Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Mares Quad duikcomputer

Rob van der Kuyl is op pad geweest voor DuikeninBeeld. Dit keer heeft hij in de Rode Zee en in Nederland de Mares Quad duikcomputer getest.


Eerste aanblik en gebruik
De MARES Quad duikcomputer ziet er leuk uit. Hij is niet al te groot, maar ook niet al te klein, en hij is licht. Eigenlijk dus precies goed op al die punten. Hij beschikt over een lange band, dus je hebt geen verlengstuk nodig als je met een droogpak duikt.
De computer heeft vier knoppen, die zoals de naam al enigszins doet vermoeden, op de vier hoeken van de computer zitten. Linksboven zit de Enter-toets, rechtsboven de toets Omhoog en rechtsonder Omlaag (logisch is het wel), en linksonder zit dan nog de ESC-knop.

Bij de Quad kan je drie verschillende gasmengsels instellen en ook is hij te gebruiken als bottomtimer. De firmware en de batterij zijn door de gebruiker zelf aan te passen of te vervangen. Voor de firmware heb je wel de Divelink Interface nodig, en om precies te zijn versie 2. Deze tweede versie heeft namelijk een iets langere clip en dat heb je bij deze computer gezien zijn breedte wel nodig. De eerste versie werkt ook, maar de clip is daar wat korter en schuift dus makkelijk van de computer af omdat hij niet zo goed klemt.

Divelink-interface

Als we naar het scherm van de Quad kijken, zien we twee strepen die het scherm in drie delen verdelen. Dit is ook zo tijdens de duik. Je kan zelf tijdens de duik naast de meest noodzakelijke informatie over bijvoorbeeld de huidige diepte ook je gemiddelde diepte of de temperatuur laten verschijnen. Tijdens de duik heeft de Quad nog iets speciaals: beide knoppen boven worden ‘up’ en beide knoppen beneden worden ‘down’. Dit wordt het Specular Button Arrangement genoemd en volgens MARES is de Quad daardoor eenvoudiger in gebruik. Met de bovenste knoppen verandert de informatie op de bovenste rij en met de onderste knoppen de informatie op de onderste rij.

Boven water heeft de QUAD net als andere duikcomputers verschillende menu’s en functies. De belangrijkste zijn wel Set, waar je alle instellingen voor de duik en de tijd kan ingeven (zout of zoet water, duur verlichting, e.d.), de Pre-dive (waar je hem klaarzet voor de duik), de Mode (lucht of nitrox), het Plan (waar je je duik kan plannen) en het Log (je duiklogboek).

De Quad heeft dan wel een pre-dive modus, maar als je die vergeet, springt hij automatisch in de duikmodus op 1,2 meter. Verder beschikt de computer over run away deco, een alarm als je de voorziene opstijgtijd bij een decompressieduik overschrijdt – dit alarm is in te stellen in verschillende stappen. De Quad is niet luchtgeïntegreerd en dat is eigenlijk best wel jammer.

De duik en erna
Als je al eerder Mares computers hebt gebruikt, is de Quad boven water eigenlijk minder intuïtief. De meeste MARES computers die ik heb gebruikt voor duiken of testen, beschikken namelijk maar over twee knoppen en nu heb ik er vier. Ik zit dus af en toe (boven water) een knop vast te houden om in een menu te komen terwijl ik eigenlijk gewoon op de knop linksboven (enter) moet drukken. Maar gelukkig is dat alleen boven water, onder water is hij wel heel intuïtief qua gebruik, juist ook vanwege de Specular Button Arrangement.

Het eerste wat mij onder water opvalt, is het verschrikkelijk heldere en zeer goed afleesbare scherm. Wow! Terwijl ik ergens vreesde dat voor mij -net als bij vele duikers vóór mij- op een gegeven moment de leesbril zou lonken, is die vrees met deze computer in één klap weggenomen.

Onder water is de Quad dus zeer goed af te lezen, je ziet de cijfers heel duidelijk en ook zie je geen onnodige informatie. In de duikmodus en zonder dat je op een knop drukt, zie je de huidige diepte, de maximale diepte, de niet-decompressietijd, de duiktijd, de stikstofopname en de temperatuur. Met de knoppen kan je de overige informatie zoals gemiddelde diepte, O2-percentage, de tijd, de MOD (bij Nitrox) tonen. De bovenste knop doet dit voor het bovenste deel van het scherm en de onderste knop voor… juist het onderste deel van het scherm!

Divemanager-software

De Quad heeft wel een kort oppervlakte-interval: ben je langer dan 3 minuten boven, dan wordt het vervolg als een nieuwe duik gezien. Binnen 3 minuten onder gaan betekent de duik vervolgen en dan telt de Quad de duiktijd door. Na de duik geeft de Quad de niet-vliegtijd en de reststikstoftijd aan en wordt alle info van de duik opgeslagen in het logboek. In de logboekfunctie kan ongeveer 35 uur aan duikprofielen worden opgeslagen en wanneer je deze functie activeert, zie je het aantal gemaakte duiken, de ooit behaalde maximale diepte, etc. etc. Daarna kan je door middel van selectie de specifieke duik opzoeken. En als je de Divelink interface hebt, kan je de duiken nog eens op de pc nakijken en de gegevens aanvullen waar je dat nodig vindt.

Qua onderhoud; na gebruik alleen goed spoelen met zoet water, meer niet. En natuurlijk moet je de Quad niet laten vallen of ergens tegenaan stoten, in de zon leggen of opbergen in een luchtdichte ruimte, maar dat geldt eigenlijk voor alle duikcomputers. Verder is het van belang voor de juiste werking van de dieptemeter dat je hem om de twee jaar bij een dealer laat controleren.

Plussen en minnen
Komen we bij de plus-en minpunten!
+ Uitstekend afleesbaar
+ Informatie op scherm te wisselen door gebruiker
+ Veel mogelijkheden (3 gasmengsels en bottomtimer)
+ Batterij door gebruiker te vervangen
+ Firmware aan te passen door gebruiker (mits in bezit van de Divelink interface)
+ Licht in gewicht

– Geen luchtintegratie

Conclusie
De Quad is een uitstekend afleesbare duikcomputer in een lichte behuizing. Het enige gemis is de  luchtintegratie.

 Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux:
«Wij zijn blij met de gedane test. Terwijl deze computer getest werd, hebben de ontwikkelingen bij MARES niet stilgestaan. Inmiddels is er, naast de geteste QUAD computer, ook een luchtgeïntegreerde versie van de QUAD, de QUAD AIR. Maar let wel (!): dat is een apart product, de geteste versie van de QUAD kan niet worden aangepast voor luchtintegratie.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

www.mares.com

 

2 reacties

  1. vind geen software om mijn mares quad computer met dive link
    uit te lezen op mijn laptop kan iemand mij daar mee helpen BVD

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief