Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – De laatste voor de winterstop

Het is december en Duikreporter Ad snorkelt nog steeds. Maar het wordt tijd om het snorkelseizoen af te sluiten. Nog eentje…

Voor dat het nattepak opgeborgen wordt en ik in de winterstop ga, ga ik nog een keer bij de blokkendam kijken. Net na de middag is het in het zonnetje een graad of 7 en er staat een zwakke zuidoostelijke wind. Onderwater is het ongeveer 9 graden. Met deze wind ligt het zuidelijke gedeelte van de blokkendam in het opper en daar is het zicht behoorlijk goed voor deze locatie, wel 3 meter. Als ik in noordelijke richting snorkel en uit het opper kom, neemt het zicht snel af naar 1.5 meter. Het meeste leven is verdwenen maar het Japanse bessenwier en de wakame doen het goed. In het bessenwier zijn een paar mooie harlekijnslakken te zien.

Ad Aleman 01.12.2022 Harlekijnslak 2-1-118762

Ad Aleman 01.12.2022 Harlekijnslak 1-1-118762

Terug ga ik langs de binnenkant van de blokkendam. Meestal mijd ik deze kant omdat door de modder het zicht snel verdwijnt en er niet zoveel te zien is. Het verbaast me wel dat er tientallen groene wierslakken over de “kale” zandbodem kruipen. Waarschijnlijk grazen ze algen van het zand. Grote heremietkreeftjes zijn hier bijna altijd wel te vinden, zo ook vandaag. Een met ruwe zeerasp begroeid exemplaar heeft een kleinere soortgenoot te pakken en sleept deze mee. Op de foto is het opwervelende zand te zien.

Ad Aleman 01.12.2022 Grote heremietkreeft-1-118762

Als je de ruwe zeerasp van dichtbij bekijkt, zie je de tentakeltjes maar ook het broed.

 

Ad Aleman 01.12.2022 Ruwe zeerasp-1-118762

Het is een mooie afsluiting van het snorkelseizoen geworden.

2 reacties

  1. Altijd leuk om te lezen Ad

    REAGEREN
  2. Dank voor weer een heel seizoen van verwondering!
    We kunnen niet wachten tot het nieuwe seizoen begint, Ad! 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief