Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Op zoek naar sepia’s

In het pinksterweekeinde gaat duikreporter Sander van der Heijden op zoek naar sepia’s.


Datum:  14 mei 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Oorkwal (17mm, 1/30 sec, f/10, ISO 400)
Pinksterweekend! Het zal wel druk worden/zijn in Zeeland, daarom vetrekken we redelijk vroeg. Aangekomen bij de Bergse Diepsluis aan de Oosterschelde, staan er een auto of 20. Redelijk rustig nog. Er zijn wat berichten van sepia’s, al worden er nog niet veel gespot. We gaan ons geluk beproeven!

Even nemen we een kijkje over de dijk. Het zit vlak voor hoog water, dus een gemakkelijke instap bij de trap. Snel omkleden, voordat het echt druk gaat worden. De bodem hier is vrij zacht waardoor het sediment snel opdwarrelt met als resultaat enorme stofwolken. Onderweg naar de instap, hoor ik van twee duikers dat ze twee sepia’s gezien hebben. Dat geeft hoop!

Het duikplan
Als eerste de sepiarekjes bekijken en van daaruit langzaam het ondiepe opzoeken met een maximale duiktijd van 90 minuten.

Wat neem ik mee:
Camera : Nikon D7100
Lens : Tokina 10-17mm fisheye
Flitsers : 2x INON D-2000, waarvan één voorzien van een snoot met flipadapter

Al snel gaan we kopje onder. De flitsarmen worden onder water uitgevouwen en na wat testshots zetten we koers naar de sepiarekjes. Onderweg valt op dat er tussen de oorkwallen ook blauwe haarkwallen zwemmen. Oppassen geblazen dus voor de lange tentakels! Het zicht is wat stoffig, ongeveer een meter of 2 á 3. Af en toe komt het zonnetje door de wolken, wat supergoed te merken is onder water.

Al snel stuiten we op het eerste rekje op ongeveer 9,5 meter diepte. Mooie schone bamboe stokjes, met al een enkele zeepok erop. Geen sepia’s, geen eitjes, alleen enkele hooiwagenkrabben op de stokjes. Langzaam zwemmen we van rekje naar rekje. Allemaal hetzelfde beeld. Ondertussen komen twee duikers ons tegemoet gezwommen. Zij steken twee vingers omhoog en wijzen achter zich. Twee sepia’s neem ik aan? Helaas schuiven beide duikers over de bodem met een normale vinslag, een grote lange stofwolk achterlatend daar waar zij vandaan komen. We laten het even bezinken en zwemmen nog rustiger verder. Het zicht is tijdelijk gereduceerd tot ca 30 cm . . .

Sepia rekjes met eieren sepia (17mm, 1/30 sec, f/10, ISO 400)

Twee rekjes verder klaart het zicht iets op en vinden we veel sepia eieren op verschillende stokken. Helaas geen sepia’s te zien. We wachten nog even af, misschien dat ze even een ommetje aan het maken zijn om aan het stof te ontkomen. Helaas blijft het bij eitjes. Na enkele foto’s wordt de weg vervolgd langs de overige rekjes. Afgezien van de hooiwagenkrabben en een bundel pijlinktvis eieren is er niks anders te zien op de rekjes. Jammer, geen geluk deze duik.

Zo langzamerhand is het tijd om om te keren en ondieper verder te scharrelen. Met de fisheye lens en een weduweroosje probeer ik wat verschillende flitsposities uit. Helaas gooit het aanwezige stof roet in het eten en lijken de plaatjes meer op een sneeuwstorm. In helder water gaat mijn idee beter werken. Iets verderop zit een hooiwagenkrab mooi hoog in een pluk wier. Ook hier kan ik even mooi op oefenen met verschillende belichtingen. Ondertussen zit de duiktijd er bijna op en kom ik bijna bij de trap boven. We klimmen er weer uit, trapje op, trapje af naar de auto. Daar besluiten we de volgende duik ook hier te doen. Scheelt weer reistijd en omkleden.

Sepia rekjes met eieren pijlinktvis (17mm, 1/30 sec, f/10, ISO 400)

Tijdens de tussenstop vullen we het vocht aan met de gebruikelijke bekers thee, samen met een broodje en een heerlijke appelflap. We zitten lekker uit de wind achter de auto. In het zonnetje is het goed vertoeven hier. Na een sanitaire stop wordt het tijd voor de tweede duik van vandaag.

Het duikplan
De sepiarekjes laten we voor wat het is. Te druk nu en weinig kans op sepia’s. Vanaf de trap uitzwemmen tot 7-8 meter en op die hoogte naar rechts gaan struinen. Terugweg ondiep. Maximale duiktijd wederom 90 minuten.

Het is net na hoog water als we kopje onder gaan. Rond de middag is iedereen blijkbaar aan het lunchen, dus minder druk. Helemaal niet erg! De fotoapparatuur wordt opnieuw ingesteld en we gaan op pad. Even een blauwe haarkwal ontwijken en de lange tentakels van zo’n 1,5 meter die erachteraan komen. De tentakels zijn bijna niet te zien, dus het is echt oppassen geblazen om hier niet met je gezicht in te zwemmen!

We vervolgen onze weg tot ongeveer 7 meter, waar we rechtsaf dezelfde diepte aanhouden. Hier en daar plukken wier en oesterbankjes met krabbetjes en hooiwagenkrabben. Daartussen vooral zand, met her en der kleine platvisjes. Volgens mij scholletjes aan de stippen te zien, maar erg klein nog allemaal. Met een fisheye lens is het niet haalbaar om hier een leuk plaatje van te maken. Ik oefen nog wat meet met de snoot in combinatie met de fisheye en merk dat ik toch nog wat aanpassingen moet gaan doen. Uiteindelijk kom ik uit bij instellingen waarbij zowel het onderwerp goed uitgelicht wordt en ook de omgeving en achtergrond er goed uitzien. Het aanwezige stof blijft echter spelbreker, maar daar is helaas niets aan te doen.

Op de terugweg blijkt in het ondiepe alles heen en weer te gaan. Blijkbaar is de wind iets gedraaid, waardoor er nu een aardige golfslag staat. Foto’s maken is zo niet te doen, dus de weg wordt iets dieper vervolgd. Een gewillige garnaal poseert nog even voor de lens, een uitdaging met deze setup. Het lukt aardig en als bonus verschijnt er nog een oorkwal op de achtergrond. Na ruim vijf kwartier weer boven bij de trap. Inderdaad behoorlijke golfslag nu!
Na trappetje op en trappetje af worden de spullen snel afgebouwd. De camera wordt alvast voorgespoeld met een fles zoet water.
Na wat eten en drinken zetten we koers naar Onderwaterhuis.nl om nog wat aanvullingen op fotografiegebied te doen. We zijn nu immers toch in de buurt.
Dag Zeeland, tot de volgende keer!

 Steurgarnaal en oorkwal (60mm, 1/125 sec, f/25, ISO 250)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief