Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Winterklaar?

Het is winter en dat betekent kou onder en boven water. Hoe kun je het lichaam daartegen wapenen? John Haverkate heeft enkele suggesties voor je. Aanvullen mag…

Bij duiken in de winter denken veel mensen meteen aan duiken in een droogpak, maar dat is iets heel persoonlijks. Er zijn voldoende mensen die gewoon in een semi-droogpak of zelfs een natpak het koude winterwater in gaan en vrijwel geen last hebben van de kou. Ons lichaam is echter het meest kwetsbaar voor kou bij onze handen en ons gezicht – het is dus verstandig om juist daar voor de optimale bescherming te zorgen.

Mares_Flexa_FitHanden

Onze handen beschermen doen we natuurlijk met de juiste handschoenen. Maar wat is juist? Een kwestie van keuzes maken!

De meestgebruikte handschoenen zijn nog steeds de standaard neopreen handschoenen, die in diverse diktes verkrijgbaar zijn. Sommige leveranciers verhogen de isolatiewaarde van deze handschoenen met een extra seal.

Bare_7mm_Three_Finger

 

Naast de ‘gewone’ handschoen met 5 vingers heb je ook de drievinger-handschoenen en duikwanten. Dat is helemaal niet zo vreemd want meerdere vingers bij elkaar in een afgesloten ruimte zitten, zullen je handen langer warm blijven. Ook deze handschoenen zijn er in verschillende diktes. Diverse merken hebben deze categorie in productie, bijvoorbeeld Bare en Waterproof.
Een andere handschoen in deze categorie die erg populair blijkt te zijn bij duikers is de GNT drievingerhandschoen, gemaakt van super elastisch 7mm gelijmd neopreen, dus zonder stiknaden.

 

GNT_handschoenAangezien je met drievinger-handschoenen en duikwanten niet alle vingers kunt gebruiken voor het bedienen van bijvoorbeeld je lamp of een camera, zijn deze handschoenen voor sommige toepassingen minder geschikt.

Voor alle bovenstaande handschoenen geldt, net als bij een natpak, de pasvorm bepaalt hoe comfortabel en warm je handschoenen zijn.

Drooghandschoenen

 

Ook kun je kiezen voor droge handschoenen, waarbij een latex seal of een ringsysteem voor een waterdichte aansluiting met je droogpak zorgt.
Net als bij een droogpak is de isolerende werking van droge handschoenen alleen optimaal zolang ze ook daadwerkelijk droog zijn van binnen! Met onderhandschoenen kun je de isolerende werking enigszins vergroten.

Gezicht

Naast de handen is ook het gelaat erg gevoelig voor kou van buitenaf. Sommige duikers zeggen dat je het langer volhoudt wanneer je vlak voor de duik je gezicht even (zonder masker) kort in het koude water dompelt – hierdoor zouden je poriën sluiten en heb je minder last van de kou. Die fabel wil ik meteen uit de wereld helpen, want poriën openen en sluiten niet! Je lichaam reageert op koud water door de bloedvaatjes te sluiten – je ziet er wel meteen jonger en strakker uit, al is dit echter van hele korte duur.

oceanreefVGM

 

Natuurlijk kun je delen van je gezicht beschermen met een dun laagje vaseline, waardoor het koude water minder snel op je gezicht inwerkt. Er zijn ook maskers die je beschermen tegen de kou: volgelaatsmaskers.

Alhoewel het best een kostbaar uitrustingsstuk is, kom je volgelaatsmaskers steeds vaker tegen bij duikend Nederland. Volgelaatsmaskers zijn al lang niet meer alleen maar voor de professionele duiker. Naast het feit dat zo’n masker je gezicht goed beschermt tegen het koude water, heeft een volgelaatsmasker (VGM) ook andere voordelen, zoals:

  • Zicht: een VGM heeft een groter zichtveld dan een normaal masker
  • Veiligheid: een VGM zit stevig om je hoofd en kan niet makkelijk worden afgeschopt tijdens de duik
  • Comfort: geen vermoeide kaken door het vasthouden van de ademautomaat; je kunt bovendien ontspannen door mond en neus ademhalen.
  • Communicatie: voor sommigen een vloek, maar communicatie wordt makkelijker als je kunt praten
  • Bescherming: je gehele gezicht is  beschermd tegen koud en vervuild water

Volgelaatsmaskers zijn er in diverse soorten en prijsklassen, zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten en kijk vooraf of er in je buurt een mogelijkheid is voor een introductieduik met volgelaatsmasker om het eerst te ervaren.

2014-06-18_volgelaatmasker

Met welke uitrusting je ook te water gaat deze winter, het belangrijkste is toch wel dat jij en je uitrusting zolang mogelijk warm blijven voordat je het water in gaat en je na de duik zo snel mogelijk weer droge kleding aantrekt inclusief handschoenen en een muts.

Veel duikplezier deze winter! En heb je tips, deel ze hieronder vooral met ons en al die andere duikers…

1 reactie

  1. Een leuk en interessant artikel John. Wat ik nog mis is het feit dat 75% van je warmte via je hoofd wegvloeit en het wellicht interessant is om een dikkere kap te gebruiken (7 of zelfs 10 mm). Verder ben ik geïnteresseerd in welke wanten als isolatie onder droogpakhandschoenen jij zou aanbevelen alsmede welk droogpakhandschoenensysteem (zelf overweeg ik een KUBI set aan te schaffen voor mijn droogpak). Veel duikplezier en groetjes, Petra

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief