Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WNF wil haaienvisvergunning kopen

WNF in Australië wil een van de grootste commerciële haaienvisvergunningen voor het Groot Barrièrerif kopen. Natuurlijk zal het WNF die licentie niet gebruiken. Wel hoopt de organisatie op deze manier 10.000 haaien en andere soorten te redden die anders zouden zijn gevangen.

 

Gewone hamerhaai. Foto: Cat Holloway, WWF

Gewone hamerhaai. Foto: Cat Holloway, WWF

Uit cijfers van de staat Queensland blijkt dat de haaienvangst tussen 2014 en 2015 bijna verdubbeld is van 222 ton naar 402 ton. In dat laatste jaar kwam dat neer op ongeveer 100.000 haaien. WNF wil dat dit stopt. De netten van meer dan een kilometer lengte doden jaarlijkse duizenden jonge haaien, waaronder hamerhaaien die internationaal de status van ‘bedreigd’ hebben. In Queensland alleen al is de populatie hamerhaaien met wel 80 procent afgenomen. De lange visnetten zijn ook heel schadelijk voor andere zeedieren. Ze slepen alles mee wat op hun pad ligt, zoals zeeschildpadden, dolfijnen en Indische zeekoeien.

Crowdfunding
Voor de aanschaf van de vergunning is WNF een crowdfundingactie gestart. “Dit is in een nieuwe manier van natuurbescherming”, zegt Gilly Llewellyn van WNF in Australië, “We hebben zo’n 80.000 euro (100.000 Australische dollar) nodig om de licentie te kunnen betalen zodat er niet meer gevist kan worden. Iedereen kan meehelpen om het bedrag rond te krijgen. Voor omgerekend 15 euro kun je twee haaien redden.”

Verbleking
Haaien spelen een essentiële rol in het ecosysteem. Een groot deel van het koraal in het noordoosten van het Groot Barrièrif is aangetast door verbleking. Uit een studie uit 2013 blijkt dat verdwijning van haaien uit koraalriffen het ecosysteem verstoort, waardoor riffen zich moeilijker herstellen. “Na de verbleking verspreiden algen zich”, aldus Llewellyn. “Wetenschappers ontdekten dat op plaatsen waar haaien verdwenen zijn kleinere roofdieren zoals snappers meer voorkomen. Deze snappers doden algenetende vissen en dan worden jonge koralen overgenomen door de algen.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief