Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – Van het één komt het ander!

Een in 1885 gezonken wrak waar de vissen zo brutaal zijn, dat ze tegen je aanzwemmen: duikreporter Vincent Dorresteijn dook op de Noordzee.


Datum:  15 oktober 2016
Duiklocatie: SS Mary Emma, Noordzee

duikreport-call-to-action-350x85

image-41897Vincent_Dorresteijn
Ik heb mij samen met Maarten Singer opgegeven om een weekend te gaan duiken vanaf de Wilmhelmina vanuit Harlingen. In eerste instantie was het de bedoeling om het weekend van 24 en 25 september te gaan. Helaas bleken de golven te hoog en kon dit niet door gaan. De 2 weken er na werd er wel uitgevaren maar toen konden Maarten en ik allebei niet. Het weekend van 15 en 16 oktober gingen wij voor de herkansing. Het seizoen loopt op het einde dus de kans word steeds kleiner. De hele week houd ik de app windfinder in de gaten maar helaas bleken de golven toch weer te hoog te zijn om een weekend te gaan varen.

Aangezien niet het hele weekend er slecht uit zag heb ik Coen Onstwedder van de Northseadivers een bericht gestuurd. Coen gaf aan dat hij het later die middag nog even checken en uiteindelijk stuurde hij dat hij op stap ging voor een duik op een ondiep wrak met een maximale diepte van nog geen 10 meter. In eerste instantie vond ik dit wel jammer. Ik heb namelijk onlangs een dubbel 12 met een wing aangeschaft speciaal voor de diepere duiken op de Noordzee. Uiteraard wilde ik deze na een aantal keer geoefend te hebben in het zoete water graag een keer op de Noordzee gebruiken. Voor een duik naar 10 meter vond ik het slepen met een dubbelset overbodig en besloot ik nieuwe uitrusting thuis te laten en gewoon met een 15 liter flesje op stap te gaan.

De volgende dag was ik veel te vroeg in de haven. Ik was even in de war geraakt met het tijdstip en in plaats van de afgesproken 10.45 had ik op één of andere manier 9.30 in mijn hoofd. Beter te vroeg dan te laat! Na even gewacht te hebben kwamen de anderen er aan en zijn we vertrokken richting de sluis.

Het bleek enorm mee te vallen met de golven en onderweg naar het wrak werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om even gezellig te kletsen. Na een klein uurtje varen kwamen we aan bij het wrak van de Mary Emma. Ernst had hier al meerdere keren gedoken en had een mooi schetsje gemaakt van hoe het wrak er bij ligt met daarbij de nodige informatie. De Mary Emma is een Engelse houten bark van 446 ton en is gezonken op 08-08-1885 terwijl ze met een lading keien onderweg was van Plymouth naar Bremen.

We konden direct omkleden en even later lag ik te water. Het was uiteraard maar een klein stukje naar beneden en al snel zag ik het anker liggen maar niet direct een wrak. Ik besloot het lijntje van de reel van Ernst te volgen en kwam aan het op stuurboordzijde. Ik sloeg rechts af en volgde de aandrijfas richting het achterschip. Hier kwam ik Ernst tegen en hij gaf aan dat ik daar maar even moest gaan kijken en wees naar achteren. Ik zwom die kant op en zag de contouren van een schroef. Ik kon het nog niet helemaal thuisbrengen maar was er na nadere inspectie toch uit dat dit de schroef moest zijn. Later vertelde Ernst mij dat één van de bladen er afgezaagd was en vandaar dat het zo lastig te herkennen is.

Ik besloot de aandrijfas te volgen richting de boeg. Ik kwam aan bij het motor gedeelte en zag dat Leonard iets aan het inspecteren was. Ik ben daar iets omhoog gezwommen naar de bovenkant van bet motorgedeelte. Dit gedeelte lag op nog geen 5 meter diep en was geheel begroeid met mosselen. Dit was een erg mooi gezicht! Rondom het motorgedeelte wemelde het van de vis. De brutale vissen zwommen warempel zo tegen me aan!
Na ruim een uur gedoken te hebben begon de natuur mij te roepen. Ik was toe aan een plaspauze en besloot dat het wel welletjes was. Ook Leonard en Ernst kwamen weer naar boven en al snel werd de motor gestart en begonnen we aan de terugreis. Er was nog steeds weinig golf maar volgens Coen waren er toch behoorlijke golven op komen zetten toen wij beneden waren. Niets van gemerkt en dit mooie dagje duiken heb ik toch maar mooi weer even meegepakt!

Dit bericht delen

Vincent Dorresteijn

Ik ben mijn duik carrière begonnen tijdens het backbacken In Zuidoost Azië in 2004. Vlak na het behalen van mijn PADI open water in Thailand heb ik mijn advanged cursus in Cambodja gevolgd. Eenmaal terug in Nederland kreeg ik te horen over de NOB. Ik heb mij toen aangesloten bij een vereniging en heb mijn duikopleiding vervolgd. Inmiddels ben ik lid van een andere vereniging en ben ik 3 * opgeleid. Af een toe een specialty volgen vind ik leuk en zodoende heb ik al een flink aantal pasjes verzameld maar uiteindelijk gaat het me vooral om het fun duiken. Het liefst maak ik mooie getijde duiken in de Oosterschelde. Steeds weer een verrassing wat je allemaal tegen komt. Ik heb vorig jaar ook de Noordzee ontdekt en daar wil ik mezelf meer in gaan verdiepen. Helaas kan je lang niet elke week de Noordzee op dus is geduld een schone zaak! alhoewel ik graag werk van anderen bewonder is het maken van onderwater foto's of video's niet mijn hobby en zodoende zijn mijn reports niet begeleid met mooie foto's.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten