Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Zeekomkommers – vijf weetjes

Het is komkommertijd! Wat weet jij van de zeekomkommer? We hebben een paar weetjes en filmpjes voor je verzameld.

En heb je meer leuke weetjes, vul rustig aan in een reactie onderaan.

Eten en gegeten worden

Bij de zeekomkommer staat vooral klein spul op het menu. Het liefst eet hij algen of heel klein zeeleven, maar ook voor afval trekt hij zijn neus niet op. Met zijn tentakels, een soort doorontwikkelde buisvoetjes, werkt hij zijn voedsel naar binnen. Zelf worden ze ook gegeten door andere vissen en schildpadden, en in Aziatische landen kun je de zeekomkommer als delicatesse op de kaart zien staan.

Foto: Sander van der Heijden
Foto: Ron Offermans

Languit

Er zijn ruim 1250 soorten zeekomkommer. De meeste zien er ook daadwerkelijk uit als een weke komkommer. Bij voorkeur liggen ze languit op de zeebodem – sommige ondiep, andere veel dieper. Overigens zie je ze alleen in zout water, in zoet water en op land overleven ze niet. Ze zijn verwant zijn aan zeesterren en zee-egels en behoren tot de stekelhuidigen (Echinodermata).

Wat er in gaat, moet er ook uit!

Een zeekomkommer ziet er op het eerste gezicht misschien niet heel actief uit, maar hij doet zeker wat. Heb je hem bijvoorbeeld ooit zien poepen? Ja, dat doet-ie. En de poep van zeekomkommers is goed voor het ecosysteem. Alles wat de zeekomkommer naar binnen werkt, komt er schoner uit. Kijk dit filmpje.

Allesbehalve intiem

Natuurlijk… ook zeekomkommers planten zich voort. Dat kan met of zonder seks. Maar hoe dan ook, intiem zijn ze niet met elkaar. Ze geven eitjes en zaadcellen af in het water en de bevruchting vindt plaats als eitjes en zaad elkaar in de waterkolom tegenkomen. Er zijn ook soorten die zich in tweeën delen en zelfstandig verder gaan – dat is al helemaal niet romantisch.

Dirty fight!

Hij ziet er misschien niet uit alsof hij zich tegen vijanden kan verdedigen, maar onderschat hem niet. Er zijn soorten die als ze zich bedreigd voelen, hun ingewanden uitstoten. Met de plakkerige en niet al te lekker ruikende slierten verrassen ze hun aanvaller of verwonden ze hem zelfs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief