60 jaar Wildlife Photographer of the Year – de eerste beelden
Pas in oktober weten we wie Wildlife Photographer of the Year 2024 wordt, maar de organisatie licht alvast een tipje van de sluier op.
Het is de zestigste keer dat deze vermaarde fotowedstrijd plaatsvindt. En traditie is dat de bekendmaking van de winnaars (dit jaar op 8 oktober) wordt gevolgd door een tentoonstelling van 100 foto’s in het Natural History Museum in Londen en in diverse landen rond de wereld.
Maar liefst 59.228 foto’s zijn voor deze zestigste editie ingestuurd. De deelnemers, van jong tot oud, komen uit 117 landen. En een primeur, een van de foto’s met een eervolle vermelding is gemaakt met een smartphone… nog geen onderwaterfoto maar het biedt perspectief!
Hieronder zie je vier ‘ocean related’ foto’s met een eervolle vermelding.
As Clear As Crystal
Jason Gulley heeft een voorliefde voor zeekoeien (manatees) en hun kalven. Op deze foto driften ze langzaam over het zeegras van de heldere bron in Florida. De gelaatsuitdrukking van het kleintje en de bellen die vanaf de flippers opstijgen, hebben iets lieflijks en hoopvols.
In de Crystal River was algenbloei als gevolg van water dat van de landbouwgronden in de rivier is gekomen, schedelijk voor het zeegras. Maar de lokale gemeenschap is in actie gekomen – de habitat is hersteld en de waterkwaliteit is verbeterd. In het seizoen 2022/23 werden daardoor meer manatees dan ooit gezien.
Locatie: Hunter Springs, Crystal River, Florida, VS
Technische gegevens: Nikon Z 6 + 14–30mm f4 lens; 1/50 bij f4; ISO 1000; Nauticam behuizing + WACP-2 groothoekconversiepoort
Hooked
Tommy Trenchard documenteert de bijvangst van een haai. Het dier biedt nog eenmaal weerstand – vergeefs.
Tommy was aan boord van de Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace. Het doel van de expeditie was de bijvangst of onbedoelde vangst van haaien vast te leggen tijdens het vissen op tonijn en zwaardvis, en om de aandacht te vestigen op de ontoereikende wetgeving op de grootschalige commerciële visserij in internationale wateren.
Zo’n 80 miljoen haaien worden jaarlijkst gevangen. Hierdoor nemen de populaties sinds 1970 steeds verder af. Driekwart van de haaiensoorten wordt bedreigd met uitsterven.
Locatie: Internationale wateren, zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan
Technische gegevens: Fujifilm X-T2 + 50–230mm f4.5–6.7 lens; 1/550 op f5.2; ISO 500
Going with the Flow
Tamara Stubbs ziet deze krabbenrobben (Lobodon carcinophagus – die overigens krill eten en geen krabben zoals de naam doet vermoeden) terwijl ze tussen de ijsschotsen een dutje doen.
Tijdens een expeditie van negen weken in Antarctica zag Tamara dat de dieren naast het schip in slaap waren gevallen. Alleen hun snuit komt boven water zodat ze kunnen ademen.
Rond de zuidpool leven circa vier miljoen krabbenrobben. Ze worden niet in hun voortbestaan bedreigd, maar worden wel beschermd op grond van internationale overeenkomsten. Naar de gevolgen van klimaatverandering en toerisme moet nader onderzoek worden gedaan.
Locatie: Antarctica
Technische gegevens: Sony α7R II + Canon 24–70mm f2.8 lens bij 70mm; 1/320 bij f7.1; ISO 100; polarisatiefilter
Strength in Numbers
Theo Bosboom (NL) laat zien hoe mosselen de krachten bundelen om niet van de kust te worden weggespoeld.
Theo neemt het liefst foto’s van soorten die in het algemeen niet worden gezien als mooi of belangrijk. Hij wil laten zien hoe de soorten ondergewaardeerd worden. Hij nam deze foto van bovenaf.
Mosselen hebben echter wel een belangrijke functie binnen dynamische ecosystemen voor ongewervelde zeedieren zoals schaaldieren, wormen en ook kleine vissen. Ze filteren het water, ontdoen het van plankton, bacteriën en gifstoffen en verbeteren zo de kwaliteit van het water.
Locatie: Praia da Ursa, Sintra, Portugal
Technische gegevens: Canon EOS R5 + Laowa 24mm Periprobe lens; 0.6 sec bij f32; ISO 200; focusstacking met 9 beelden