Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – 2e duik van de vaardag NOB redactie

Tijdens de vaardag van de Onderwatersport-redactie worden er twee duiken gemaakt. Duik 2 is op de duiklocatie Tempel.

John Landa_1-P9180305-41285


Datum: 18 september 2016
Duiklocatie: Tempel, Grevelingen

duikreport-call-to-action-350x85

John Landa_07-P9180261-41285Duik 819

De tweede duik op de Tertius met de NOB redactie vaardag gaat beginnen we zijn naar de duikstek Tempel gevaren, deze duikstek ligt ongeveer een kleine kilometer van Preekhil richting Ouddorp en is niet vanaf de kant te beduiken omdat je je auto niet in de buurt kan parkeren. We krijgen een briefing hoe het er uit ziet want de naam tempel spreekt mij tot de verbeelding in mijn gedachten zie ik grote zuilen en een trap naar een tempel zoals in Griekenland maar niks van dit alles. Tempel is een soort berg met een grillige vorm waarvan de top ongeveer 3 meter onder het wateroppervlak ligt het heeft steile wanden en je kunt hier aardig diep duiken, we zullen het zien. Ik ga maar weer een keer voor macro ik heb geen zin om alles om te bouwen naar groothoek.

Ik spring te water met de commando sprong en ik ga mijn camera aan het achterdek ophalen waar hij naar beneden is gebracht door het liftje. Ik zwem richting de boei en een meter of 10 voor de boei laat ik me naar beneden zakken. Het zicht is niet super maar het ziet er mooi uit, er is een steile wand het oppervlak is grillig en alles is bedekt met een mega laag oesters, dit zie je meestal alleen waar niet veel gedoken word zoals hier en Bommenede dorp voor de haven (het is hier verboden te duiken). Ik spot een paar grote kreeften die niet helemaal bedekt zijn met zeepokken echt mooi, maar ik ga voor het kleine spul.

Al snel zie ik spookkreeftjes tussen het viltwier, de spookkreeftjes zijn rood en het viltwier is groen wat een schitterend contrast oplevert het fotograferen was nog niet echt makkelijk. Er staat een klein beetje stroming en het viltwier gaat een beetje op en neer en er is een spookkreeftje dat elke keer mijn foto fotobomt. Tig keer probeer ik het maar het lukt niet zoals ik wil, elke keer gaat het fout ik geef er de brui aan en ik ga een ander onderwerp opzoeken.

John Landa_05-P9180220-41285

Ik vind nog wat grondels en het rare aan grondels in de Grevelingen deze zijn makkelijker te benaderen dan de grondels in de Oosterschelde ik denk dat het zuurstof gehalte minder is in de Grevelingen want ze happen ook meer naar water of adem ik weet eigenlijk niet hoe je zoiets omschrijft.

Ik zie een heel klein doorzichtig beestje over een oester kruipen ik weet niet wat het is maar ik denk een zeepissebed maar dan heel klein ik kan maar 1 foto van maken daarna sprint het weg van al dat licht en kruipt achter de oester.
Het word steeds leuker ik vind een steurgarnaal en die blijft schitterend in een hoekje staan ik probeer het oog zo groot mogelijk te fotograferen en dat lukt ook nog ik heb het scherpstelpunt wat kleiner gemaakt zodat ik precies op zijn oog kan scherpstellen.

Ik kom nog wat leuke dingen tegen zoals plooislakken, wierslakken en na meer dan een uur is het genoeg ik zwem wat ondieper en verbaas me over de grillige bodem jammer genoeg is het zicht niet echt super maar ik vind het een leuke duikstek maar jammer genoeg niet bereikbaar vanaf de kant. Ik ga naar de oppervlakte en zwem terug naar de Tertius ik plaats mijn camera op de lift en klim via de achtertrap aan boord van de Tertius.

John Landa_03-P9180129-41285

Omkleden de spullen opruimen de camera goed spoelen en daarna relaxen want het is nog 2 uur varen naar Bruinisse. Tijdens deze vaart word er wat gedronken en gegeten en na een tijdje worden de verhalen steeds sterker het gaat over zeehonden en 20 meter zicht in de Grevelingen en nog over veel meer onzin, het was reuze gezellig en we hebben veel gelachen. We komen weer aan in de haven van Bruinisse en het is weer een hele volksverhuizing aan duikbakken, fotografiebakken, dubbelsets en zelfs een rebreather. We nemen afscheid van elkaar en de duikdag zit er weer op, iedereen die er bij was en de NOB bedankt voor een reuze gezellige dag.

Ik ben ongeveer 65 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 14:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht redelijk, ik ben max. 7,4 meter diep geweest.

John Landa_1-P9180170-41285

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *