Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vreugdekreten!

Dolfijnen slaken kreten van vreugde als ze worden beloond met voedsel, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Als dolfijnen weten dat ze een beloning krijgen, stoten ze ongeveer 150 tot 250 milliseconden later een piepend geluid uit. Dat wijst erop dat de kreten een gevolg zijn van de aanmaak van de genotstof dopamine in hun brein. Amerikaanse wetenschappers komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Fluittonen

Bij het onderzoek bestudeerde hoofdonderzoeker Sam Ridgway dolfijnen die zijn getraind om bepaalde geluiden te associëren met een voedselbeloning. Als de dieren fluittonen horen, weten ze dat ze eten krijgen en slaken ze vaak piepende kreten, waarvan wetenschappers al langer vermoedden dat het vreugdekreten zijn.

Ridgway besloot te meten hoe veel milliseconden er verstreken tussen de fluittoon het vrolijke gepiep. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen ongeveer 200 milliseconden na een plezierige gebeurtenis een vreugdekreet slaken. Deze tijd heeft het menselijk brein nodig om de genotstof dopamine aan te maken.

De reactietijd van de dolfijnen bleek overeen te komen met die van mensen bij emotionele kreten. De dieren piepten ongeveer 150 milliseconden tot 250 milliseconden na de fluittoon waarmee hun maaltijd werd aangekondigd.

Ridgway vermoedt daarom dat het gepiep inderdaad een impulsieve, blije reactie is. “Meteen na de fluittoon maakten de dolfijnen het geluid, en dat terwijl ze de beloning pas minuten later kregen”, verklaart de wetenschapper op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

“We denken dat we hiermee hebben aangetoond dat deze kreten van dolfijnen een emotionele inhoud hebben”, aldus Ridgway op Discovery News.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief