Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Natuur

Sander van der Heijden – Stichting ANEMOON dag 2016

De Landelijke ANEMOON-dag is dé dag voor alle natuurliefhebbers die duikend waarnemingen doen, strand-aanspoelsel tellen, stenen keren en geïnteresseerd zijn in de Nederlandse onderwaterbiologie, en voor iedereen die graag meer willen weten over het onderwater (zee)leven. Duikreporter Sander van der Heijden was erbij.


Datum: 19 maart
Duiklocatie: Tiel

duikreport-call-to-action-350x85

Deze dag lijkt alles aanwezig om de kennis van het onderwaterleven flink uit te breiden. Het toegezonden programmaboekje belooft heel veel leuks!
In een ruime (school)locatie in Tiel zijn maar liefst elf themalokalen ingericht met een scala aan informatie en experts per specifiek onderwerp. In het auditorium is plaats voor algemene lezingen. De diverse info-stands met allerlei onderwerpen en niet te vergeten het digi-portal en Bio-plein maken het plaatje compleet.

SandervanderHeijden_20160319_ANEMOONDAG-1Na ontvangst met koffie/thee/koek kan het los. Met het duidelijke programma van workshops en lezingen wordt een dagplanning uitgestippeld. Als eerste even “los” rondlopen. Een praatje bij de stand “duik de Noordzee schoon”. Haaientanden zoeken (en gevonden) in materiaal (schelpengruis ed) uit Cadzand. De diversiteit van uitgestalde koralen van de BES eilanden bekeken en informatie gekregen over de verschillende soorten grondels die onze wateren bevolken.
In het “vissen” lokaal de herkenningspunten van enkele vissoorten bijgeschaafd met de “life” aanwezige exemplaren van onder andere de schurftvis en het harnasmannetje.

Tijd voor de eerste lezing; Zeenaaktslakken, eieren en voedsel. Altijd al benieuwd hoe je dat ene specifieke slakje kunt vinden? Dat dachten er vele met mij! In een overvol lokaal met zelfs mensen in de deuropening wordt duidelijk (foto) uitleg gegeven over diverse zeenaaktslakken, waar je ze kunt vinden en hoe de eieren eruit zien. Aansluitend op de lezing bekijken we diverse zeenaaktslakjes in de aanwezige aquaria. Al met al moet het nu nog makkelijker zijn deze kleine slakjes te vinden tijdens het duiken! 

Na bezoek van enkele andere lokalen met de onderwerpen “tweekleppigen”, “zeewieren” en “kleine kreeftachtigen”, is het tijd voor de verzorgde biologische lunch in de kantine. Met een beker soep, broodjes en een wrap kunnen we er weer tegenaan.

SandervanderHeijden_20160319_ANEMOONDAG-2De volgende lezing wordt bijgewoond in het auditorium: Duiken in het Noordzeekanaal.
Dagelijks passeer ik dit kanaal aan de onderzijde, maar ik heb er eigenlijk nog nooit gedoken. In een uitgebreide presentatie wordt het ontstaan en de biodiversiteit van het Noordzeekanaal uitgelegd. Een uniek stukje water, met zowel een zoete als een zoute water zone. Én met de bijbehorende diversiteit in zout- en zoetwater soorten. Hoogste tijd om hier zelf eens te gaan duiken!

De nog niet bezochte lokalen “zoet water”, “hydropoliepen”, “mariene huisjesslakken”, “land en zoetwaterweekdieren” en “mosdiertjes en sponsen” zijn nu aan de beurt. Wederom weer een schat aan informatie beschikbaar via de aanwezige experts, aanwezige aquaria, microscopen en ander materiaal.

Samengevat: Een aanrader voor een erg leuke en leerzame dag. Volgend jaar weer!

SandervanderHeijden_20160319_ANEMOONDAG-3

De onderwaterfoto van dit harnasmannetje werd gemaakt door Ron Offermans.

Wil je zelf ook een bijdrage gaan leveren door je waarnemingen te registreren, wil je opzoeken welke soorten je nu precies gezien hebt tijdens het duiken, of wil je meer weten over stichting ANEMOON in het algemeen en de projecten die momenteel lopen, surf dan naar de website: http://www.anemoon.org/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief