Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

2011 en Ron Offermans

Aan het eind van het jaar hebben we diverse mensen gevraagd naar hun hoogtepunt van 2011, en natuurlijk ook naar hun plannen voor 2012. Deze keer onderwaterfotograaf Ron Offermans.

,,Als aan mij gevraagd wordt wat het hoogtepunt was op duikgebied in 2011, kom ik uit op mijn tripje naar Bretagne. Ik was daar naartoe gegaan ter voorbereiding van mijn deelname aan het WK onderwaterfotografie in Bodum Turkije.

Bretagne_galathea_squamifera_2Lanveoc, mijn bestemming in Bretagne, is erg geschikt voor nachtduiken. Nachtduiken hebben voor mij altijd een extra dimensie omdat de kans op speciale ontmoetingen en/of waarnemingen dan altijd groter is. Ik houd sowieso van het nachtleven, maar dat ik tijdens een nachtduik in Bretagne verrast zou worden door een echte striptease, dat idee had ik niet.

Dit gebeurde toen ik tijdens één van mijn nachtduikjes onverwacht stuitte op een fraai Galathea kreeftje. Uiteraard wilde ik er een paar foto’s van maken. In eerste instantie had ik het nog niet zo snel door, maar plotseling bemerkte ik dat zich iets bijzonders aan het voltrekken was vlak voor mijn lens. Het Galathea kreeftje was namelijk schaamteloos zijn oude velletje aan het uittrekken. Dit doen zij, net als alle andere kreeftachtige, met enige regelmaat omdat hun pantser niet kan meegroeien. Hun oude pantser breekt waarna zij er als het ware uitkruipen. Alleen de begeleidende

Bretagne_galathea_squamifera_3 Bretagne_galathea_squamifera_8muziek van Tom Jones (You can leave your hat on) ontbrak. Aan het einde van deze voorstelling, die ongeveer 8 minuten duurde, kwam er een nieuw en fris Galathea kreeftje tevoorschijn dat eigenlijk niet minder nBretagne_galathea_squamifera_4aakt was dan toen hij begon, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik was prachtig in staat geweest alle fasen van dit schouwspel vast te leggen. Dit soort gebeurtenissen zal zich hoogstwaarschijnlijk ontelbare malen voltrekken, maar toch is het maar zelden gefotografeerd, dus dan kom je toch heel voldaan het
water uit.

Ik teken ervoor als ik in 2012 meer van dat soort ervaringen zal hebben.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief