Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto / Reizen

De verkenner – Het verhaal achter de foto

Willem Kolvoort, die in oktober 2018 bij ons ‘in beeld’ was, ging naar Rusland om beloega’s te fotograferen. Het liep anders dan verwacht, maar het lukte hem wel om een opname van een beloega te maken. 

Het is juni en de warme zonnestralen verdrijven de laatste kou uit het zachtgroene water van de Witte Zee. Gedurende de slechts kort durende zomer verzamelen de beloega’s zich. Dan worden oude banden hersteld en nieuwe vriendschappen gesloten maar bovenal wordt er gebaard en gezoogd en wordt de jonge dieren sociaal gedrag geleerd. Wat later, wanneer de mannetjes zich bij de groep gevoegd hebben, wordt er gepaard. Deze ‘voortplantingsbijeenkomsten’ zijn van groot belang voor het sociale contact tussen de dieren.

Aan de westkust van het grootste eiland van de Solovetsky-archipel is slechts enkele tientallen meters uit de kust achter een keiendammetje een voor de beloega’s ideale plek ontstaan voor het socialiseren en het baren en zogen van de jongen. Wetenschappers van het Shirshov Instituut voor Oceanologie in Moskou, inmiddels financieel ondersteund door IFAW, doen hier al vele jaren bioacoustics- en gedragsonderzoek. De rijke vocabulaire van de beloega’s wordt met hydrofoons opgenomen en vanaf de observatietoren aan de baai wordt het gedrag op foto en film vastgelegd. Ook worden er inmiddels onder water filmopnamen gemaakt met een vast opgestelde onderwatercamera.

Bettina van Elk die zich al jaren als vrijwilliger inzet bij het onderzoek, heeft ons uitgenodigd ook eens mee te doen bij het onderzoek. Ik heb mijn snorkeluitrusting meegenomen om in de Witte Zee mooie onderwateropnamen te kunnen maken en zo zijn we in 2001 met onze camper Rusland in gereden en bij Kem overgestoken naar de Solovetsky-eilanden.

Ik hoopte daar natuurlijk foto’s te maken van de beloega’s maar dat was niet toegestaan. Het zou de dieren afschrikken en zo ook het onderzoek storen, dat snapte ik. Maar op de laatste twee dagen van ons verblijf mocht ik toch na afloop van de onderzoeksessie het water in en wel met de duikfles van de Russen!

De beloega’s hadden nog nooit een duiker gezien. Ik ging op de bodem liggen, ademde nauwelijks en wachtte en wachtte…heel voorzichtig zag ik in de groene verte wat beloega’s en even later kwam de ‘verkenner’ tot vlak voor mij, ik durfde niet te ademen. Hij knikte naar me alsof het goed was maar in werkelijkheid zond hij sonargeluid uit van zijn ‘meloen’, ving dat op met zijn onderkaak en maakte zo tot diep in mijn botten een scan van me. Stijf tegen mijn masker gedrukt maakte ik de foto. Langzaam zwom hij weg.

Deze foto’s zijn gemaakt met een Minolta XGM met fisheye objectief in een zelfbouw onderwaterhuis. Type film was Fuji Velvia RVP.

Willem Kolvoort is in oktober ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Het is 1963: mijn eerste onderwaterfoto


Oog in oog met een zuidkaper

Parende Dusky dolfijnen en een zuidkaper

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Mooi verhaal en mooie foto’s Willem

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief