Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vissen mag, duikcorridor Zeelandbrug geen garantie voor vrije doorgang

Sportvissers die een hengeltje willen uitgooien in de duikcorridor bij de Zeelandbrug, hebben daar alle recht toe. Zelfs ankeren pal voor de duiktrap is niet verboden, leert het binnenvaartpolitiereglement (BPR). Bas Arkenbout kreeg de afgelopen dagen de toorn van onderwatersporters over zich heen, omdat hij met zijn bootje pal voor de duiktrap bij Zierikzee lag te vissen.

Op Facebook werd zelfs gesuggereerd gaatjes in de scheepsromp te boren. “Ik heb, om verdere ellende te voorkomen, de politie gebeld en het hele verhaal uit de doeken gedaan. Ze wisten zelf ook niet hoe het nu precies zat en moesten goed zoeken in de BPR. Uiteindelijk blijkt dat ik alleen niet onder de brug zelf mag ankeren. Voor de rest geldt er geen enkel verbod, ook al willen sommige duikers dat graag doen geloven.”

Geen verbod

Beleidsmedewerker Desmond van Santen van duikbond NOB dook eveneens dieper in de regels en komt tot de zelfde conclusie als politie en de sportvisser. Dat het deel bij de Zeelandbrug door de provincie is aangewezen als één van de drie duikcorridors in de Oosterschelde, doet daar niets aan af, aldus Van Santen. De invoering van de duikcorridor gaat terug tot 1999, na conflicten tussen duikers en beroepsvissers. “Bepaald is toen dat duikers op die drie plekken langs de dijk het water in mogen en dat in die corridor geen vast vistuig mag worden geplaatst. Tegenwoordig hebben we goed contact met de beroepsvissers en mag je in principe overal duiken. Zo’n corridor is dus geen vrije doorgang. Je mag daar gewoon vissen met een hengeltje.”

Bordje met telefoonnummer

Waar vissers en andere boten wél rekenschap van moeten geven, zijn de blauw-witte waarschuwingsborden op de dijk. Die markeren het duikgebied en schrijven een passerend schip daar ‘zo ver mogelijk vandaan te blijven’. Van Santen moet zelf grinniken om dat voorschrift. “Wat is ver? Daar kan je in de praktijk ook niet zo veel mee.” Meer vertrouwen heeft de bondsmedewerker in de concrete afspraken die met Arkenbout zijn gemaakt. “Sportvissers zullen een bordje ophangen bij de duikplaats, met de dagen waarop ze daar vissen en hun telefoonnummer voor nadere informatie. Duikers kunnen daar bij hun planning rekening mee houden en ergens anders het water in gaan.”

Gedragscode

De meeste duiken in de Oosterschelde worden twee uur voor en na de kentering gemaakt. Van Santen rekent er op dat de vissers zich houden aan de gedragscode tussen de wederzijdse koepelorganisaties. Daarin is afgesproken rond die tijden in duikgebieden niet te vissen.

Bron: PZC

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief