom heb je er nagenoeg het hele jaar kans op het zien van walvishaaien. Hier heb je ook de kans om ze al duikend tegen te komen.

Foto: Katja Tsvetkova/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief