Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

14.000 zeepaardjes in beslag genomen

Ik ga op reis en ik neem mee… in elk geval niet de 14.000 zeepaardjes die een reiziger op Schiphol in zijn bagage had. 


Tussen 1 september en 5 november werd door de overheid, onder andere de douane op Schiphol, intensief gecontroleerd op illegale planten en dieren. In 59 gevallen tijdens deze Operatie Pangolin werden waren in beslag genomen, onder andere maar liefst 14.000 zeepaardjes, aquariumvissen en schedels van krokodillen. De zeepaardjes zaten in de koffer van een passagier die via Schiphol onderweg was naar China. Deze passagier is inmiddels veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Op de luchthaven van Bonaire werden schelpen en stukken levend koraal in de bagage van toeristen aangetroffen.

Dode en levende beschermde dieren en planten en producten daarvan zijn door verschillende overheidsdiensten in koffers van passagiers, in cargo, in postpakketten en op beurzen aangetroffen. Dit betreffen allemaal dieren en planten die beschermd zijn door het CITES-verdrag. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Douane, het Openbaar Ministerie en de Politie hebben in de periode 1 september tot 5 november 2017 gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten en dieren. De actie richtte zich op controles en voorlichting. De activiteiten vonden plaats in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, in winkels en op beurzen.

Illegaal transport van planten en dieren wordt internationaal aangepakt. Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden van beschermde planten en dieren. Deze afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora dat als doel heeft  het voorkomen dat een soort uitsterft of sterk in aantal daalt. De Europese Unie heeft daarom het Action Plan against Wildlife Trafficking 2016-2020 uitgebracht waar ook Nederland zich aan committeert. Het gezamenlijke optreden (Operatie Pangolin) komt bovenop de reguliere acties die het hele jaar door blijven plaats vinden. Ook de komende jaren zullen er gerichte acties plaatsvinden.

Ook zijn er meerdere orchideeën, een aantal producten van beschermde houtsoorten en 40 kilo poeder van slangenhout in beslag genomen. Ook vonden de inspecteurs medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen. Daarnaast werden er opgezette dieren aangetroffen onder andere uilen en een cobra. Verder kwamen de inspecteurs schedels van apen en krokodillen, zeven dierenvellen of delen daarvan van onder andere een luipaard, tien zendingen levende koralen, een schild van een groene zeeschildpad, drie poten van een Afrikaanse olifant en zes vlinders tegen. Alles werd illegaal ingevoerd of doorgevoerd en is in beslag genomen.

Flitspeiling
Om te achterhalen of CITES bekend is onder de inwoners van Nederland, werd een representatieve peiling uitgevoerd. De grote meerderheid van de ondervraagden (94%) geeft aan te weten dat het niet is toegestaan internationaal beschermde planten en dieren te verhandelen, te vervoeren, te verzamelen of te houden. Zo’n 63% weet welke regels er zijn en 1% noemt CITES spontaan. Van de 70-plussers kent 30% het verdrag CITES van naam en onder de 15 t/m 25 jarigen is dit 16%.

Bron: Rijksoverheid 

1 reactie

  1. Dit is natuurlijk te erg voor woorden, maar… een aardige vrouw die te gast was bij Villa Alcyone vroeg of ze een paar schelpen mocht meenemen die ze op het strand had gevonden. Uiteraard meldde ik haar dat ze niets, maar dan ook niets mocht meenemen en dat ze grote problemen zou kunnen krijgen. Ze heeft die vraag vervolgens op de FB pagina van de douane gesteld. Het antwoord van de douane was… “Een paar kleine schelpen mag je meenemen, grote schelpen zijn verboden”. Ten eerste vind ik het slecht dat de douane dus blijkbaar zelf toestaat ‘dat’ je schelpen meeneemt, maar wat natuurlijk helemaal niet klopt is de omschrijving ‘kleine schelpen”. Ik vind een Conch schelp van 15cm namelijk klein…! Ik heb namelijk ook schelpen gezien van een meter doorsnee!

    Ik dacht altijd dat de regel “niets, maar dan ook niets meenemen” o.a. was bedoeld om iedere discussie uit te sluiten. Als klein wel mag krijg je natuurlijk een interessant gesprek als er iets uit je koffer wordt gehaald.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief