Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zeegras tegen opwarming van aarde

De aanleg van zeegrastuinen op de zeebodem is noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Als de groei van zeegras op de zeebodem wordt verstoord, komt in het getroffen gebied 72 procent van alle CO2 vrij die het gras in duizenden jaren heeft opgenomen.

Alleen wanneer beschadigd zeegras wordt vervangen door getransplanteerd gras, kan enigszins worden voorkomen dat oceanen grote hoeveelheden van het broeikasgas uitstoten.

Dat melden onderzoekers van de University of Technology in Sydney in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Regenwoud

Het is al langer bekend dat zeegras enorm veel CO2 vasthoudt. Begroeide stukjes zeebodem nemen 35 keer meer broeikasgas op dan stukjes tropisch regenwoud met dezelfde afmetingen. Veel gebieden met zeegras raken echter beschadigd door industrie (de aanleg van kabels of booreilanden), maar ook door ziektes.

De Australische wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar een gebied met zeegras voor de kust van Jervis Bay dat gedeeltelijk werd vernield toen er in 1969 voorbereidingen werden getroffen voor de aanleg van een kerncentrale. De aanleg van de centrale werd uiteindelijk afgeblazen, maar het zeegrasgebied herstelde nooit volledig.

Transplantatie

De onderzoekers hebben nu de opnamecapaciteit getest van verschillende stukken zeegras in het gebied: stroken die beschadigd zijn, stukken die niet zijn aangetast en zeegrasgebieden die na beschadiging weer enigszins zijn hersteld.

De herstelde stukken bleken 35 procent minder CO2 op te nemen dan de niet-verstoorde zeegrasgebieden, maar twee keer zo veel als de blijvend beschadigde stroken. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat het actief herstellen van beschadigd zeegras de uitstoot van het broeikasgas door oceanen flink zou kunnen verminderen.

Vervuilers

Transplantatie van in laboratoria gekweekt zeegras naar de zeebodem zou volgens hoofdonderzoeker Peter Macreadie de beste oplossing zijn, aangezien zeegras in de natuur zeer langzaam groeit.

De rekening voor de aanleg van die zeegrastuinen wil hij neerleggen bij bedrijven die schade hebben aangericht op de zeebodem. “De restauratieprojecten moeten worden betaald door grote vervuilers”, aldus Macreadie op nieuwssite New Scientist.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief