Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Voorouder van bruinvis had enorme onderkaak

Een voorouder van de moderne bruinvis had een vooruitstekende onderkaak, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De prehistorische bruinvis leefde 1,5 tot 5 miljoen jaar geleden voor de kust van het huidige Californië en had een onderkaak met een gemiddelde lengte van 85 centimeter. Het dier schraapte met die ‘onderkin’ waarschijnlijk langs de zeebodem op zoek naar voedsel. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Yale in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Fossielen

De voorouder van de moderne bruinvis werd geïdentificeerd op basis van vijftien fossielen, die allemaal zijn aangetroffen voor de kust van Californië. Het dier heeft de naam Semirostrum ceruttii gekregen.

Uit CT-scans blijkt dat er veel zenuwkanalen vanuit de hersenen naar de onderkin van het dier liepen. Dat suggereert dat de uitstekende onderkaak zeer gevoelig was en door de prehistorische bruinvissen werd gebruikt om informatie te verzamelen over hun omgeving.

Uniek

“Dit is een unieke anatomie voor een zoogdier”, verklaart hoofdonderzoekster Rachel Racicot op de nieuwssite van de Universiteit van Yale. “Bruinvissen zochten ooit op een heel andere manier naar voedsel dan vandaag de dag.”

Moderne bruinvissen sporen hun prooien op met echolocatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief