Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Zeven graden Celsius

Volgens het boekje is het nog veel te koud voor baarseieren, maar wat schetst Bertholds verbazing? 

Er zijn twee duiken voorzien vandaag. Toolenburg en Zandeiland 4.  Op stek 1 ziet het water er prima uit bij visuele inspectie van boven. En onder blijkt dat ook zo te zijn. Een meter op 7. Onvoorzien in het weerbericht doet ook de zon zijn best. Veel leven is er nog niet. Wel een snoek, met vier visbloedzuigers op zijn kop en eetgretigheidkrassen op en rond zijn lippen, onder het motorbootwrakje. Voor de verandering zijn de artefacten van afstand goed te zien.

 

Berthold_Raadsen_Toolenburg_Motorbootwrak_4230005-65389

Veel aasgarnalen ook onder dat wrak. Op duikrichtinglijnen grauwe garnalen, die vlot in het grote niets springen als je te dicht bij komt danwel de lijn schudt. Ook veel sponzen die zich op de bodem genesteld hebben. Iets meer naar boven Grondels en een eenzaam kreeftje. Meervallen? Te koud nog! Op een meter of vier diepte is er ineens aangename waterwarmte.

Berthold_Raadsen_Toolenburg_grondels_230055-65389

De tweede duik is voorzien voor Zandeiland 4. Daar eerst vullen en dan de duik. Tot een meter of vier diepte of utrafijnstof, of theegele algenbloei. Daaronder kraakhelder en 10 plus meters zicht. Op beide stekken is de watertemperatuur 7 graden Celcius. Volgens mijn boekje is dat te koud voor baarseieren. Maar het jeukt er van. Voor de baarzen in het voorjaar werkelijk begonnen.

Berthold_Raadsen_VVZEIV_ Baarseieren_4230069-65389

En de baarzen zelf? Die blinken door afwezigheid, net zoals alle andere onderwaterbewoners overigens! Beide duiken 60 bij 12,5 / 14,5 en 13 /16  bij 7.

Berthold_Raadsen_VVZEIV_baarseieren_4230064-65389

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief