Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wereldprimeur – de eerste escaperoom onder water

Op 16 juni wordt ’s werelds eerste escaperoom onder water geopend bij Nijmegen – een initiatief van Duikteam De Kaaiman.

Aquavilla, het onderwaterhuis van Duikteam de Kaaiman vóór de tewaterlating.

Op het eerste gezicht roept een recreatieplas bij de meeste mensen niet gelijk een avontuurlijk beeld op. Bij de Berendonck, een recreatieplas in het rijk van Nijmegen is dit anders want op de bodem van het meer, op 18 meter diepte, heeft Duikteam De Kaaiman een escaperoom in het onderwaterhuis gerealiseerd.

Net zoals bij andere escaperooms moeten deelnemers vraagstukken oplossen en zo snel mogelijk een code zien te kraken. Reguliere escaperooms bevinden zich veelal op het land of in een gebouw maar deze ruimte bevindt zich op 18 meter onder het wateroppervlak en is alleen bereikbaar voor duikers. Het concept van deze escaperoom is ook anders dan anders omdat niet-duikers vanaf de kant ook mee moeten helpen om puzzels op te lossen. De ruimte heeft slechts één in-/uitgang die alleen bereikt kan worden met een duikuitrusting en die alleen toegankelijk is voor de geoefende duiker. Dit maakt dat deze escaperoom enig is in zijn soort.

«‘’De vereniging heeft met dit concept iets unieks in handen en we mogen het dan ook met recht een wereldprimeur noemen,» vertelt Mike Kuijpers, voorzitter van Duikteam De Kaaiman.

Een spel met een historisch thema

De overlevering vertelt dat er vroeger op dit terrein een onderwaterlaboratorium van Jacques-Yves Cousteau heeft gestaan. In het laboratorium was men bezig met baanbrekend onderzoek naar de mogelijkheid voor de mens om onder water te kunnen leven. Het onderzoek is destijds om onduidelijke redenen plotseling afgebroken en veel van de resultaten van het onderzoek zijn daarbij verloren gegaan. Het is de taak aan de deelnemers om de teloorgang van het laboratorium te onderzoeken en om het verhaal terug in de geschiedenisboeken te krijgen.
Met een oud logboek en een set veiligheidsinstructies begint de zoektocht. Verschillende puzzels, aanwijzingen leiden de onderzoekers naar verschillende ruimtes die zich boven én onder water bevinden en alleen de meest oplettende deelnemers weten uiteindelijk de code te kraken waarmee ze achter de ware toedracht van de teloorgang komen.

Aquavilla

Het onderwaterhuis (Aquavilla) heeft de vorm en omvang van een zeecontainer en de ruimte is ingericht met bankjes en een tafel. Via de ramen heb je als duiker zicht op het onderwaterleven.  Je waant je als Jacques-Yves Cousteau in een van zijn Conshelfs, waar hij onderzocht of leven onder water mogelijk was.
Bijzonder aan het huis is dat het binnen volledig droog is en duikers in het huis hun duikbril en duikfles niet hoeven te gebruiken. Het principe achter deze droge ruimte onder water is het beste te vergelijken met een drinkglas dat omgekeerd onder water wordt geduwd. Lucht blijft achter in het glas en via de onderkant van het glas is het mogelijk om in de luchthoudende ruimte te komen. Zo werkt het ook bij het onderwaterhuis – via een trap aan de onderzijde kunnen duikers de ruimte betreden.

Een club van goud

Duikteam De Kaaiman viert in 2019 drie jubilea: namelijk 50 jaar Duikteam De Kaaiman, 40 jaar Kaaiman Jeugdafdeling (11-18 jaar) en 30 jaar onderwaterhuis Aquavilla. De vereniging probeert met deze ludieke actie het avontuurlijke karakter van de duiksport én de schoonheid van de Nederlandse (onder)wateren op een positieve manier voor het voetlicht te brengen.

Concept

De bouwers van de escaperoom noemen het concept een “ARG-multi environmental-mixedlevel’’-escaperoom. Dit betekent dat het verhaal een link heeft met iets of iemand in het verleden en waarbij meerdere deelnemers in meerdere fysiek verschillende ruimtes een spel spelen en samen één doel nastreven.

www.kaaiman.nl

4 reacties

  1. 1 april is al geweest toch?

    REAGEREN
  2. Kunnen we al boeken?

    REAGEREN
  3. Waar en vanaf wanneer kan je boeken?
    Hoeveel gaat dit per persoon kosten?
    Is een Padi open water brevet genoeg?

    REAGEREN
    • Voorlopig is het alleen voor de leden van de vereniging, hebben wij begrepen, maar je kunt natuurlijk altijd contact met hen zoeken. De link van de website van De Kaaiman staat onder aan het artikel.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief