Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Twee duikjes na de vakantie

Nadat hij op vakantie is geweest, moet hij op avontuur in de jungle… in eigen tuin. Gelukkig heeft duikreporter Leendert Smit na zijn reisavonturen ook weer tijd voor een ‘gewoon’ duikje in Zeeland.


Datum:  15 juli 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug en Dreischor

duikreport-call-to-action-350x85

Na een vakantietrip naar de Orkneys en Shetlands (ja ik heb Scapa Flow nu gezien maar alleen boven water), was de tuin een jungle en de heg een oerwoud. Daar moest eerst even een weekend in gebeuld worden.

Maar vandaag is er eindelijk tijd voor weer eens een duikje. En waarom maken we er niet gewoon twee? Het weer is super dus daar hoeft het niet aan te liggen.

20160715_038__DSC6449-38508
Ik ben rond 11:00 bij de Zeelandbrug. Tijd genoeg voor de kentering van 13:00 dus ik maak een praatje met de buren. Al snel rennen de eerste duikers naar het water wat ons een beetje verbaast. Je ziet het nog behoorlijk stromen dus wij wachten nog maar even. Als wij een uurtje later te water gaan is het lekker rustig.
Helaas houdt het zicht niet echt over en tot overmaat van ramp merk ik dat ik mijn lamp ben vergeten. Die ligt nog in de auto. Met de pilot lamp van 1 van de flitsers licht ik mezelf bij en zo schuifel ik als een bijziende van steen naar steen. Als eerste, en ook zonder lamp heel goed te zien, spot ik een grote dodemansduim met uitstaande tentakels. Ik probeer weer beide flitsers goed te richten maar makkelijk gaat het niet. Wat een stof! Echt frustrerend.

20160715_027__DSC6438-38508
Na de duim volgen een paar fluwelen zwemkrabben maar die zijn behoorlijk schuw. Een klein heremietkreeftje heeft het beter begrepen. Ik denk zelf een aardig eindje te hebben gezwommen richting de trap onder de brug maar als ik een kijkje neem zie ik dat ik nauwelijks 50 meter van de westelijke trap, waar ik er in ging, ben verwijderd.
Dan toch maar naar die trap met helaas de wandeling terug als toetje van de duik. Ik sta een beetje gedachteloos mijn vinnen uit te trekken bij die trap als iets mij probeert omver te duwen. Een zeehond? Een Bruinvis? Nee, het is een andere duiker die mij, door het stof denk ik, niet had gezien.

20160715_075__DSC6486-38508De tweede duik is gepland bij Dreischor Frans Kok rif. Er staan toch behoorlijk wat auto’s maar goed, echt rustig is het hier zelden natuurlijk. Het blijkt een grote groep Fransen. Het is daags na de aanslag in Nice dus ik zou ik wel wat willen zeggen/vragen maar helaas is mijn Frans zo diep weggezakt dat ik het maar niet probeer. Terwijl zij nog staan te dreutelen ben ik al weg zodat het niet druk is op de steiger.

Ik passeer snel de reefballs en zoek het wat dieper richting de 11-12 meter. Hier is het zicht zeker 10-15 meter en ik zie voor me een laag rifje met daarachter een naar de diepte duikende helling. Zag ik bij de brug geen enkel slakje, hier zitten ze overal op en in. Het is wel maar 1 soort, de kleine vlokslak (denk ik..), maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb dus een ruime keuze maar veel exemplaren zitten er bij nader inzien niet goed voor. Het is een kwestie van op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Veel te vroeg begint de fles leeg te raken en omdat ik nog een eind terug moet zwemmen, wil ik het er niet op laten aankomen. Onderweg neem ik nog wat mooie doorschijnende zakpijpen mee en om 16:00 sta ik weer bij de auto. Het is mooi geweest.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten