Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Mares Smart Duikcomputer

Een nieuwe polscomputer en een vakantie aanstaande -reden genoeg voor materiaalspecialist Rob van der Kuyl om de computer mee te nemen en te testen.

Eerste aanblik en gebruik

De SMART duikcomputer van MARES. Een duikcomputer op horloge formaat geschikt voor Lucht, Nitrox (21-99%), Freediven en als Bottomtimer. De SMART oogt inderdaad als een horloge en draagt ook als een horloge. Hij is niet groot en niet zwaar, eigenlijk qua grootte en gewicht precies goed wat mij betreft, wat waarschijnlijk ook te maken heeft met de gebruikte materialen. Het scherm is door twee strepen in drieën gedeeld en geeft duidelijk de informatie weer die je nodig hebt, zowel als je hem als horloge gebruikt als wanneer je hem als duikcomputer inzet.

Er zitten twee knoppen op aan de rechterkant die je in staat stellen om door de verschillende menu’s heen te scrollen, er staat zelfs Up en Down bij de knoppen. De eerste is om het menu te selecteren en bij vasthouden te bevestigen wat je keuze is, de andere is de andere kant uit scrollen of het menu te verlaten bij lang indrukken. In horloge modus gaat bij lang indrukken van de Down button de verlichting aan. Wat ook praktisch is, is dat je de batterij zelf kan vervangen en als je ook nog de interface hebt, dan kan je de SMART uitlezen en de duiken naar je eigen computer verhuizen. Wellicht kan je via de interface ook in de toekomst een software upgrade doen, maar ik had in de test geen interface, dus ik kan daar weinig over zeggen.

Mares_Smart2De SMART heeft net als andere duikcomputers verschillende menu’s en functies. De belangrijkste zijn wel Set, waar je alle instellingen voor de duik en het horloge in kan geven (zout of zoet water, duur verlichting, e.d.), de Pre-dive (waar je hem klaar zet voor de duik), de Mode (lucht of nitrox), het Plan (waar je je duik kan plannen) en het Log (je duiklogboek).

Wat voor sommige duikers fijn kan zijn, zeker bij het maken van decoduiken, is dat de SMART in te stellen is om met twee gasmengsels te duiken, let wel op welk mengsel je waar neer zet, want dat maakt uit!

 

De duik en erna
Het is makkelijk aantrekken, gewoon je pak aan en de SMART om je pols doen. Het is immers een horloge. Wel denk ik dat je als je in Nederland duikt en een dikker pak hebt of zelfs een droogpak je problemen kan krijgen met de lengte van het bandje. Geen idee of er een verlengingsbandje is of komt, maar dat zou dan wel handig zijn.

Na het te water gaan mis ik iets, ik ben toch onder water? Waarom gaat de computer dan niet over in duikmodus? Juist, dat doet hij wel maar wat later dan ik gewend ben van mijn eigen computer. De handleiding (ja wie leest die dan ook in detail) geeft later uitsluitsel, de computer gaat in duikmodus op een diepte van 1.2 meter en als je hem niet in pre-dive mode hebt gezet binnen maximaal 20 seconden. Ik was dus te ongeduldig en gewoon nog niet diep genoeg en ik had hem natuurlijk niet in pre-dive mode gezet voor het te water gaan.

Onder water is de SMART goed af te lezen, je ziet de cijfers duidelijk en ook zie je geen informatie war je niet op zit te wachten. In de duikmode en zonder dat je op een knop drukt zie je de huidige diepte, de maximale diepte, de niet decompressietijd, de duiktijd, de stikstofopname en de temperatuur. Met de knoppen kan je de overige informatie zoals gemiddelde diepte, stopwatch, O2 percentage, de tijd, de Maximum Operating Depth (bij Nitrox ingesteld) tonen. De bovenste knop doet dit voor het bovenste deel van het scherm en de onderste knop voor…juist het onderste deel van het scherm!

Wat mij wel opviel was de snelheid waarmee de SMART een geluidsalarm afgaf;  ik tilde mijn linkerarm op om het scherm af te lezen en prompt begon hij te piepen. Blijkbaar beweeg ik mijn arm met meer dan 10 meter per minuut want dan gaat dit alarm af. De geluidssignalen zijn overigens uit te zetten in de instellingen. Of dat verstandig is, is vraag 2, maar ik vond de SMART in deze wel erg gevoelig.

Mocht je de weg onder water kwijt zijn en even boven water kijken is dat prima tot 3 minuten, daarna wordt het vervolg als een nieuwe duik gezien. Binnen 3 minuten onder gaan betekent een vervolg van de duik en dus telt de SMART de duiktijd dan door. Bij elke duik dieper dan 10 meter geeft de SMART overigens een veiligheidsstop van 3 minuten aan die tussen de 6 en 3 meter gemaakt kan worden (kan, want het is niet verplicht!). De SMART kan ook decostops aangeven en die zijn wel verplicht!

Mares_Smart_Diving_BKNa de duik geeft de SMART de niet-vliegtijd aan en de reststikstoftijd en uiteraard wordt alles van de duik opgeslagen in het logboek. In de logboekfunctie kan ongeveer 35 uur aan duikprofielen worden opgeslagen en bij activeren van deze functie zie je het aantal gemaakte duiken, de ooit behaalde maximale diepte, etc. etc. daarna kan je door selectie de specifieke duik opzoeken.

Qua onderhoud is de computer ook SMART, na gebruik hoef je hem alleen maar goed af te spoelen met leidingwater, meer niet. En natuurlijk niet in de zon laten drogen of in een afgesloten doosje stoppen, hij moet altijd kunnen ventileren. Verder is het qua onderhoud zo dat de je de juiste werking van de dieptemeter om de twee jaar moet laten controleren.

 

Conclusie

Komen we bij de plus-en minpunten!

+ Goede maat van het scherm (goed afleesbaar)
+ Veel mogelijkheden (lucht, nitrox, freedive en bottomtimer)
+ Batterij zelf te vervangen

– Snel stijgalarm
– Relatief kort bandje bij dikke pakken

De SMART, een mooie multifunctionele duikcomputer in een niet al te grote behuizing, dus ook prima te gebruiken in het dagelijkse leven als een horloge.

Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux:
«Wij zijn blij met de test van onze veelzijdige computer. Het klopt dat de Smart inderdaad via de interface updates van de software kan ondergaan, dus ook in die zin is de Smart veelzijdig.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

2 reacties

  1. Waardeloos; de integreerde duiktabel wijkt in de minst conservatieve stand 25% af in vergelijk met de tabellen van padi, ssi en naui. Je bent dus continue in deco als je met je budy duikt die wel een fatsoenlijke duikcomputer heeft. Dat maakt dit apparaat levensgevaarlijk. Waarom, hoogstwaarschijnlijk zijn ze bang om aangeklaagd te worden en stellen alles maar zeer conservatief in.

    REAGEREN
  2. Helemaal mee eens, waardeloos en levensgevaarlijk; op 15mtr scheelt het 19min met Padi tabel. Heb zuurstof op 26% gezet als ik met lucht duik, komt het nog iets in de buurt.
    zuurstof 21%; 1.45 andere waarde maakt niet uit bovenste rij is mares
    12mtr/99min, 15m,66m, 18m/47m, 21m/34m, 24m/27m, 27m/21m, 30m/16m, 33m/14m, 36m/12m,
    12mtr/147min, 15m/85m, 18m/56m, 21m/41m, 24m/31.7m, 27m/25.4m, 30m/20m, 33m/16.4, 36m/13m
    39m/10m, 42m/9, 45m/8m, 48m/6m, 51m/6m
    39m/10m, 42m/8m

    zuurstof 26%; 1.45 bovenste rij is mares
    12mtr/99min, 15m/81m, 18m/57m, 21m/43m, 24m/32m, 27m/25m, 30m/20m, 33m/17m, 36m/14m,
    12mtr/147min, 15m/85m, 18m/56m, 21m/41m, 24m/31.7m, 27m/25.4m, 30m/20m, 33m/16.4, 36m/13m
    39m/12m, 42m/10m,
    39m/10m, 42m/8m

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief