Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Scubapro S560 met MK21 en S360

Een mooie set om te zien en als we Scubapro moeten geloven, een meer dan uitstekend systeem in het middensegment. Rob van der Kuyl gaat ermee duiken.

Testlocatie: Nederland

Eerste aanblik en gebruik
De S560 met de MK21 1ste trap en de S360 octopus. Een mooie set om zo te zien en zoals Scubapro zelf aangeeft een meer dan uitstekend systeem in het middensegment. Nou dat belooft wat!

Om te beginnen met de 1ste trap. Het is een compacte gebalanceerde piston gestuurde 1ste trap met 2 hogedruk en 4 lage drukpoorten. Met een optionele kap kan je deze 4 vervangen door 5 lagedrukpoorten, maar de gemiddelde duiker zal dit niet nodig hebben. De vijfde poort komt dan bovenop de 1ste trap te staan en de hoek van alle poorten verandert van ongeveer 20 graden naar 30 graden (de bovenste van 0 naar 20 graden). Aan de buitenkant zitten de welbekende ribbels die we ook al kenden van onder andere de MK25, deze zorgen voor een betere warmte uitwisseling en maken de automaat in die zin koud water geschikter.

Na de MK25 heeft de MK21 de hoogste luchtopbrengst van alle 1ste trappen van Scubapro, dus ongeacht of de fles vol is of op welke diepte we ons bevinden we zouden geen last mogen krijgen van een tekort aan lucht of zwaar ademen. De MK21 is in de INT versie met 744 gram wel een stukje lichter dan de MK25.

Scubapro_MK21_2_02Scubapro_MK21_1

De S560 2e trap is gemaakt van polymeer, dus licht (172 gram) en is ook gebalanceerd. Daarnaast is de ademweerstand door middel van een stelschroef in te stellen en beschikt deze 2e trap over het VIVA (Venturi Initiated Vacuum Assist) systeem, wat de luchtstroom nog soepeler in de mond van de duiker schijnt te krijgen.

De S360 octopus lijkt uiterlijk veel op de S560. Ook deze 2e trap <s>heeft</s> is van polymeer gemaakt is ook gebalanceerd en heeft VIVA, maar hier kan de ademweerstand van de 2e trap niet ingesteld worden door de duiker. Deze staat vanaf fabriek <s>af aan</s> vast. Door het ontbreken van onder andere de weerstand instelbaarheid is het gewicht van de S360 nog een stukje lager dan de S560, de S360 weegt 158 gram.

Het totaal van deze configuratie (MK21, S560 en S360) komt dus net iets boven de kilo uit, dat is best licht.

De duik en erna
Belangrijk bij een duik met een automaat met een VIVA systeem is dat je hem op Pre-Dive (of Min) hebt staan voordat je gaat duiken. Dus zolang je aan de oppervlakte blijft, daarna ga je pas naar de Dive (of Max) mode. Het schijnt te voorkomen dat een automaat spontaan en ongecontroleerd gaat blazen, maar het blijft iets wat ik steeds vergeet. Als zoals hier het geval is de octopus ook een VIVA systeem heeft blijft die altijd op Pre-Dive staan tenminste totdat je hem moet gebruiken, dan zet je hem naar Dive.

Scubapro_S560_1

Maar goed ook op Pre-Dive geeft de S560 onder water een behoorlijke bak lucht en op de Dive stand zelfs nog meer. Wat ik verder erg prettig vind is dat de 2e trap erg licht in de mond is. Geen getrek door het gewicht en ook de slang is qua lengte en hoek prima, ook daar geen getrek, dat heb ik wel eens anders ervaren met andere automaten. Het mondstuk ligt prettig in de mond en van de gevoelsmatig korte baard waar de bellen uitkomen heb je geen last. Ik speel wat met de afstelling van de ademweerstand, maar of ik hem nou helemaal open of helemaal dicht zet ik krijg meer dan genoeg lucht. Diep of ondiep duiken maakt niet uit qua ademcomfort, deze combinatie blijft lekker ademen en ook het verschil in flesdruk speelt geen parten. Of het nu aan het begin of aan het einde van de duik is, het blijft makkelijk ademen.

En dat gevoel blijf ik houden bij alle duiken die ik met deze configuratie maak. Ik had wel graag eens met deze set onder het ijs gedoken, ik ben heel benieuwd naar de eigenschappen als het echt koud is, zowel boven als onder water. Gedurende de gemaakte testduiken hebben we namelijk geen ijs of ijzige omstandigheden gehad, de koudste pieken in het water lagen rond de 5 à 6 graden terwijl het grootste deel van de duik het water rond de 10-11 graden was. En  buiten het water was het zelfs nog veel warmer.

Scubapro_S360_1

Na elke duik moet je de set met kraanwater spoelen en uiteraard daarbij voorkomen dat er water in de 1e trap komt, dus goed kijken of het stofkapje erop zit. Daarna het geheel laten drogen en opbergen in een geventileerde ruimte en niet in de zon of bij andere warmtebronnen! Qua groot onderhoud geldt ook voor deze set na elke 100 duiken of 2 jaar en dat is wel zo handig, want dan weet je in ieder geval zeker dat hij het blijft doen, maar ook dat je beperkte levenslange garantie blijft gelden.

Komen we bij de plus en minpunten!

Pluspunten van het S560 met MK21 en S360 zijn:
+ lichte tweede trappen
+ instelbare ademweerstand (S560)
+ grote luchtopbrengst (MK21)

Minpunten zijn:
– geen geconstateerd

Conclusie
Eigenlijk past hier maar één conclusie en dat is dat het een fijne instelbare automaat die makkelijk lucht geeft en ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom Scubapro dit als een middensegment systeem classificeert, ik persoonlijk vind het een topper.

Reactie van Martine Grethe, Scubapro Salesmanager Nederland en Vlaams België:
Scubapro is altijd zeer verheugd met de mogelijkheid om deel te nemen aan het laten testen van onze duikmaterialen. Uiteraard kan het voorkomen dat hier of daar wat verbeterpunten worden geconstateerd, maar die worden door ons altijd als opbouwende kritiek gezien en mee terug genomen naar onze productie afdeling. Dat deze nieuwe ademautomaat zo goed wordt ontvangen is natuurlijk heel prettig en hier zijn wij uiteraard zeer content mee.
Het klopt dat wij de MK21/S560&S360 inschalen in ons middensegment. Het grote broertje de MK25 in combinatie met bijvoorbeeld de A700 voorziet namelijk van nog betere prestaties voor de veeleisendere duiker. Sterker nog, wij kunnen zelfs aantonen dat ons instapsegment vaak nog beter presteert dan menig geclaimde topsegment van de concurrent. En daar zijn wij trots op. Het testen van onze automaten voor het duiken onder het ijs zien wij daarom ook vol vertrouwen en met veel plezier tegemoet.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief