Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Test: Canon 600D in Sea&Sea RDX huis

SEA&SEASEA&SEAAls we de specificaties mogen geloven, is dit in technisch en economisch opzicht een interessante combinatie: kwalitatief en betaalbaar! We testen de Canon EOS 600D in het Sea & Sea RDX-600D onderwaterhuis.

 Ga je op zoek naar informatie over de Canon 600D, dan tref je al snel omschrijvingen aan, waarin je leest dat dit de ideale camera is voor de ambitieuze amateurfotograaf, die op zoek is naar een combinatie van superieure beeldkwaliteit en bedieningsgemak. Sea&Sea is een vertrouwd merk in de wereld van onderwaterfotografie, die onder andere verschillende type behuizingen voor spiegelreflexcamera’s maakt. De MDX en de RDX serie, die qua prijs en gebruikt materiaal van elkaar verschillen, maar niet qua bedieningsgemak. Tijd om deze instappers te testen…

Canon EOS 600D

De Canon EOS 600D is een compacte en lichte spiegelreflexcamera, die lekker in de hand ligt. De 600D beschikt over een 18-megapixel APS-C CMOS-beeldsensor, die samenwerkt met een 14-bits Digic 4 beeldprocessor. Klinkt interessant en dit betekent volgens Canon dat je “schone” foto’s kunt maken met mooie vloeiende en realistische kleuren, ook in situaties waarbij je weinig omgevingslicht hebt. Uit de trukendoos van de technisch ontwerpers van Canon zijn allerlei handigheidjes gehaald die er onder meer voor zorgen dat de 600D zelfs kan fotograferen tot ISO 12.800.

EOS_600D_TOP_w_EF-S_18-55mm_IS_IIMet de draaiknop boven op de body selecteer je de verschillende programma mogelijkheden, van volledig automatisch tot volledig manueel. Op het display van de camera krijg je bij elk programma een handige toelichting. Zo geeft de camera een toelichting bij bijvoorbeeld de sport- of de close-up stand. Een korte toelichting over in dit geval de sluitertijd en scherpte –diepte. Het menu werkt heel intuïtief en stelt je in staat om de basis instellingen te gebruikenEOS_600D_FSL_FLASH_OPEN_w_EF-S_18-55mm_IS_II zonder dat je de gebruiksaanwijzing hoeft te lezen. Canon heeft de 600D wel voorzien van een aantal technologische foefjes die je uit de gebruiksaanwijzing zult moeten halen, extra’s die je in staat stellen kleur en scherpte te beïnvloeden. Functies die bij moderne spiegelreflexcamera’s in deze klasse tegenwoordig heel normaal zijn.

De Canon 600D is verder voorzien van een handige live-view functie, waardoor je als fotograaf niet door de zoeker hoeft te kijken, maar je compositie kunt bepalen aan de hand van het beeld in het display. Het display is kantelbaar waardoor je deze in allerlei posities naast de camera
kunt draaien.

HD video

Bij nieuwe spiegelreflexcamera’s is de HD filmfunctie al bijna standaard te noemen. Ook met de Canon 600D kan er in HD video opname worden gemaakt en de camera heeft hiervoor uitstekende specificaties: 1920 x 1080 pixels oftewel Full HD in het MPEG4/MOV-formaat met 24, 25 of 30 beelden per seconde. De film functie gaat verder dan enkel aan en uit zetten. Er zijn veel mogelijkheden zoals een handmatige instelling voor sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Tijdens het filmen kun je foto’s maken door het indrukken van de ontspanknop waarbij het filmen gedurende een seconde wordt onderbroken. Om te kunnen beginnen met filmen moet je het programmawiel verdraaien naar de filmfunctie, je kunt vanuit het fotografen niet direct met filmen starten. In de videofunctie start en stop je het filmen door de live-view knop in te drukken, die op het onderwaterhuis duidelijk opvalt door zijn rode kleur. Je kunt de camera op verschillende manieren scherp laten stellen tijdens het filmen. Een mogelijkheid om continu scherp te stellen ontbreekt.

Sea&Sea RDX-600D onderwaterbehuizing

Als onderwaterfotograaf ben je het merk Sea&Sea misschien op verschillende producten tegengekomen. Als fabrikant van onderwaterhuizen kun je dit merk gerust tussen de makers van kwaliteitsbehuizingen zoals onder andere Hugyfot plaatsen. Naast de RDX behuizingen maakt Sea&Sea ook de MDX behuizingen voor (meer) professionele camera’s. De huizen uit MDX-serie, waarbij de M voor metaal staat, zijn gefreesd uit een blok aluminium en liggen daardoor in een hoger prijssegment. De behuizing van de RDX-serie is gemaakt uit stevig en in zwart uitgevoerd polycarbonaat. Hierdoor zijn de behuizing goedkoper te produceren, wat je als consument in jouw aankoopprijs terugziet. De behuizing oogt lekker stevig en degelijk en is volgens opgave mee te nemen naar een diepte van 60 meter. Bijzonder aan een behuizing voor een spiegelreflexcamera is de mogelijkheid om optische kabels te gebruiken voor de aansturing van je flitsers. Het is een goedkope manier voor het aansturen van je flitsers, zeker als dit betekent dat je niet direct nieuwe flitsers hoeft aan te schaffen. Bovendien is het veel handiger om op vakantie een optische kabel te vervangen of te gaan gebruiken bij een eventuele storing. Nadeel is dat de behuizing iets meer ruimte nodig heeft in de hoogte omdat de flitser van de camera omhoog moet kunnen klappen. Voor de fotograaf die toch graag een elektronische aansturing van zijn flitsers heeft, biedt het huis al een voorbereide montagemogelijkheid voor één aansluitpunt. De behuizing wordt standaard geleverd met een band waartussen je de rechterhand kunt steken voor het vasthouden en het bedienen van de camera. Extra handgrepen zijn optioneel. Aan de bovenzijde van de behuizing zit een flitsschoenaansluiting voor de montage van een flitser of focus/videolamp. Sea&Sea heeft ervoor gezorgd dat alle camerafuncties in het onderwaterhuis bedienbaar blijven.

110518sea_061.jpgDe achterwand van de behuizing wordt met behulp van twee stevige klemmen op de o-ring gedrukt. Om ervoor te zorgen dat de achterwand goed op zijn plek zit haak je deze ook nog extra in een uitsparing aan de bovenzijde van de camera. Dit alles oogt degelijk en verzorgd. Aan de voorzijde van het huis tref je een speciaal port-lock systeem aan. De poort die je gebruikt draai je op deze manier niet op het huis, maar druk je er rechtstandig in. Deze manier van bevestigen zorgt er volgens de fabrikant onder meer voor dat de o-ring een langere levensduur heeft. De poort wordt vervolgens vergrendeld door een speciale ring, die ervoor zorgt dat de poort op zijn plek blijft zitten. Deze ring kan alleen ontgrendeld worden door schuifje te gebruiken. Iets wat onmogelijk per ongeluk kan gebeuren. Sea&Sea levert verschillende poorten met bijbehoren ringen voor de bediening van je zoomlens of eventueel manuele focus. Het is erg prettig dat je de poort die je voor de 18-55 mm kitlens aanschaft, ook kunt gebruiken voor de Sigma 10-20 mm zoomlens en de Canon 60 mm macrolens, de wat kleinere macropoort hoeft niet perse aangeschaft te worden.

110518sea_034  0a650e016c


Onder water met de set

Voor het testen van deze set monteren we handgrepen onder de behuizing. Zeker bij gebruik in Nederland, waarbij je vrijwel altijd met handschoenen zult duiken, is het aan te bevelen om deze direct te monteren. Dit vergemakkelijkt het vasthouden en bedienen van de camera aanzienlijk. Daarnaast stelt het je direct in staat om flitsers op je camera te monteren. Bij het testen wordt al snel duidelijk dat je niet moet vergeten de interne flitser van je camera omhoog te zetten voordat je de set volledig in elkaar zet. Dit is de enige knop die je niet op het huis kunt terugvinden. De camera laat zich makkelijk bedienen en focust snel. We testen de camera uiteraard vooral in het manuele programma. Canon heeft ervoor gekozen de camera uit te rusten met één draaischijf voor het aanpassen van de sluitertijd en het diafragma, waardoor je altijd een knop in moet drukken om te wisselen in de bediening van deze functies.  Wanneer je gebruik maakt van handgrepen is dit geen probleem. Wanneer je gebruikt maakt van de meegeleverde band is de bediening wel even wennen en is het manoeuvreren van je hand niet altijd even handig. Het huis is voorzien van een zoeker die iets vergroot. Mocht dat nog te klein voor je zijn, dan kun je heel eenvoudig omschakelen naar live-view, zodat je het display kunt gebruiken.

snoek_vinkeveen_CanonEOS600D.jpg

IMG_9084.JPG

Conclusie

De Canon 600D is een prima cameraEOS_600D_FRT_w_EF-S_18-55mm_IS_II voor de serieuze onderwaterfotograaf die bewust voor een spiegelreflexcamera kiest. De EF-S 18-55 II IS zoomlens, die vaak standaard in een kit wordt meegeleverd, is een veelzijdige lens waar je onder water goed mee uit de voeten kunt. Voor Canon spiegelreflexen is er bovendien een breed scala aan lenzen leverbaar die je in staat stelt om met een ideale configuratie in het water te stappen. De RDX-600D is een prettig en degelijk huis. Het is ergonomisch vormgegeven waardoor het makkelijk te gebruiken is. Zowel de sluiting van de achterwand, als het poortsysteem aan de voorzijde van het huis zijn zo vormgegeven, dat er bij zorgvuldig gebruik geen zorgen hoeven te zijn over ontstaan van lekkage. De vraag of deze instappers de belofte waarmaken, kan positief worden beantwoord. Sterker, dit is een volwaardige en kwalitatieve set, waarbij de suggestie dat het om een instapset gaat, je duidelijk op het verkeerde been zet.

Eindoordeel

+ prijs/kwaliteit verhouding voor zowel camera als behuizing
+ aansluiting voor twee optische kabels en één elektronische flitskabel
+ goed vergrendelingsysteem voor de poort
+ beeldkwaliteit en snelheid van de camera
– snelheid van scherpstellen bij live-view

 

 

Productfoto’s camera  – Canon
Productfoto’s behuizing –
Sea&Sea
Onderwaterfoto – Edwin van der Sande

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief