Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: De Stelhoeve

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Duikstek De Stelhoeve ligt aan de zuidzijde van de Oosterschelde, mooi in de luwte als de wind uit het zuidwesten komt. Net als duikstek Kattendijke, gelegen op het eiland Zuid-Beveland, en een potentiële WK-locatie. Heb je hier nog nooit gedoken, dan is tijd om hier eens te water te gaan en de flora en fauna van de Oosterschelde te gaan aanschouwen.

Te water gaan

Parkeren kan bij de hoeve onder aan de dijk, maar ook naast de weg op de dijk. Het is half verhard, dat wil zeggen dat er gebruikgemaakt is van half open stenen die een berm vormen ter breedte van een flinke auto. Als het niet druk is en het weer is gunstig, dan sta je hier prima en is het slechts een paar meter lopen naar het instappunt. Duikstek de Stelhoeve is voorzien van een betonnen trap, die je bij hoog water direct bij het water brengt. Bij laag water is het dat iets anders, dan zal je eerst over een stuk drooggevallen bodem moeten lopen, die erg glad kan zijn. Iets om bij laag water dus goed op te letten.

Stelhoeve

Onderwaterleven en zicht

Bij hoog water duik je eerst over een ondiep deel, voordat je bij de zanderige helling komt en de diepte kunt gaan zoeken. De vele oesterbankjes die hier staan vallen erg op en natuurlijk zijn die bezaaid met alikruikjes. Het onderwaterleven is hier typisch voor de  Oosterschelde, ontelbaar veel brokkelsterren bedekken de oesterbankjes en soms lijkt het alsof er geen plaats is voor ander leven. Maar schijn bedriegt, tussen de rechtop staande oesters zijn de oogjes van de galatheakreeftjes te vinden, wandelen er heremietkreeftjes op het zand en schieten er af en toe botervisjes en grondels weg om een schuilplekje te vinden. Kwallen dansen in de waterkolom en maken het plaatje compleet.

wulk_rene_weterings

Elk seizoen biedt een andere verrassing in de Oosterschelde en dat maakt het altijd interessant. In de late winter en het vroege voorjaar vind je er wulken en hun eitjes, in het voorjaar de slanke waaierslakken, de zomer is goed voor steenbolkjes en zeebaarzen, het najaar wil af en toe een zeepaardje presenteren en de winter is het toneel van de zeedonderpadden en slakdolven. Het is haast onmogelijk om alles op te noemen.

Het zicht is hier meestal redelijk tot goed, deze duikstek ligt immers beschut ten opzichte van de meest voorkomende windrichting in Zeeland, het zuidwesten. Het water ligt er dan strak bij en oogt erg rustig. Toch is het belangrijk om te weten dat deze duikstek redelijk sterke stromingen kent, zeker rond springtij. Heb je enige ervaring met stromingsduiken, dan kan je hier prima duiken op zowel de laag- als hoogwater kentering.

anemoon_rene_weterings

Zeenaaktslakken en diepte

Duik je hier in het voorjaar, dan is het haast onmogelijk om géén zeenaaktslakken te zien. Vele soorten laten zich op deze stek dan met grote regelmaat zien. Denk  aan enkele van de meer bekende slakken als de slanke waaierslak, millennium-wratslak, vlokkige zeenaaktslakken, bruine plooislakken, boompjesslakken en ga zo maar door. Het voedsel van deze slakken is hier veelvuldig te vinden, wat de verklaring van hun massale voorkomen is. Dit voedsel bestaat bijvoorbeeld de diverse kleine neteldiertjes, zoals de tubularia, of de wat grotere neteldieren zoals de slibanemonen. Die laatste soort is er in allerlei vormen en varianten te vinden en is een geliefde prooi van de vlokslakken. Ben je een liefhebber van zeenaaktslakken, dan mag een duik op deze locatie niet in je logboek ontbreken.

slak_rene_weterings

Voor de fotografen zijn de zeenaaktslakken een gewild onderwerp, bijvoorbeeld in de categorie macro waarbij het een uitdaging blijft om een zo mooi mogelijk plaatje te schieten. Tijdens het WK onderwaterfotografie kunnen de deelnemers zich in de “competition zone” te buiten gaan aan deze wonderlijke diertjes. Dat moet wel mooie plaatjes opleveren!

De duikstek loopt onder water erg diep door, het is mogelijk om tot 35 meter diepte te duiken. Dit is echter niet aan te raden, want het mooiste deel bevindt zich toch in de eerste 15 meters en bovendien is de combinatie van deze diepte en de aantrekkende stroming tijdens de duik niet voor iedere duiker weg gelegd. Het mooiste duik je dan ook langs de dijkwand, dit kan zowel richting het oosten als richting het westen. Afhankelijk van het tij kies je voor jezelf de beste optie.

Het water uit

De duik beëindigen kun je doen door op kompas weer richting de kant te duiken en op basis van ervaring bij de trap weer uitkomen. Maar mis je de trap en wil je toch het water uit, dan is dat redelijk goed mogelijk op andere plekken. Dat is de reden waarom de duikstekken aan deze kant van de Oosterschelde gewilde plekken zijn voor eventuele stromingsduiken. Bij hoog water kan je het ondiepe gedeelte gebruiken om te gaan staan en zeer gemakkelijk het water uit te stappen via de trap. Bij laag water kan dat wat lastiger zijn, let dus goed op de bodem! Eenmaal terug op de kant ben je afhankelijk van je eigen navigatie kwaliteiten en een beetje geluk niet ver van je auto verwijderd. Heb je gekozen voor het parkeren bij De Stelhoeve, dan zul je nog even een stukje moeten wandelen en de dijk moeten afdalen. Pas hierbij echter goed op bij het oversteken van de wegen, want er wordt met enige regelmaat hard gereden. En na een mooie duik ben je wellicht niet meer op je alle scherpst.

Duikschuur

Duikstek De Stelhoeve is een duikstek die veel te bieden heeft. Er zijn faciliteiten voor de duikers en niet-duikers en de Oosterschelde heeft altijd wel wat moois te bieden in elk seizoen van het jaar. Rij dus ook eens een stukje door om te genieten van de zuidzijde van de Oosterschelde. Voor de duikende gasten van het gelijknamige recreatiebedrijf de Stelhoeve is er de duikschuur. Dit is het gebouw direct naast de trap. In de duikschuur bevinden zich naast toiletten en douches ook spoelbakken en lockers. Aan de buitenzijde van de schuur staan picknicktafels waar je gezellig kunt napraten.

stelhoeve parkeerplaats en instap
Praktische informatie
  • Adres: Stelhoekweg 3, Wemeldinge
  • Faciliteiten: Toiletten bij de hoeve
  • Dichtstbijzijnde vulstation: Bij Klein Stelle in Wemeldinge (vulstation voor 200 en 300 bar flessen en een vulautomaat voor 200 bar flessen)
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
    • Kleine stelle
    • De Hoek (Galjoen zonder poen)
    • Nieuwe Sluis
    • Kattendijke

Foto’s: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief