Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Experimenteren met een zelfbouwsnoot!

Datum 2 januari 2013
Locatie Dreischor Reefballs

Het nieuwe jaar is aangebroken, 2013! Dat het maar een mooi duikjaar mag worden, met minimaal zoveel duiken als in 2012. Een terugblik met enkele statistieken van René’s duiken.

– Totaal 77 duiken
– Allemaal in Nederland
– Gemiddelde duur van 67min
– De kortste duik was 15min (door belachelijk slecht zicht en hoge golven bij de Zeelandbrug)
– De langste duik was 104min (zoektocht naar het zeepaardje bij Zoetersbout)
– In de laatste duik van 2012 heb ik de 25.000e duikminuut gepasseerd van mijn duikcarrière tot nu toe.

De eerste duik in 2012 was ook op 2 januari en het toeval wil dat 2 januari 2013 ook weer onze eerste duik zal worden. Deze dag valt op een woensdag en dus op de vaste duikavond van Frank en mij.

Nog steeds zijn de zichtmeldingen uit de Oosterschelde zeer slecht en daarom kozen we maar weer eens voor de reefballs van Dreischor. We wisten al dat we niet alleen zouden gaan zijn, want via Facebook had ik al vernomen dat Martin zou komen en dat ook Dicky en Wilton ter plaatse zouden zijn.

De kinderen waren uit logeren bij opa en oma en dus kon ik net wat vroeger dan normaal bij Frank zijn om hem op te halen. Zo in de winter vind ik het toch wel prettig om een half uurtje te kunnen winnen en daarmee dus toch een beetje op tijd in bed te kunnen liggen.

Het was gelukkig droog weer en ondanks de regen voorspellingen voor de avond bleef het tot aan de duikstek lekker droog. We konden dus droog omkleden vandaag. Martin stond al te wachten en we hebben even kennis gemaakt en wat gekletst. Na enkele minuten werd het tijd om de spullen aan te gaan trekken. Dicky en Wilton kwamen ook niet veel later aanrijden en dus konden hen ook nog even spreken.

20130102_Dreischor_Reefballs_Krab_CR

Martin heb ik even moeten helpen met zijn rugrits van zijn droogpak, want hij zou vanavond onze “schaduwbuddy” zijn. Ofwel…hij zou solo duiken, maar een beetje bij ons in de buurt blijven. We gingen dan ook tegelijk te water en Frank en ik gingen eerst linksaf om een beetje op de dijk te speuren. In het lamplicht vielen meteen de duizenden oplichtende oogjes van de garnalen op. Wat zijn het er momenteel toch weer veel zeg! Ongelofelijk, als je hier even met je schepnetje te keer gaat, dan heb je zo een heerlijke garnalen cocktail bij elkaar! Hmmm, lekker met cocktailsaus….ik kon ze onder water al bijna proeven…haha.

Na een tijdje de dijk bekeken te hebben zijn we toch maar omgekeerd en richting de reefballs gegaan. Eerlijk is eerlijk….de dijk is niet echt heel interessant in de winter. Ok, hier en daar zit een kreeft en kun je af en toe een schuwe grondel vinden, maar echt boeiend is het niet. Garnalen zijn wel altijd leuk als onderwerp voor de foto, dus dat is dan wel weer lonend.

Voor de duik van vandaag had ik mijn 14-42mm objectief gekozen, omdat ik dacht dat ik nog wel wat semi-groothoek foto’s zou gaan nemen. Maar uiteindelijk belandde de +10 diopter toch weer op de adapter en begon ik met macrofoto’s. Ik had ook mijn snoot meegenomen en daarmee ben ik wat gaan experimenteren. Dit viel overigens niet mee, want er zat wat speling op de rechter flitsarm. Dit moet ik dus verhelpen voor mijn volgende duik. Het positioneren van de smalle pvc pijp was daarmee erg lastig en daardoor had ik een aantal foto’s nodig om de juiste plaats te bepalen. Dit soort foto’s vergt veel geduld van een fotograaf….gelukkig durf ik wel te stellen dat ik dat heb.

20130102_Dreischor_Reefballs_Zeeanjelier_CR

Uiteindelijk kon ik een paar redelijke foto’s maken van wat zeeanjelieren en wat weduwroosjes. Ook een paar zeedonderpad nestjes waren natuurlijk een mooi onderwerp om met een snoot te belichten. Ik baalde dan ook een beetje dat ik niet de 60mm macrolens had gekozen. Maar ach, dat geeft me weer een reden om terug te gaan naar deze duikstek!

In een reefball zag ik nog een vorskwab wegschieten en vond ik diverse zeedonderpadden op hun nesten. Ik had alleen geen zin in veel geworstel om deze op de foto te krijgen vandaag, dus die moeite heb ik niet genomen.

20130102_Dreischor_Reefballs_Zeedonderpad_CR

Martin was aan het einde van de duik nog steeds bij ons in de buurt en daarom gaf ik hem het sein dat Frank en ik naar boven gingen. Hij seinde bevestigend en na een minuutje stonden we op de trap. Martin was nog even gebleven en volgde na een paar minuutjes ook. Wij stonden toen inmiddels bij de auto om onze spullen op te ruimen.

Het was weer een heerlijk duikje en een prima start van 2013! Frank en ik hebben weer goede hoop dat we weer vele mooie duiken gaan maken. We kletsten nog even wat na met Martin en Dicky en Wilton, waarna we weer huiswaarts keerden.

Maximale diepte 8,5m, temp. 6gr.C., zicht 4+m, duikduur 70min.
Duik 412

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief