Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Suunto EON Core duikcomputer

Suunto ontwikkelde in de loop der jaren een aanzienlijk aantal duikcomputers. Het nieuwste model is de EON Core. Rob van der Kuyl dook voor DuikeninBeeld met deze computer in het Nederlandse water.

Eerste aanblik en gebruik
De Suunto EON CORE duikcomputer ziet er met zijn rechthoekige behuizing vrij compact uit, hij is iets kleiner dan grotere broer de EON Steel, maar qua schermafmeting even groot. De EON CORE heeft daarentegen aan één kant drie zilveren knoppen voor de bediening. Het geheel doet niet groot aan, weegt weinig en heeft een op het oog verhoudingsgewijs erg lange band. Daarmee lijkt hij dus zonder hulpmiddelen als verlengbanden zeer geschikt voor droogpakduiken. Overigens kunt je optioneel kiezen voor een bungee als je geen bandje wilt.

In de doos zitten naast de computer ook de interfacekabel en een schermprotector. Deze laatste kan je op het scherm plakken. De interfacekabel heeft aan de kant waar hij de computer in gaat, standaard een USB-aansluiting, maar de kant waar hij op de EON CORE wordt aangesloten, is interessanter: 4 pinnetjes en 2 ribbels en het mooiste is dat hij magnetisch is. Je hebt dus geen open stekkerverbinding meer (met het risico van lekkage) of het risico dat je de contacten op een verkeerde manier vastmaakt, geen geklooi dus met infrarood of klemmetjes. Je zou het bijna foolproof kunnen noemen. Is er dan geen nadeel? Jawel, doordat de connectie magnetisch is, zal je af en toe het inwendige kompas van de EON CORE moeten kalibreren, maar dat is vrij eenvoudig. En de gemiddelde afwijking door de magneet zal niet zo groot zijn noch zal de gemiddelde gebruiker zo strak op kompas willen navigeren dat het niet erg zal uitmaken, maar het is wel iets om te onthouden.

De EON CORE kan je zowel links als rechts dragen, het scherm is namelijk draaibaar. Je kan hem instellen met de knoppen links of rechts. Het scherm is een kleurenscherm dat qua helderheid drie standen kent: laag, standaard en hoog. In de standaardsetting is het scherm al erg goed afleesbaar, maar je kan dus een stapje verder en dan gaat de accu 14 uur mee (of terug – dan gaat de accu 26 uur mee). Er is geen extra verlichting omdat het scherm bij gebruik altijd aan staat. Extra verlichting is niet nodig.

De middelste knop gebruik je om de menu’s te selecteren, de onderste en bovenste om de waarden van je selectie aan te passen. Het gebruik daarvan is heel intuïtief.

Met de EON CORE kan je met de standaardscherminstelling tot 20 uur duiken voordat je hem weer moet opladen, maar om de één of andere reden komt mijn testexemplaar nooit verder dan 19 uur bij het opladen. Meer dan genoeg voor de testduiken, maar met dit testexemplaar red je de 20 uur dus niet. De accu is overigens een oplaadbare batterij (via USB) en niet door de gebruiker te vervangen – dit moet bij de dealer gebeuren.

De computer is geschikt voor gebruik met lucht, nitrox en trimix en voor open en gesloten (rebreather) systemen. Er wordt gebruikgemaakt van het Suunto Fused™ RGBM model. Als je er de optionele zender bij hebt, wordt hij ook meteen luchtgeïntegreerd – helaas had ik die voor deze test niet. Heb je hem wel, dan is de tip om in de instellingen je luchtverbruik en de inhoud van je fles op te geven. De computer neemt deze info dan in de berekeningen dan . Overigens kun je tot 10  zenders (gasmengsels) koppelen, maar ook dat heb ik niet kunnen testen. En als laatste kan je hem ook als bottomtimer instellen. Voor de technische duikers is het misschien handig om te weten dat de computer tot 80 meter gegarandeerd werkzaam is  – een diepte waar sportduikers niet eens willen komen.

Als je de interface gebruikt, kan je via Suunto Divemanager (huidige versie is 5) niet alleen de duiken uitlezen maar ook de instellingen van de knoppen aanpassen met voorgedefinieerde keuzes of je kan je eigen schermen maken en uploaden naar de computer. Die kan je dan gebruiken voor je duiken. Na elke schermaanpassing synchroniseert het programma met de EON CORE, waarna deze zich reset zonder het bestaande logboek te wissen.

Ook kan je via de interface natuurlijk de firmware updaten als er een nieuwe versie met nieuwe features is. Tijdens de testperiode kwam firmwareversie 1.6.5 beschikbaar en het updaten is echt een fluitje van een cent.

 
Als je ook nog een account aanmaakt op www.movescount.com/nl (ook van Suunto) kan je hierna (als je de app op je telefoon installeert) via Bluetooth contact leggen met je duikcomputer, de duiken bekijken en enkele basisinstellingen van je computer aanpassen (geavanceerde instellingen moeten echt via Divemanager). En natuurlijk kan je via Movescount online je belevenissen delen… persoonlijk hoeft dat van mij niet, maar tegenwoordig willen mensen graag aan de hele wereld laten weten wat ze doen, dus dan is het handig als dat meteen kan. Omdat de computer kan communiceren met je telefoon, heeft hij ook een vliegtuigmodus voor het geval je gaat vliegen.

De duik en erna
Het eerste wat ik leer, is dat de computer vanzelf in duikmodus gaat. Je hoeft dus geen pre-dive in te stellen of watertype aan te passen – wel zo makkelijk. Ware het niet dat ik er wel de eerste keer naar heb gezocht. Het tweede wat ik leer, is dat als je eenmaal hebt gekozen voor een bepaalde duikscherminstelling/modus, je dit onder water niet meer kan aanpassen. Je moet dus goed weten welke instelling je kiest en welke functies je aan welke knop(pen) hebt toegewezen. Gelukkig had ik de eerste duik één van de standaardschermen gebruikt, want ik bleek in mijn zelf bedachte schermconfiguratie toch een voorkeur te hebben gehad voor de timer en temperatuur onder de knoppen…. De knoppen zijn trouwens heel goed te bedienen met dikke handschoenen aan.
Het derde wat mij opvalt, is de lengte van het bandje. Het is zelfs iets te lang voor mij, het uiteinde flappert voor het display. Als het mijn computer was, zou ik het bandje zelf iets inkorten.

Maar wat mij het meest opvalt tijdens de duiken, is de uitstekende afleesbaarheid van het scherm. Of het nu in stoffig zout water is in Zeeland of in het heldere water van Vinkeveen, het scherm is bij elke duik bijzonder goed af te lezen. Heel helder en heel prettig – hiermee vergeleken zijn andere computers qua scherm toch ietwat flets. Voor mijn eigen computer heb ik bijvoorbeeld een lamp of de backlight nodig om hem bij vergelijkbare duiken af te lezen. Voor de EON CORE is dat allemaal niet nodig – de informatie staat er heel scherp en is zeer goed af te lezen.

De informatie die je in beeld krijgt, is zoals gezegd door jezelf in te stellen. Wat je ziet, is dus nuttig. Het kompas werkt ook prima.
Na de duik geeft de computer mooi aan hoe lang je oppervlakte-interval al duurt en wat je no-fly tijd is. Natuurlijk kan je het logboek bekijken en de volgende duik plannen. En thuis kan je via Divemanager de duiken nog eens op de pc bekijken en de gegevens waar nodig aanvullen. Je ziet meteen wat je profiel was en dat je het plafond van een vrijwillige veiligheidsstop hebt overschreden…

Qua onderhoud is het voldoende om de computer na gebruik met zoet water te spoelen – meer niet. En natuurlijk moet je de EON CORE niet laten vallen of ergens tegenaan stoten, in de zon leggen of opbergen in een luchtdichte ruimte, maar dat geldt voor alle duikcomputers. Verder is het altijd goed dat je hem om de twee jaar bij een dealer laat controleren.

Komen we bij de plus-en minpunten!
+ Uitstekend display
+ Informatie op scherm te wisselen door gebruiker
+ Veel mogelijkheden (lucht, nitrox, trimix en bottomtimer)
+ Knoppen goed te bedienen met dikke handschoenen
+ Luchtintegratie (mits in bezit zender)
+ Firmware aan te passen door gebruiker
– Testexemplaar van de computer wilde niet verder laden dan 19 uur (in plaats dan de verwachte 20)

Conclusie
De Suunto EON CORE is een uitstekend afleesbare duikcomputer met veel instelmogelijkheden in een zeer lichte behuizing met een voor droogpakduikers mooie lange band. De mogelijke luchtintegratie maakt het plaatje helemaal af.

Reactie van Joep Mol, Brand Manager Suunto Diving bij Amilco Benelux:
«Het is leuk om te lezen wanneer een uitgebreide test resulteert in een positieve uitslag. Waar de Suunto Eon Steel voor een aantal duikers als te robuust ervaren kan worden en de Suunto Vyper Novo als te klein, kan de Eon Core dit gat goed opvullen. Het verschil tussen de Steel en de Core zit hem voornamelijk in de hardware. Wil je de Eon Core eens beter leren kennen, ga dan naar een van onze Suunto dealers of kom naar onze stand op de DUIKVAKER 2018. Ook kun je de demo tool (app) downloaden (Apple/Android) of naar de website gaan.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

6 reacties

  1. Geen door de gebruiker en op een eenvoudige manier zelf te wisselen standaard batterij? Spijtig, hierdoor valt ie al direct bij mij uit de boot, letterlijk en figuurlijk ….

    REAGEREN
    • Vergeleken bij ‘vroeger’ is dit al een heel stuk beter. En als je eerlijk bent is oplaadbaar een mooie optie. Een batterij zelf vervangen is iets wat zorgvuldig moet gebeuren en kan niet iedereen en een stekker in de USB wel. Dus kijk vooral waar de winst ligt…

      REAGEREN
  2. Dit positieve verhaal is toch meer een kopie van de gebruiksaanwijzing en brochure dan een “test”
    Wat ik niet goed begrijp is dat de verlichting niet uit kan. Nu duik je altijd met een “zaklamp” aan. Waarom is dat? Hoe zit het met de schermbeveiliging, blijft het meegeleverde.folie een beetje zitten in zoet en zout water?

    REAGEREN
    • Was de folie al verloren na mijn eerste duik….

      REAGEREN
  3. Zelf vind ik het scherm best slecht af te lezen. Ik heb nu een paar duikjes gemaakt in de standaard instelling maar wat ondieper met zonnetje zie je niets. Ook dieper nog best “zachte” informatie. In ondiep moet je een hand gebruiken om er schaduw op te maken om te lezen wat het display weergeeft. Nu in de felste stand gezet. Hopelijk gaat dat beter.

    REAGEREN
  4. Na vele jaren duiken met een Aladin computer, heb ik een Suunto Eon Core gekocht. Na 7 duiken in december 1999 wil ik de computer terug gebruiken in 2023 na een corona-stop. Jammer maar het ding werkt niet meer. Terugzenden naar Suunto en 250 euro!!! herstelkosten. Er moest een nieuwe printplaat in die vermoedelijk enkel euro’s kost. Leuk bedrogen word je. Alvast nooit meer Suunto materiaal.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief