Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Steenkoralen Sint Maarten ernstig bedreigd

De steenkoralen van Sint Maarten lopen ernstig gevaar – tussen de 50 en 90 procent is geïnfecteerd met de ‘Tissue Loss Disease’ of reeds afgestorven.

Een nieuwe koraalziekte verspreidt zich door de Cariben en doodt grote hoeveelheden steenkoralen, melden DNA en Nature Foundation Sint Maarten. De ziekte was in 2014 al waargenomen in Florida en breidde zich uit naar Mexico, Jamaica en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Uit monitoringonderzoek eind oktober 2018 is gebleken dat Sint Maarten het eerste eiland in de Nederlandse Cariben is waar deze ziekte is geconstateerd, onder andere op riffen binnen het beschermde gebied Man of War Shoal.

Weergaloos

Hoewel de riffen in de regio in het verleden eerder zijn geteisterd door ziekten en daarna weer zijn hersteld, noemt de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) deze ziekteuitbraak ‘weergaloos als het gaat om omvang, duur en mate van dodelijke schade voor koralen’. Inmiddels is tussen de 50 en 90 procent van de steenkoralen van Sint Maarten geïnfecteerd of afgestorven, blijkt uit onderzoek dat de Nature Foundation begin 2019 deed.

Uit voorlopig onderzoek wordt afgeleid dat bacteriën de oorzaak zijn, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Witte flarden van bloot skelet bedekken de geïnfecteerde koralen. In enkele weken tijd kan de ziekte zich verspreiden van de kern naar de kolonie, totdat de hele kolonie uiteindelijk afsterft. De kans op afsterven is tussen de 66 en 100 procent. Voor zover nu bekend tast de ziekte ongeveer 20 soorten koraal aan, waaronder ster- en hersenkoraalsoorten. Het bedreigde elliptische sterkoraal (Dichocoenia stokesii) en pilaarkoraal (Dendrogyra cylindrus) zijn met name vatbaar voor de ziekte. De ernstig bedreigde ‘elkhorn’ en ‘staghorn’ rifkoralen worden (nog) gespaard.

Duikers

De Nature Foundation pleit voor hulp van de hele gemeenschap om de verspreiding van de koraalziekte tegen te gaan. Er is veel onbekend en onzeker omtrent de ziekte, maar men denkt dat de ziekte zich verspreidt via direct contact en watercirculatie. Duikers wordt geadviseerd om hun duikmateriaal grondig schoon te maken na iedere duik en zwemmers krijgen het advies extra op te letten dat ze geen koraal aanraken – ter voorkoming dat ze de ziekte overbrengen. De kans op een infectie blijkt te worden vergroot door aanraking met plastic. Riffen moet dan ook worden ontdaan van plastic afval en gebruik van plastic voor eenmalig gebruik moet worden vermeden.

Oproep
«Deze ziekte is nog een bijkomende grote bedreiging voor onze koraalriffen en de Nature Foundation heeft dringend steun van besluitvormers en de gemeenschap nodig om te kunnen behouden wat er nog over is,» aldus Tadzio Bervoets, directeur van de Nature Foundation. «Een gedegen infrastructuur voor afvalwater, waarvoor zij die afvalwater in de zee en watergebieden dumpen verantwoordelijk zijn, meer monitoring, en een verbod op wegwerpplastics en koraalonvriendelijke zonnebrand zouden veel kunnen helpen.»
In de tussentijd zal de Nature Foundation de verspreiding van de ziekte zorgvuldig blijven monitoren en tests uitvoeren om de verspreiding tegen te gaan. D

Bron: DCNA en Nature Foundation Sint Maarten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief