Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Test: Olympus E-PL7 en PT-EP12

Eindelijk, daar is hij dan! Een echte opvolger in de Olympus PEN familie, de E-PL7. Dit keer geen softwarematige update, maar een volledig nieuw design met nog betere specificaties. Tijd om de camera met het bijbehorende onderwaterhuis aan een test te onderwerpen.

Olympus E-PL7

De populariteit van de Olympus PEN camera’s bij onderwaterfotografen is niet meer weg te denken. Na de sterk verbeterde E-PL3 werd de E-PL5 en later ook de E-PL6 zeer enthousiast ontvangen. De E-PL6 was eigenlijk niet meer dan een E-PL5 met een software update. Maar met de komst van de E-PL7 is er weer een echte opvolger gekomen, een nieuw design met verrassend genoeg ook een nieuw standaard 14-42mm objectief.

Als we de camera eens goed bekijken zien we een strak retro design met een stevige vaste grip aan de rechterkant. De camera ligt daardoor heel goed in de hand. De verbeterde display springt in het oog, want het is een stukje groter dan de E-PL5/6. Nog steeds 3 inch, maar Olympus heeft de display weer uitgebracht met een verhouding van 2:3, wat op de E-PL2 voor het laatst gezien werd. De display is 180graden naar beneden kantelbaar voor “selfies” en heeft een resolutie van 1megapixel,RTEmagicP_PEN_E-PL7_EZ-M1442EZ_silver__Product_091_900x500 wat meer dan twee keer zo veel is dan de displays op de voorgaande modellen. Hiermee krijg je een erg scherpe beeldweergave. Verder heeft de camera de gebruikelijke knoppen en bekende menu structuur, een feest van herkenning dus. Bovenop de camera vinden we nu om de ontspanknop een draaiknop om snel tussen sluitertijd en diafragma te kunnen kiezen, natuurlijk afkomstig van de OMD camera’s. Dit is zeker een verbetering te noemen om nog sneller die ene gave plaat te kunnen maken. Die nieuwe knop is overigens niet het enige wat de camera van de OMD lijn heeft meegekregen. De 16 megapixel camera heeft dezelfde beeldsensor en processor gekregen als de OMD-EM10 en dat is qua techniek zowel voor het fotograferen als het filmen de grootste verandering ten opzichte van de E-PL5.

Opvallend is ook het nieuwe 14-42mm EZ objectief, waarbij EZ staat voor “Electronic Zoom”. Het zoomen kan nu alleen nog door gebruik te maken van de interne zoommotor, die je bedient door de ring op het objectief. Dit is even wennen bij het eerste gebruik boven water, dus dat belooft nog wat voor onderwater. We hebben nu in ieder geval een goede eerste indruk van de camera!

RTEmagicP_PEN_E-PL7_EZ-M1442EZ_silver__Product_001_900x500_01RTEmagicP_PEN_E-PL7_EZ-M1442EZ__Product_000_900x500_01

 

Olympus PT-EP12 onderwaterbehuizing

Wat meteen opvalt aan dit onderwaterhuis is dat de poort heel anders is dan de poorten van de E-PL5/6. De poort is zeer compact en op maat gemaakt voor de 14-42mm EZ. Een nadeel van deze compacte poort is dat deze eigenlijk alleen geschikt is voor de 14-42mm EZ. Een paar prime groothoekobjectieven van Olympus passen er wel in, maar zijn niet echt populair voor onderwaterfotografie en daarnaast wil je die liever niet achter een platte poort gebruiken. De echte macroliefhebbers die graag de Panasonic 45mm of de Olympus 60mm willen gebruiken zullen dus een bijpassende poort moeten kopen. Een voordeel van deze poort is dat deze net als bij de E-PL3 behuizing een geanodiseerd aluminium ring met 67mm schroefdraad heeft. Dit geeft een mooie stevige montage mogelijkheid van een eventuele voorzetlens.

pen met en zonder diffuser

De sluiting van het onderwaterhuis zit nog steeds rechts en is nu voorzien van een extra knopje die er voor moet zorgen dat de sluiting niet zomaar kan openen. Nu was dat al schier onmogelijk bij de oudere types, maar het geeft toch net wat meer zekerheid. Verder heeft het onderwaterhuis de bekende draaiknop voor een zoomgearring, ondanks dat Olympus voor de standaard mee geleverde 14-42mm EZ geen zoomgearring maakt. Gelukkig wordt er met de 3D printtechniek handig op ingesprongen en zijn vrijwel meteen na de introductie van deze set zoomgearringen in de handel verkrijgbaar. Gelukkig heeft Olympus wel gedacht aan de gebruikers die af en toe een poort en objectief wisselen waarbij wel een zoomgearring gebruikt moet worden en dat is fijn! Het display is lekker groot en goed te zien door de transparante achterkant, de knoppen zitten goed gepositioneerd en goed bedienbaar. De camera zit in het huis en ik ben klaar om te gaan duiken, de enige echte test!

Onderwater met de set

De E-PL7 met PT-EP12 onderwaterbehuizing schroeven we op een bestaande tray met handvaten en twee flitsers. Eenmaal onderwater laat de camera zich zeer snel scherpstellen. Om op de juiste plaats van het onderwerp scherp te stellen kan het focuspunt op 81 focuspunten (9×9) gezet worden. Het is een klein focuspunt en laat zich daarom erg precies positioneren. Wederom een hele verbetering ten opzichte van de oudere modellen. Het scherpstellen van onderwerpen op plaatsen met minder licht zijn toch op de sensor te vangen, want ook in die situaties laat de E-PL7 zich niet kennen en produceer de camera mooi scherpe beelden met de focus op de juiste plaats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat tijdens het fotograferen onderwater erg wennen is, is dat het zoomen niet is zoals we gewend zijn. In de camera zijn de knoppen “links” en “rechts” aangewezen voor het zoomen. Dit werkt met de standaard instelling van Olympus erg traag, maar het is gelukkig via het menu wel te versnellen. Feit blijft dat het zoomen via knoppen wat lastiger is dan met de oude vertrouwde zoomknop en als snel ontstaat een gevoel van heimwee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij een tweede testduik wordt gebruik gemaakt van een +10 diopter om het kleine leven onder water te kunnen fotograferen. De 14-42mm EZ op 42mm en de +10 diopter leveren zeer nette macrobeelden op. Dit is zeker ook te danken aan het feit dat de kortste scherpstelafstand slechts 20cm is in tegenstelling tot 25cm op de voorgaande 14-42mm IIR. Na het afdrukken op de ontspanknop is de foto ongelofelijk snel gemaakt, erg weinig vertraging dus ook met diopter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We merken dat tijdens het fotograferen vrij snel de juiste knoppen te vinden zijn, er is immers toch een stukje meer ruimte tussen de knoppen in vergelijking met het onderwaterhuis van alle voorgangers. Dat is een erg prettige bijkomstigheid wat het gebruiksgemak toch een stuk verhoogt. Al met al kwamen we na deze testduiken met een glimlach uit het water en heeft Olympus een mooi doorontwikkelde PEN set op de markt gezet…!

Conclusie

De foto’s die met tijdens de testduiken gemaakt zijn, zien er prachtig scherp uit met een mooie kleurenweergave, erg levendig en in balans. Met de 16 megapixels tot je beschikking heb je meer dan voldoende voor mooie afdrukken. De camera focust snel, ook in minder licht en laat zich ook in het onderwaterhuis erg prettig bedienen. Om echt het beste uit de set te halen is het advies om een aanvullende zoomgearring aan te schaffen.

Eindoordeel

 

RTEmagicP_ACCESSORIES_PT-EP12_E-PL7_EZ-M1442EZ__Product_350__x290+ kwaliteit van het LCD-scherm
+ snelle autofocus bij minder licht
+ prestaties bij hoge ISO-waarden

– zoomen met de 14-42mm EZ zonder zoomgearring
– poort van onderwaterhuis niet geschikt voor andere populaire objectieven

 

 

 

Openingsfoto: Erik de Boer
Onderwaterfoto’s: René Weterings
Productfoto’s: Olympus

5 reacties

  1. Beste René

    Ik ben voornemens om de epl7 te gaan aanschaffen en ik wil gezien de kosten starten met 1 flitser. Welke zou je mij aanraden?
    En voor het maken van een mooie macro foto welke voorzetlens zou je mij aanraden.
    Ik ga alles aanschaffen bij onderwaterhuis.nl

    Groetjes Mandy

    REAGEREN
    • Beste Mandy,

      Met een E-PL7 ga je veel plezier beleven, ik heb er zelf ook heel fijn mee gefotografeerd en ben later overgestapt op de E-M5mkII.
      Er zijn diverse soorten flitsers zoals je weet, maar ik heb zelf in gebruik alleen ervaring met INON en dat bevalt me gelukkig ook heel goed. Daar fotografeer ik al weer meer dan 6 jaar mee. Je hebt bij INON de keuze uit de S-2000, D-2000 en Z-330 (= opvolger van de Z-240) en zijn allemaal goed. Let vooral op de grootte van de knopjes bij de S-2000, want die zijn erg klein. Als je op de automatische stand gaat beginnen is dat niet zo erg, maar later als je wellicht alles manueel wilt doen, dan zijn grotere knoppen wel een stuk fijner en dan is de keuze voor de D-2000 of Z-330 logischer. De Z-330 is wel echt een flitser voor de ervaren fotograaf, dus met een D-2000 heb je veel plezier. Maar ook Sea&Sea heeft 3 mooie flitsers, de YS-03 (kan alleen op automatische stand gebruikt worden), de YS-01 (vergelijkbaar met de INON D-2000) en de YS-D1 (vergelijkbaar met de Z-330). Ook dit zijn goede flitsers, waarbij je kunt nadenken wat je over een tijdje denkt te gaan doen. Ik denk dat je de YS-01 en de D-2000 maar eens moet gaan bekijken.
      Wat betreft voorzetlens voor macro heb je een aantal opties, de Nauticam CMC-2, de INON UCL-90 en de Subsee + 10. De precieze voor- en nadelen zou ik bij Onderwaterhuis.NL maar eens navragen, maar je kunt op hun website alvast even kijken naar de prijzen.
      Ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen, succes met je keuze en veel plezier met de nieuwe set!

      PS: Laat je de foto’s tzt ook zien hier op DuikeninBeeld? 😉
      Dat kun je doen door een eigen fotoalbum aan te maken: https://duikeninbeeld.tv/foto-en-film/fotogalerie/

      REAGEREN
      • Bedankt René voor je reactie. Hier kan ik zeker iets mee! Qua flitser wil ik idd iets kopen waar ik de komende tijd gewoon mee vooruit kan. De eerste keren zal het nog een beetje op de automatische piloot zijn maar als ik verder gevorderd ben is het zelf instellen ook heel fijn. Ik heb er heel veel zin in om te gaan beginnen.
        En ik zal zeker een album aanmaken. Wie weet kan ik nog wat feedback krijgen.
        Groetjes Mandy

        REAGEREN
  2. Na jaren nu dit stukje pas gevonden… toch nuttig om over mijn set te lezen.
    Altijd fijn om te weten. En ja, die poorten en ring wisselen vind ik nog steeds erg vervelend. Ook omdat deze af en toe muurvast zitten en even snel wisselen lukt mij echt niet. Origineel voor de 14. Twee ringen voor de 60 en enkele voor de 30mm. Bijzonder onhandig, maar met de camera nog zeer tevreden.

    REAGEREN
  3. Hallo Eduard, ja het blijft een fijne camera. Inderdaad, het wisselen van poorten op de PEN huizen is erg onhandig. Dat werkt al veel beter bij de OM-D huizen van Olympus! Dus wellicht overstappen op een E-M5 mark II met Olympus huis? 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief